Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Το χωριό φάντασμα είναι το Αθαμάνιο


Ένα πέπλο μυστηρίου έριξε η περιφερειακή αρχή γύρω από το όνομα του πρώτου «πράσινου» -ενεργειακά αυτόνομου- χωριού της Ελλάδας που θα βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας... 
Picture
...
Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάθεση μελέτης στην «Ήπειρος Α.Ε.» για το ορεινό ενεργειακό χωριό, το όνομα του χωριού δεν ακούστηκε ποτέ επίσημα –μόνο κάποια στιγμή εκ παραδρομής από τα χείλη περιφερειακού συμβούλου- ενώ όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τοΑθαμάνιο

Η επιλογή του Αθαμάνιου έχει γίνει εδώ και καιρό, όταν υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ) ήταν ακόμα ηΤίνα Μπιρμπίλη

Το Αθαμάνιο, στο οποίο είχε συμφωνήσει και η περιφερειακή αρχή, είχε επιλεγεί τον Απρίλιο να μπει σε πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας του υπουργείου ΠΕΚΑ. Σε πιλοτικό πρόγραμμα, την ίδια εποχή, είχε μπει και το κτίριο της Περιφέρειας. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε χτες στη συνεδρίαση η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, το ορεινό πράσινο χωριό βγήκε εκτός πιλοτικού προγράμματος και γίνεται πια ανταγωνιστικό. Αναμένεται μάλιστα να βγει σχετική δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από το υπουργείο μέσω Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). «Το υπουργείο πήρε πίσω το πιλοτικό πρόγραμμα, λόγω των πολιτικών πιέσεων που δέχτηκε» είπε η κ. Καλογιάννη. 

Με απλά λόγια το όποιο ορεινό χωριό της Άρτας (που είναι το Αθαμάνιο) θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλα ορεινά χωριά της Ελλάδας, για τα οποία θα κατατεθούν προτάσεις. Οι πολιτικές πιέσεις τις οποίες επικαλέστηκε η αντιπεριφερειάρχης, αφορούν προφανώς τις αντιδράσεις που υπήρξαν από άλλες Περιφέρειες προκειμένου να επιλεγεί δικό τους χωριό. 

Ενόψει της δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να «ωριμάσει» το έργο, καταρτίζοντας τον σχετικό φάκελο, και να διεκδικήσει την ενεργειακή αυτονομία ενός ηπειρώτικου χωριού. Για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να αναθέσει απευθείας τη μελέτη με το ποσό των45.000 ευρώ στην αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος». Σε αυτό το σημείο επικράτησε ένταση με τον περιφερειακό σύμβουλο «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» Μάκη Χατζηεφραιμίδη να αναρωτιέται «αν μέσω της ‘Ήπειρος’ κάνουμε απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη». Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τον πρόεδρο της εταιρίας και περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Ντέτσικα που εξήγησε ότι «όντως μέρος της μελέτης θα δοθεί σε ιδιώτη, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας της εταιρίας». 

Οι ενστάσεις των παρατάξεων

Όπως ήταν εύλογο, αρκετή συζήτηση έγινε και για το όνομα του χωριού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην εισήγηση και το οποίο η κ. Καλογιάννη δεν ανέφερε καθόλου, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε. «Μπορεί να μελετηθούν και δύο και τρία χωριά» είπε τελικά. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου εκφράστηκε θετικά για την όλη πρωτοβουλία, αποφάσισε όμως να ψηφίσει λευκό επικαλούμενος την προχειρότητα με την οποία ήρθε το θέμα στην επιτροπή, όπως και για το ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση επί του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ο Νίκος Ζήκος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» κατήγγειλε την υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «τα πράγματα έρχονται λίγο ανάποδα. Η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στο κάθε χωριό».

 Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διά του Βασίλη Ζιώβα είχε τις ενστάσεις της θεωρώντας ότι «η συγκεκριμένη επένδυση δεν λύνει τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων». 

Η κ. Καλογιάννη, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη η ευκαιρία που έχουμε». Η απροθυμία πάντως της περιφερειακής αρχής να αποκαλύψει το όνομα του χωριού σχετίζεται με το ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ δεν έχει γνωστοποιήσει επίσημα τις προδιαγραφές (π.χ. υψόμετρο) για το πράσινο ορεινό χωριό.   


agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...