Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Κλείνουν σχολεία και ανοίγουν φυλακές…


Όλως τυχαίως προωθείται κάτι που δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική…

Στο ζήτημα της δημιουργίας φυλακών στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στο Καστράκι του δήμου Αγρινίου υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να τοποθετηθεί κανείς και να έχει δίκιο. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα και συμπίπτουν με μια γενικότερη αρνητική συγκυρία για την περιοχή. Μια συγκυρία που μόνο τυχαία δεν είναι..
Υπάρχει το επιχείρημα που προκύπτει από τη σημειολογία της εποχής, όπου κλείνουν σχολεία και ανοίγουν φυλακές… Υπάρχει το επιχείρημα της ανάπτυξης, της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν… Υπάρχει το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη βοηθά συγκεκριμένες κάστες επαγγελμάτων, όπως δικηγόρους, δικαστές, αστυνομικούς… Βεβαίως είναι συγκεκριμένοι όσοι θα επωφεληθούν από τα «καλά» της δημιουργίας μιας φυλακής. Επομένως θα μπορούσε κανείς να είναι αρνητικός στο όλο ζήτημα. Εξάλλου όσο εξυπηρετούνται πρώτα οι κάστες, η ανάπτυξη όλης της περιοχής θα παραμένει στις φυλακές. Το θέμα όμως δεν είναι να πούμε ένα «ναι» ή «όχι» στις φυλακές.
Θα σταθώ σε κάτι διαφορετικό… Η περίπτωση αυτή των φυλακών, που όπως φαίνεται θα προχωρήσει, είναι ενδεικτική του ποια εικόνα έχει και τι θέλει να κάνει η κεντρική εξουσία στην Αιτωλοακαρνανία… Είναι η πρώτη φορά που ένα θέμα που αφορά την περιοχή μας, προωθείται τόσο γρήγορα από το υπουργείο και χωρίς μάλιστα να υπάρξει από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας κάποια συστηματική διεκδίκηση. Και όλως τυχαίως προωθείται κάτι που -κακά τα ψέματα- δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική… Απεναντίας όλα τα μεγάλα θέματα του νομού που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξή του σέρνονται για δεκαετίες ολόκληρες, χωρίς αποτέλεσμα. Πόσες φορές έχουμε ζητήσει από την πολιτεία να κάνει κάτι όσο αφορά το οδικό δίκτυο, τις μεταφορές, τις υποδομές. Αποτέλεσμα η Ιόνια οδός «παγωμένη», το Πλατυγιάλι «ξεχασμένο» και το φράγμα Αχυρών «πινέζα στο χάρτη».
Όλως τυχαίως προωθείται ταχύτατα κάτι που μόνο διορισμούς, μεταθέσεις και μετατάξεις θα προσφέρει. Δηλαδή θα προσφέρει βούτυρο στο ψωμί των πελατειακών σχέσεων και της ρουσφετολογίας. Από τη δημιουργία φυλακών στην περιοχή μας, ίσως μόνο αυτό μπορούμε να κρατήσουμε από την εν γένει αντιμετώπιση που τυγχάνει η Αιτωλοακαρνανία από την κεντρική εξουσία.
Δ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...