Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Μετατίθενται στο 2015 οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές; Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι Αρταίων, Κ. Τζουμέρκων, Ν. Σκουφά, Γ. Καραϊσκάκη



Σε αναβολή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δημοσιεύματα Κυριακάτικων εφημερίδων μεταξύ των οποίων και η Real News. Οι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014 εκλογές είναι πιθανόν να μετατεθούν για ενάμισι χρόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η αναβολή κρίνεται επιβεβλημένη από όλους, καθώς υπάρχει και αντικειμενικός λόγος, η καλύτερη προετοιμασία και η ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που αναμένεται να "ξεμπλοκάρουν" το αμέσως επόμενο διάστημα για λογαριασμό της Ελλάδας.
(5/2/2013)
Έτσι, ο νέος σχεδιασμός δείχνει στην κατεύθυνση της μετακίνησης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015, με ταυτόχρονη τροποποίηση του νόμου Ραγκούση, ώστε να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό.
Ο νόμος Ραγκούση άλλωστε είχε στηριχτεί ως κεντρική επιχειρηματολογία στην ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, κάτι το οποίο δεν υπάρχει πλέον, από τη στιγμή που οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» η θητεία των αιρετών της αυτοδιοίκησης έγινε πλέον πενταετής από τετραετής που ήταν έως τώρα. Ωστόσο η θητεία των νυν αιρετών ήταν στα τριάμισι χρόνια, καθώς ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2011 και οι επόμενες εκλογές προβλέπονταν για τον Ιούνιο του 2014. Μετά τα νέα δεδομένα η θητεία των νυν διοικήσεων θα γίνει πενταετής και συγχρόνως οι αυτοδιοικητικές θα διενεργούνται πιθανότατα αυτόνομα και δεν θα συνδέονται με τις ευρωεκλογές. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί εκ νέου στο μέλλον, αφού με την πενταετή διάρκεια της θητείας των αυτοδιοικητικών φαίνεται να συμπλέει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων.
Οι λόγοι επιμήκυνσης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, το θέμα συζητήθηκε και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κοινή βούληση για μετάθεση των εκλογών.
Οι σπουδαιότεροι λόγοι τους οποίους προβάλλουν όσοι υποστηρίζουν τη μετάθεση των εκλογών είναι οι ακόλουθοι:
-Στις αρχές του 2014 αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος (ΕΣΠΑ 2). Αυτό σημαίνει πως από την 1η του επόμενου Ιανουαρίου πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να είναι πανέτοιμες για την προώθηση προς χρηματοδότηση από τα κοινοτικά ταμεία σειράς έργων και δράσεων.
-Πολλά στελέχη, κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά, θεωρούν λανθασμένη την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων στο μέσο της χρονιάς.
-Παράγοντες της Αυτοδιοίκησης αλλά και της κυβέρνησης θεωρούν ότι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών με τις ευρωεκλογές αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το χαρακτήρα και των δύο αναμετρήσεων. Πέρα από το ότι η διεξαγωγή τους κάθε Ιούνιο ενθαρρύνει την αποχή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις παραλίες από την κάλπη, οι πολίτες θα καλούνται να ψηφίζουν σε τρεις κάλπες (δήμος, περιφέρεια, ευρωβουλή), κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει συγχύσεις στους εκλογείς και προβλήματα στην εκλογική διαδικασία
-Ο τέταρτος λόγος είναι καθαρά πολιτικός και έχει να κάνει με τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τρικομματική κυβέρνηση να εξαντλήσει, ει δυνατόν, την τετραετία.
Άλλες αλλαγές
Η μετάθεση των εκλογών θα απαιτήσει τροποποίηση του «Καλλικράτη» αλλά και θα επιτρέψει στο υπουργείο θα προωθήσει και ορισμένες άλλες αλλαγές, πλην της ημερομηνίας διενέργειας των εκλογών. Πρόκειται, όπως λένε, για διόρθωση ορισμένων αδυναμιών, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και για υιοθέτηση αιτημάτων τα οποία υποβάλλονται από την ΚΕΔΕ. Ένα από αυτά αφορά τον τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβούλων. Στον «Καλλικράτη» προβλέπεται ποσόστωση ανά δημοτική ενότητα, δηλαδή ο κάθε πρώην δήμος εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ψηφίζονται μόνον από τους εκλέκτορες του πρώην δήμου. Αυτό προτείνεται να αλλάξει και να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο σύνολο του Καλλικρατικού δήμου και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων. Επίσης προτείνεται να καταργηθούν τα τοπικά συμβούλια και να θεσπιστεί αιρετός πάρεδρος για κάθε δημοτική ενότητα, ο οποίος θα προέρχεται από την πλειοψηφία. Με την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία ενδέχεται να τροποποιηθούν τα όρια ορισμένων δήμων. Η διάταξη θα αφορά σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι λόγω της μεγάλης έκτασής τους θεωρούνται δυσλειτουργικοί.
Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι της Άρτας
Ως θετική θεωρούν την μετάθεση των δημοτικών εκλογών και οι τέσσερις δήμαρχοι της Άρτας με δηλώσεις τους στην ΗΧΩ. Σχεδόν ταυτόσημες είναι οι απόψεις τους και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης και για τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και για την δυνατότητα των πολιτών να κρίνουν τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης χωρίς να μπερδεύονται με τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.
-Ο δήμαρχος Αρταίων και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Παπαλέξης, μιλώντας στην ΗΧΩ σημείωσε: «Η υλοποίηση του «Καλλικράτη» ήταν από μόνη της ένα δύσκολο εγχείρημα. Οι νέοι Δήμαρχοι κλήθηκαν να λειτουργήσουν σε ένα καινούργιο περιβάλλον εν μέσω κρίσης με πρώτο στόχο την ενοποίηση των συνενούμενων δήμων. Συνεπώς πολύτιμος χρόνος αναλώθηκε προς το σκοπό αυτό. Τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργήσει μια εκλογική διαδικασία το 2014 αφού, σε περίπτωση αλλαγής, οι νέοι Δήμαρχοι και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια που θα αναλάβουν στο μέσο του χρόνου, θα είναι υποχρεωμένα να υλοποιήσουν προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων διοικήσεων. Πρόβλημα ακόμη θα δημιουργούσε στους πολίτες και το δίλημμα της τριπλής επιλογής: και για Δήμο και για Περιφέρεια και για την Ευρωβουλή. Είμαι από κείνους που πιστεύουν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται με αυτοδιοικητικούς όρους και χωρίς τα διλήμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέγουν απερίσπαστα τους εκπροσώπους τους με βάση τις δυνατότητες και τα προγράμματά τους.
Τέλος, στην οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και με ζητούμενο την ανάπτυξη, ένα από τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το νέο ΕΣΠΑ, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2014 και όλοι θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του.
Μια εκλογική διαδικασία στο μέσο του 2014 κάθε άλλο παρά βοηθάει αυτή την αναγκαιότητα αφού σε μια προεκλογική χρονιά γνωρίζουμε όλοι ότι το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί σε οτιδήποτε άλλο πλην της προετοιμασίας για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος».
-Την πεποίθησή του πως οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα γίνουν όπως είχε προγραμματισθεί, εξέφρασε και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας. «Νομίζω πως θα πρέπει να γίνουν ή στα 4 ή στα 5 χρόνια οι εκλογές. Με τον Καλικράτη εκλέχτηκαν πολλοί νέοι Δήμαρχοι που με δεδομένη την οικονομική κατάσταση δεν είχαν τις ευκαιρίες να κάνουν όσα θα ήθελαν. Πιστεύω πως πρέπει να δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια».
-«Και η ΚΕΔΕ συμφωνεί και εμείς συμφωνούμε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν αργότερα» δηλώνει στην ΗΧΩ ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης. «Οπωσδήποτε ένα από τα ζητήματα που πρέπει να δούμε είναι αυτό με το ΕΣΠΑ. Εάν οι εκλογές θα γίνουν ενάμιση χρόνο αργότερα θα υπάρχουν όλα τα περιθώρια για καλύτερη παρακολούθηση. Επίσης πρέπει να αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις Ευρωεκλογές» σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη.
-«Δεν είμαι αντίθετος με την μετάθεση των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να πέσουν μαζί με τις Ευρωεκλογές», δηλώνει ο δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος. «Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνονται μόνες τους» επισημαίνει ο Χρ. Χασιάκος και τονίζει πως «νομίζω ότι πρέπει να πάνε στην τετραετία. Ίσως ο κόσμος να θέλουν να γίνονται πιο γρήγορα οι εκλογές για τους δημάρχους και όχι κάθε πέντε χρόνια».
Ηχώ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...