Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

«Να εξυγιάνουμε την Ελλάδα σαν μια θυγατρική»


Για «ειδική οικονομική ζώνη» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων Χανς-Πέτερ Κάιτελ!




Ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να πέσει αλλά αντίθετα, να εξυγιανθεί όπως θα έκανε ο ίδιος «ως επιχειρηματίας με μία θυγατρική» , τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων κ. Χανς-Πέτερ Κάιτελ. 
Παράλληλα απευθύνει έκκληση προς την Ένωση να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια προς την Χώρα μας, προκειμένου να «διασωθεί από την οικονομική καταστροφή όλη η Ευρώπη». Παρομοιάζει μάλιστα την ελληνική οικονομία με έναν ασθενή ο οποίος χρειάζεται μία μάσκα οξυγόνου, προκειμένου να ανασάνει:
«Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά. Εγώ ως επιχειρηματίας δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρεία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να πέσει, αλλά θα την εξυγίαινα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει στους βοηθούς από την ΕΕ την ευκαιρία της επί τόπου συνδιαμόρφωσης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αλλά και για ενέχυρα πρέπει να γίνουν σκέψεις. Βασικά, θα πρέπει να θέσουμε την Ελλάδα σε μια συσκευή οξυγόνωσης, για να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί μακροπρόθεσμα. Προς τούτο οι Έλληνες χρειάζονται καιρό - όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, σχολίασε και την απροθυμία των ξένων επενδυτών να έλθουν στην Ελλάδα: «Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας πρέπει να κατορθώσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για επενδύσεις. Δεν μπορώ σήμερα να επενδύσω σε μία χώρα, για την οποία δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχει αύριο. Αντιστρόφως, σ’ αυτήν την κατάσταση το κράτος δύσκολα μπορεί να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις. Η οικονομία χρειάζεται επιτέλους σαφήνεια για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα».
Όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η Ευρωπαϊκή Κρίση για την ίδια την Γερμανία, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, δηλώνει στοπεριοδικό ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας προς το παρόν αρκεί η Γερμανική Βιομηχανία να παραμείνει παραγωγική και ανταγωνιστική στο μέλλον, πράγμα που απαιτεί και συγκεκριμένα μέτρα από Κυβερνητικής πλευράς, με κυριότερο την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...