Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου σε μια ιστοσελίδα



Gretsi-1
Είναι από τις φορές όπου η δύναμη της θέλησης και της αγάπης και το μεράκι για τον τόπο που ζούμε και για όσα κληρονομήσαμε αποτελούν την πιο μεγάλη πηγή δημιουργίας. Με τα εφόδια αυτά ο Αλέξης Αυδής και ο Χρήστος Ντάκος ξεκίνησαν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια να καταγράφουν τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου. Την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, ένα κομμάτι από την ιστορία μας...
Στην πορεία τους βρήκαν πολλούς αρωγούς. Κι άλλους που διέπονται από την ίδια αγάπη για την Ήπειρο και για όσα κουβαλάει.

Σήμερα έχουν καταγράψει περισσότερα από 250 πέτρινα γεφύρια, γνωστά αλλά κι άγνωστα. Το καθένα με τη δική του ξεχωριστή πορεία στο χρόνο, με τους θρύλους του, με τη μοναδικότητά του.
Tα γεφύρια αυτά γίνονται πλέον κτήμα όλων μας καθώς με πολύ εθελοντική δουλειά, πολλών ανθρώπων, παρουσιάζονται σε μία ιστοσελίδα.

http://petrinagefiria.com 

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα γεφύρια, όπως επίσης οι θρύλοι που τα περιβάλλουν. Καθημερινά δε προστίθενται και νέα καταγεγραμμένα γεφύρια από την περιοχή της Ηπείρου όπως επίσης τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο. Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία δουλειά που έγινε από ανθρώπους με διάθεση για προσφορά. Από μια παρέα φίλων όπως αναφέρουν και οι ίδιοι.
«Είμαστε μια παρέα φίλων που ζούμε και εργαζόμαστε στα Γιάννενα. Η ζωή μας στην πόλη, δυστυχώς, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ πληκτική. Περισσότερο έντονο είναι αυτό όταν είσαι λάτρης της φύσης. Όταν έχεις αναμνήσεις από το χωριό των παιδικών σου χρόνων, όταν αρέσκεσαι να περπατάς στο βουνό, να απολαμβάνεις το βουητό των ποταμιών. Παρόλα αυτά η τάση φυγής, η διάθεση για μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα, μακριά από τη πλήξη της πόλης, εξακολουθούσε να παραμένει τάση με ...σπάνια εφαρμογή.
Αυτό που φαίνεται ότι έλειπε ήταν ένα επιπλέον κίνητρο. Το κίνητρο αυτό το αποκτήσαμε όταν αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε έναν μικρό θησαυρό. Έναν θησαυρό που αφθονεί στην Ήπειρο, λόγω της εδαφικής της μορφής και των πολλών αναγκών που αυτή δημιούργησε στους προγόνους μας. Η ανάγκη της επικοινωνίας με τα γύρω χωριά, η ανάγκη για πρόσβαση σε αγρούς και βοσκοτόπια, τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.
Ο θησαυρός αυτός που οι προγονοί μας, δημιούργησαν και μας κληροδότησαν απλόχερα είναι τα πέτρινα γεφύρια που έκτισαν. Γεμάτη η Ήπειρος, και η Ελλάδα, από πετρογέφυρα. Άλλα μεγάλα, ξακουστά και ονομαστά όπως το θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Άλλα μικρά, ξεχασμένα και παρατημένα στο πέρασμα των χρόνων.....»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...