Αναβάλλεται λόγω αποχής των δικηγόρων η  εκδίκαση της προσφυγής κατά της εκτροπής του Αχελώου στο ΣτΕ. Ωστόσο οι Θεσσαλοί εμμένουν στην εκτροπή του Αχελώου και της μεταφοράς νερών του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή για την μεταφορά νερού από την άνω ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ) (διαβάστε αναλυτικά στο τέλος της ανάρτησης την ανακοίνωσή της), στην οποία μετέχουν και αιρετοί της Θεσσαλίας σε συνεδρίασή της για την προετοιμασία της νομικής υποστήριξης, σημείωσε ότι το έργο είναι και πολιτική απόφαση, πέραν του νομικού πλαισίου. Ο περοφερειάρχης θεσσαλίας μάλιστα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την εκτροπή έργο …περιβαλλοντικό, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση υπερ των πράξεών της… (video) «Πρέπει εκείνοι που κάνανε τα έργα της εκτροπής στην περιοχή να πάρουν την απόφαση να συνεχιστούν τα έργα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του και κάλεσε ακόμη το ΥΠΕΚΑ να εκρίνει τάχιστα τις μελέτες διαχείρισης των υδάτων.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ανάλογη προετοιμασία για την εκδίκαση στο ΣτΕ κάνει και το ΥΠΕΚΑ. Μάλιστα προχθές την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, της ΔΕΗ και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων προκειμένου να χαραχθεί η «τακτική» που θα ακολουθηθεί. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είχε επαφές τόσο με παράγοντες των υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Υποδομών -με στόχο να έχουν κοινή θέση τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στο ζήτημα- όσο και με τον βοηθό της εισηγήτριας του θέματος στο Συμβούλιο Επικρατείας, στον οποίο και ανέλυσε την επιχειρηματολογία της θεσσαλικής πλευράς.
Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, Θεσαλλοί και Αιτωλοακαρνάνες θα έχουν τη δυνατότητα την στην εκδίκαση του ΣτΕ όταν αυτή γίνει, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους και προφορικά και γραπτά και πάντως, ενώ είναι δεδομένο ότι θα επέμβουν και προφορικά και οι δυο πλευρές, προκειμένου να ενισχύσουν τις απόψεις τους περί της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
H ανακοίνωση της ΠΑΣΕ:
Το έργο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου είναι ύψιστης εθνικής σημασίας. Πρόκειται για έργο πολλαπλού σκοπού με αδιαμφισβήτητα οφέλη στο περιβάλλον (υδατικό ισοζύγιο, υπόγεια νερά, κ.α.), στην ενέργεια, στην ύδρευση πολεοδομικών συγκροτημάτων και οικισμών, στη γεωργία, στην οικονομία και αλλού. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1 δις ευρώ (με σημερινές τιμές) για το έργο αυτό, που συνολικά έχει φτάσει σε ποσοστό ολοκλήρωσης το 75%. Η ολοκλήρωση του συμβάλει στην εθνική οικονομία, ενώ ενδεχόμενη ένταξή του στο ΕΣΠΑ δύναται να αποφέρει πόρους 700 εκατ. στο κράτος.
Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ανάψει το πράσινο φως με την απόφασή του για τη συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και η απόφαση αυτή είναι δεσμευτική για τον εθνικό Δικαστή. Ενδεχόμενη μη συνέχιση των έργων θα αποτελούσε απόφαση που δεν θα άνηκε στη σφαίρας της κοινής αλλά και της θεσμικής λογικής καθώς το έργο της μετέπειτα περιβαλλοντικής αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο.
Ανεξάρτητα από την όποια πορεία του θέματος στο ΣτΕ, η υπόθεση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της. Το ζήτημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και πολιτικό. Υπάρχει μια σειρά από ενέργειες σε τεχνικό, θεσμικό και νομικό επίπεδο στα οποία η ΠΑΣΕ θα είναι παρούσα, παρακολουθώντας την πορεία τους και συντονίζοντας όλους τους φορείς. Τα μέλη της ΠΑΣΕ εξέτασαν όλα τα δεδομένα εν’ όψη της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣΤΕ με στόχο τον συντονισμών όλων των εμπλεκομένων νομικών συμβούλων (Υπουργείων, ΔΕΗ, Ειδική Γραμματεία Υδάτων, κ.α.), έθεσαν τον οδικό χάρτη των από εδώ και πέρα ενεργειών και ζητούν:
1) Να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση την βούλησή της (προασπίζοντας τις πράξεις της) για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.
2) Να εγκριθούν τα Σχέδια Διαχείρισης των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, η θεσμοθέτηση των οποίων είναι απαραίτητη για τη συνολική αντιμετώπιση του υδατικού ζητήματος (έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 30/12/2012).
3) Να επικαιροποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς όλες οι περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τις νεώτερες πράξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα.
4) Να απεμπλακούν τα υδροηλεκτρικά έργα της Μεσοχώρας και της Συκιάς, απ’ την υπόθεση της μεταφοράς νερού, καθώς αποτελούν ανεξάρτητο κομμάτι.
Παράλληλα η ΠΑΣΕ αποφασίζει τη σύσταση μόνιμης επιστημονικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ θα λειτουργούν υποστηρικτικά και θα παρακολουθούν την υπόθεση.