Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς φάρμακα στην Άρτα φαρμακεία και νοσοκομείο







Έκοψαν την πίστωση οι φαρμακοποιοί-
απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Όλα προμηνύουν δύσκολο χειμώνα και πολλοί μιλούν ήδη για θερμό Σεπτέμβρη. Στην Άρτα πάντως το Φθινόπωρο ξεκίνησε με την έναρξη κινητοποιήσεων στον τομέα της υγείας, αφού ήδη από τη Δευτέρα το πρωί οι φαρμακοποιοί του νομού «έκοψαν» την χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους, ενώ την ίδια στιγμή κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και στο χώρο του νοσοκομείου με κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διοίκησης του Νοσοκομείου Άρτας και το γραφείο του Διοικητή.
(5/9/2012)
Η απόφαση κινητοποιήσεων πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού την Παρασκευή, με σκοπό την διεκδίκηση δεδουλευμένων οχτώ μηνών για όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, δηλαδή για δεδουλευμένα νυχτερινών, αργιών και εφημερίων από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα. Άλλωστε εκτός της χθεσινής κατάληψης ο Σύλλογος έχει ήδη αποστείλει εξώδικο προς τη Διοίκηση ζητώντας την πληρωμή των οφειλών σε όλο το προσωπικό, μέχρι αύριο Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου ανακοινώνοντας πως σε άλλη περίπτωση θα προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας σε όλους τους τομείς και το νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.
-Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Λεωνίδας Γεωργούσης υπογράμμισε πως η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας έχει πλέον γίνει δραματική. Μίλησε για ελλείψεις που στο εξής δεν αφορούν μόνο σε υλικά αλλά και σε φάρμακα και συγκεκριμένα είπε: «Οι εργαζόμενοι είναι πλέον οχτώ μήνες απλήρωτοι στο νοσοκομείο, από το Γενάρη, οι εφημερίες των γιατρών το ίδιο, οι ελλείψεις υλικών είναι τρομακτικές και συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας για να κρατήσουμε ανοιχτό το νοσοκομείο της Άρτας. Υπάρχει μια μαζικότητα πλέον στις κινητοποιήσεις μας. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε υλικά όπως φλεβοκαθετήρες, σύριγγες, γάζες και στο εξής προστέθηκαν και οι ελλείψεις σε φάρμακα κάτι που δεν το είχαμε μέχρι τώρα. Έχουμε ελλείψεις δηλαδή σοβαρές όπως αντιβιοτικά και σε φάρμακα καίρια που χρειάζονται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Έχει γίνει πλέον γνωστό και οι συγγενείς των ασθενών το γνωρίζουν οπότε για να νοσηλευτούν οι δικοί τους άνθρωποι πηγαίνουν εκτός νοσοκομείου και αγοράζουν τα υλικά. Δυστυχώς εμείς το παλέψαμε από την αρχή του χρόνου ώστε να μην φτάσει το νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση αλλά χωρίς να έχουμε ούτε καν τη συμπαράσταση των τοπικών φορέων. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι κι ενώ εμείς φωνάζαμε για τις ελλείψεις υπήρχαν δηλώσεις δημοσίων φορέων ότι όλα είναι καλά στο νοσοκομείο και όχι τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι… Δυστυχώς όμως για όσους δουλεύουν στο νοσοκομείο και για όσους νοσηλεύονται είναι τραγικά».
Στα πλαίσια της κατάληψης στα γραφεία της Διοίκησης προχθές οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν και με τον διοικητή Γιώργο Λάμπρο. Συνάντηση για την οποία ο κ. Γεωργούσης δήλωσε ότι δεν είχε τίποτε το νεότερο, λέγοντας: «Δεν υπήρξε κάτι νεότερο. Ούτε ο διοικητής είχε καμία ενημέρωση από την Περιφερειακή διοίκηση ή το υπουργείο. Και μας είπε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε. Αυτή όμως δεν είναι λογική. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωθούν την εργασία που προσφέρουν», ενώ σε ερώτηση σχετική με τα ποσά που οφείλονται είπε: «Το νοσοκομείο Άρτας έχει έγκριση για όλη τη χρονιά για τα λειτουργικά 370.000, ευρώ όταν χρειαζόμαστε πάνω από 550.000 για να κατανοήσετε πόσο χαμηλή είναι η πίστωση αυτή, πρέπει να σας πω ότι το Νοσοκομείο Πρέβεζας που είναι στο 1/4 της Άρτας έχει έγκριση 380.000 ευρώ. Αυτό είναι το παράδοξο της ιστορίας.
Το νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κορίνθου που είναι ίδιας δυναμικότητας με της Άρτας έχουν 600.000 ευρώ το χρόνο. Δυστυχώς υπάρχει μια μεροληψία από πλευράς του υπουργείου σε σχέση με το νοσοκομείο της Άρτας. Δεν ξέρουμε με ποια λογική. Ίσως πρόθεσή τους είναι να το κλείσουν… Και πλέον φαίνεται καθαρά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η λειτουργία του νοσοκομείου».
Το νοσοκομείο λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και εκείνα καθόλου
Ο κ. Γεωργούσης υπογράμμισε πώς να μέχρι την Πέμπτη δεν έχουν καταβληθεί χρήματα, σύμφωνα με την απόφαση της Συνέλευσης θα ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας σε όλους τους τομείς και το νοσοκομείο θα λειτουργεί μόνο για τα έκτακτα περιστατικά.
Ο ίδιος είπε παράλληλα ότι ούτως ή άλλως με αυτά τα δεδομένα και με τόσες ελλείψεις υλικών και φαρμάκων το νοσοκομείο είναι επικίνδυνο να λειτουργεί! Όταν τονίσαμε πόσο «βαρύ» είναι αυτό που αναφέρεται ο κ. Γεωργούσης αντέτεινε: «Έχει γίνει επικίνδυνο για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Δεν είναι συνδικαλιστικό αυτό που σας λέω. Υπάρχουν έγραφα των υπηρεσιών του νοσοκομείου που το καθιστούν επικίνδυνο. Υπάρχει και έγγραφο από τον Ιούλιο της προέδρου της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που αναφέρει ότι είναι επικίνδυνο λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και υλικά», ενώ υπογράμμισε πως υπό αυτές τις συνθήκες το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά ως Κέντρο Υγείας.
Στο ερώτημά μας για το πώς λειτουργούν τότε τα Κέντρα Υγείας μας απάντησε: «Δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί για παράδειγμα να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Καλεντίνης που είναι το μεγαλύτερο στο νομό με έναν οδηγό, όταν οι αποστάσεις να συμβεί κάτι στις Πηγές θέλει δυο ώρες για να φτάσει. Δεν λειτουργεί στο Βουργαρέλι χωρίς γιατρούς ή το Αγνάντων με ένα γιατρό… Δεν μπορεί να λειτουργήσει»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας για το Νοσοκομείο Άρτας
«Η αντεργατική πολιτική της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζομένους στη χώρα μας. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε ο τομέας της Υγείας, που βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η συνεχής απαξίωση του ύψιστου αγαθού της Δημόσιας Υγείας ισοδυναμεί με "υγειονομική βόμβα" στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική των μνημονίων απειλεί να αφήσει το μέγιστο μέρος του πληθυσμού χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κανένα περιθώριο απάθειας και εφησυχασμού δεν επιτρέπεται πλέον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Άρτας δηλώνει ότι θα βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας στους δίκαιους αγώνες τους για Δημόσια Υγεία, μέσα σε ένα σύστημα που θα σέβεται τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια τόσο των ασθενών, όσο και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας».

ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...