Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρωτομαγιά 1944: Η εκτέλεση των «200» στο σκοπευτήριο Καισαριανής


Εξήντα οκτώ χρόνια από την εκτέλεση των πατριωτών από απόσπασμα των ναζί
Πρωτομαγιά 1944: Η εκτέλεση των «200» στο σκοπευτήριο Καισαριανής
Το μνημείο των πεσόντων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής


Πρωτομαγιά 1944-Πρωτομαγιά 2012: Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ηρωική θυσία των 200 πατριωτών στην Καισαριανή μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα των ναζί.
Οι «200», πρώην κρατούμενοι-εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη, τον Αϊ-Στράτη κ.ά., εκτελέστηκαν ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών συνοδών του αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.
Δέκα φορτηγά χρειάστηκαν για να μεταφέρουν τους «200» από το Χαϊδάρι, όπου κρατούνταν, στην Καισαριανή. Και ο δρόμος γέμισε σημειώματα, στη μάνα, στον πατέρα, στα αδέλφια, στους αγαπημένους, στους συναγωνιστές, παρακαταθήκη για αυτούς που έμεναν πίσω να συνεχίσουν την πάλη για την ελευθερία.
«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» έγραψε στην πορεία του προς το θάνατο ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά. Αξέχαστο το «όχι» του Ναπολέοντα Σουκατζίδη στην προσφορά των ναζί να του χαρίσουν τη ζωή, επειδή γνώριζε πέντε γλώσσες και τους ήταν χρήσιμος ως διερμηνέας. Είπε ότι θα δεχόταν να ζήσει μόνο εάν δεν πήγαινε άλλος στο εκτελεστικό απόσπασμα στη θέση του.
Ανά είκοσι άτομα γινόταν οι εκτελέσεις και όσοι έζησαν από κοντά εκείνες τις στιγμές θυμούνται ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα. Πλήθος κόσμου έτρεξε να δει εάν βρισκόταν κάποιος δικός τους στα φορτηγά που επέστρεφαν γεμάτα πτώματα. Την ημέρα εκείνη γράφτηκε μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά του κατακτητή στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εκδηλώσεις μνήμης
Οι σκληρές μνήμες θα ξυπνήσουν φέτος και πάλι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου θα γίνει το καθιερωμένο προσκλητήριο των νεκρών, φόρος τιμής σε εκείνους που έδωσαν υπερήφανα τη ζωή τους για την ελευθερία.
Ο Δήμος Καισαριανής  με μια σειρά εκδηλώσεων, επιδιώκει να αναδείξει τη θυσία των «200», όχι μόνο ως το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πόλης, αλλά και ως παγκόσμιο ορόσημο του εργατικού κινήματος και καθιερώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την 1η του Μάη ως ημέρα σύμβολο αγώνων και  ημέρα μνήμης και τιμής στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς.

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 30 Απριλίου θα συνεχιστούν ανήμερα της Πρωτομαγιάς. Στις 10:30 θα ξεκινήσει η πορεία από την αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη» (τέρμα οδού Αναξαγόρα και Τσάφου, στο σημείο όπου ο Άρης μίλησε για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα) και θα καταλήξει στο χώρο της Θυσίας, όπου θα γίνει τρισάγιο, ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.

Εκδήλωση μνήμης στον ίδιο χώρο διοργανώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπεία του οποίου, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, θα μεταβεί στο Σκοπευτήριο μετά την προσυγκέντρωση του ΕΚΑ στην Ομόνοια στις 10:00 πμ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Καισαριανής, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από συνδικαλιστικά στελέχη και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...