Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες!


Καθαρά κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος "Ελλάκτωρ", από ζημιές 24,3 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της ίδιας της εταιρείας,  ο κλάδος των "Αιολικών Πάρκων" είναι αυτός που "ξελάσπωσε" την εταιρεία, καθώς παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα κέρδη της εμφάνισαν αύξηση δηλαδή κατά 61,9%.  Αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 13,4% και για την"Τέρνα Ενεργειακή", για το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού τύπου. Τα έσοδα για την εταιρεία και μόνο από τον τομέα της ενέργειας, ανήλθαν στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2011, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 91,2%.
Από που προήλθαν όμως αυτά τα κέρδη και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης; Η απάντηση είναι εύκολη: Από τιςεπιδοτήσεις στο κόστος της αρχικής κατασκευής των αιολικών πάρκων (επιδοτήσεις που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογούμενων) και από τις πανάκριβες εγγυημένες τιμές με τις οποίες οι εταιρείες αυτές μεταπωλούν το ρεύμα που παράγουν από τις ανεμογεννήτριές τους (όταν παράγουν ρεύμα, δηλαδή όταν φυσάει!) στον ΔΕΣΜΗΕ και δια μέσω αυτού στους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή στους Έλληνες πολίτες! 
Κι αν κάποιος όψιμος οικολόγος μας αντιπαραβάλει ως επιχείρημα ότι οι Έλληνες πληρώνουν από το υστέρημά τους για να ...σωθεί ο Πλανήτης από την ραγδαία αύξηση του CO2,τότε θα τον προκαλέσουμε να μας δείξει μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ανεμογεννήτριες όντως μειώνουν τις εκπομπές των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου!Εξάλλου η χώρα μας είναι πλέον στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων! Γιατί άραγε αυξήθηκαν οι εκπομπές "ρύπων άνθρακα" στην Ελλάδα, αντί να μειωθούν; 
Και σ'αυτήν την ερώτηση η απάντηση είναι εύκολη: Επειδή οιΑνεμογεννήτριες έχουν διαλείπουσα λειτουργία (σταματάνε όταν δεν φυσάει ή όταν φυσάει υπερβολικά!) διαταράσσουν την ισορροπία του ενεργειακού δικτύου: ως αποτέλεσμα χρειάζεται να υπάρχουν σε συνεχή διαθεσιμότητα ενεργειακοί σταθμοί που να βασίζονται σε συμβατικά καύσιμα (πχ λιγνίτη). Η μη σταθερή όμως λειτουργία των σταθμών αυτών, και η συνεχής αναπροσαρμογή της τροφοδοτικής τους ισχύος, έχει ως συνέπεια και την μεγαλύτερη κατανάλωση πρώτης ύλης, με τελικό αποτέλεσμα και το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους αλλά και τις αυξημένες εκπομπές ρύπων! Και έτσι και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνουν αλλά και το πιο ειρωνικό: περισσότερα και μεγαλύτερα είναι τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυξάνει τις εκπομπές ρύπων άνθρακα!
Φανταστείτε τώρα τι έχει να γίνει όταν αυτές οι ίδιες εταιρείες εξαγοράσουν τους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ! 
Το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβαίνει, οι εκπομπές CO2 θα αυξάνουν, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, περισσότερος λιγνίτης θα καίγεται στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς,  οι εκπομπές  CO2 θα αυξάνουν κι άλλο, το ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξάνει κι άλλο, περισσότερες ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται στα βουνά μας, και ούτω καθεξής. Αν νομίζετε ότι αυτό είναι ένα "σενάριο" διεστραμμένων μυαλών και μόνο, τότε δεν έχετε παρά να αναρωτηθείτε πως γίνεται από τις έξι πρώτες χώρες της Ευρώπης στην Πράσινη Ανάπτυξη, οι τέσσερις να είναι ήδη χρεοκοπημένες: η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία! Κι αν πιστεύετε πως αυτό είναι μια απλή σύμπτωση τότε λογικό είναι να νομίζετε πως και η σχέση των ανεμογεννητριών με τις δασικές πυρκαγιές, είναι και αυτή μια ακόμη απλή σύμπτωση! Μόνο που στην Επιστήμη της Στατιστικής οι συνεχείς συμπτώσεις κρύβουν μια Μαθηματική Βεβαιότητα! Και είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική της "Πράσινης Ανάπτυξης" μας οδηγεί σε οικονομική και περιβαλλοντική χρεοκοπίαΤο αποδεικνύουν και οι ισολογισμοί των εταιρειών της Πράσινης Ανάπτυξης πέρα πάσης αμφιβολίας! 
Αλλά επειδή δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί στην χώρα μας που καταλαβαίνουν πλεόν μόνο την ...Γερμανική, ας καταγράψουμε το τελικό συμπέρασμα στα γερμανικά, μπας και το κατανοήσουν: 

Και για όσους δεν ξέρουν ...γερμανικά, η ακριβής Ελληνική μετάφραση του παραπάνω τίτλου της Γερμανικής εφημερίδας "Frankfurter Allgemeine" είναι : 
"H ενεργειακή επανάσταση έχει αποτύχει!"
Η  καθημερινή  εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), υποστηρίζοντας πως η  "μετάβαση της Γερμανίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει αποτύχει πλήρως" εξηγεί γιατί έχει συμβεί αυτό, παρόλο που στην χώρα μέχρι τώρα, και κυρίως χάρη στις επιδοτήσεις και στις εγγυημένες τιμές που εξασφαλίζει το Κράτος στους παραγωγούς αιολικής Ενέργειας, έχουν εγκατασταθεί πάνω από 22.000 αιολικά μεγαβάτ. Οι λόγοι αυτοί είναι κυρίως τέσσερις:
1.Ο Άνεμος είναι απρόβλεπτος και συνεπώς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα γίνεται κι αυτή όχι απλά απρόβλεπτη αλλά και επικίνδυνη για την σταθερότητα του Ενεργειακού Συστήματος.
2. Δεν υπάρχει κανένας αποδοτικός τρόπος ώστε να αποθηκευτεί  η ηλεκτρική ενέργεια από τα Αιολικά Πάρκα και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ενέργεια.
3. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα οδηγήσουν στην μείωση της κατανάλωσης κατά 10% έως το 2020 και κατά 25% μέχρι το 2050 σύμφωνα με τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις της ίδιας της Γερμανικής Κυβέρνησης .
4. Η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Γερμανία έχει κολλήσει λόγω της Οικονομικής Κρίσης και ταυτόχρονα τα Διακρατικά Δίκτυα από τις γειτονικές χώρες (κυρίως την Πολωνία και την Τσεχία) που προσφέρουν σταθερότητα στο Γερμανικό Δίκτυο λόγω ακριβώς της αστάθειας που προκαλούν τα Αιολικά, δεν επαρκούν γι' αυτόν τον σκοπό.
Απέναντι σε αυτήν την απροσδόκητα κρίσιμη κατάσταση για την Ενεργειακή Πολιτική της χώρας, η λύση που προτείνεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης  είναι η κλασική συνταγή του νεοφιλελευθερισμού: "Κοινωνικοποιούμε το οικονομικό κόστος, και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη." Πρακτικά δηλαδή προτείνεται να αναλάβει το Γερμανικό Κράτος και γιατί όχι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος της επέκτασης, του εκσυγχρονισμού και της διασύνδεσης του Δικτύου Διανομής της Ηλεκτρικής Ενέργειας, ακόμη κι αν χρειαστεί να Κρατικοποιηθεί αυτό (!) ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της διείσδυσης των Αιολικών Πάρκων. 
Και ταυτόχρονα για να συνεχίσει να ανθεί η Γερμανική Βιομηχανία Παραγωγής Ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών, μια άνευ προηγουμένου πολιτική Κρατικού Παρεμβατισμού που απευθύνεται κυρίως στις Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης είναι σε εξέλιξηστην Ιταλία και στην Ελλάδα με νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεταιη δυνατότητα προσαύξησης έως 10 % των εγγυημένων τιμών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενων  από ΑΠΕ, αρκεί το 80% του κόστους του εξοπλισμού των σταθμών αυτών να προέρχεται από προϊόντα που έχουν παραχθεί σε χώρα της Ε.Ε. (δηλαδή στην Γερμανία). Ο στόχος πρακτικά αυτής της πολιτικής είναι να "πεταχτούν" εκτός αγοράς οι Κινεζικές εταιρείες που προσφέρουν σαφώς φτηνότερα προϊόντα σε σχέση με τους Γερμανούς! 
Και δεν πρέπει κανείς να μένει έκπληκτος με αυτή την διφορούμενη και αντιφατική ταχτική: από την μια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκυρρήσει μετά βδελυγμίας κάθε μορφή Κρατικού Παρεμβατισμού όταν πρόκειται για Κοινωνικά και Εργατικά δικαιώματα- θεοποιώντας την Ελευθερία και τους Νόμους της Αγοράς, ενώ αντίθετα από την άλλη όταν είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τότε ο Κρατικός Παρεμβατισμός γίνεται "αναπτυξιακό εργαλείο"! Ο Νεοφιλελευθερισμός δεν είναι κατά του Κράτους, απλά θέλει το Κράτος να υπηρετεί το Κέρδος!Κι αν για να αποκτήσουν κάποιοι περισσότερο Κέρδος αυτό προϋποθέτει και περισσότερο Κράτος τότε ουδένα πρόβλημα! Η Γερμανία δείχνει τον ορθά πολιτικό δρόμο, τόσο στην περίπτωση της περιβόητης "διάσωσης" της Ελλάδας (όπου με το περιβόητο κούρεμα του Ελληνικού Χρέους στην πραγματικότητα "κοινωνικοποιήθηκαν" οι Ζημιές των Τραπεζών)  όσο και στην φούσκα της "Πράσινης Ανάπτυξης": "Κοινωνικοποιούμε το οικονομικό κόστος, και ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη." 
Profit für wenige – Schaden für viele! 
Σε απλά Ελληνικά για όσους δεν ξέρουν Γερμανικά: "Τα κέρδη για τους λίγους  - κι ο λογαριασμός στους πολλούς!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...