Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ…ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ! Παρασύροντας και δεκάδες άλλα επαγγέλματα


Πρώτη Πανελλαδικά η περιοχή μας στη μείωση του όγκου (- 61,9%) • Αλληλένδετη η κρίση
στον κλάδο με την πρωτιά και στην ανεργία

Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Ηπείρου, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου. 

Στον όγκο κατασκευών, που η πτώση έφθασε το -61,9%, εν πολλοίς οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες, που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή. 

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την πλήρη… άπνοια που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στις αγοραπωλησίες γης, που έχουν «παγώσει», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι εν γένει η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών! Και το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεν φαίνεται κάποιο «φως» στο τούνελ, εάν άμεσα δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία. 

Κατέρρευσε…
Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για την οικοδομική δραστηριότητα φέτος τον Ιούνιο, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καν… δραστηριότητα! 

Ο όγκος, σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο, μειώθηκε κατά 61,9% (!), ένα ποσοστό που φέρνει την Ήπειρο πρώτη πανελλαδικά (ο μέσος όρος ήταν -40,6%), ενώ η επιφάνεια μειώθηκε επίσης κατά 54,8% (!), ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο (42,9%). Μικρή (5%) ήταν η πτώση και στις άδειες. 

«Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατάρρευση της οικοδομής. Δεν ακούγεται πια ούτε… μπετονιέρα στα Γιάννινα» τονίζουν εργατοτεχνίτες. 

Μαζί με ανεργία… 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, έρχεται σε μια περίοδο, που η Ήπειρος, μαζί με την Δυτική Μακεδονία, είναι στην πρώτη θέση της ανεργίας πανελλαδικά. 

Μάλιστα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τον Ιούνιο, συμπίπτουν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν επίσης τον Ιούνιο.

Αυτή η… σύμπτωση, μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά, αφού πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων στην Ήπειρο, απασχολούνταν στην οικοδομή και είναι βέβαιο, ότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση σε αυτή, τόσο θα μεγαλώνει και η ανεργία.

Παράλληλα, όπως εξηγούν αναλυτές, «αρνητικά επηρεάζει την οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο και το γεγονός, ότι τελευταία φεύγουν, λόγω κρίσης και ανεργίας, πολλοί νόμιμοι μετανάστες και κυρίως Αλβανοί, που έμεναν στην περιοχή και δούλευαν σε οικοδομές». 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος πάνω από 300 παιδιά Αλβανικής καταγωγής δεν θα φοιτήσουν στα σχολεία των Ιωαννίνων, αφού έφυγαν μαζί με τους γονείς τους για την Αλβανία. 

Μένουν απούλητα…
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η κατάσταση στην αγορά των ήδη κατασκευασμένων ακινήτων, εκ των οποίων πολλά μένουν απούλητα. 
Εννοείται βεβαίως, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν κυρίως τα νέα ακίνητα, που έχουν κατασκευαστεί από το 2008 και μετά. 

«Ό, τι φτιάξαμε, πλέον ρημάζει» λένε κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, αφού τα απούλητα διαμερίσματα φέρνουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρίες τους. «Τα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα και η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί, αφού δεν πωλείται σχεδόν κανένα διαμέρισμα» σημειώνουν. 

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα ενοικιαζόμενα, με την ζήτηση από τους φοιτητές, ειδικά στα Γιάννινα, να είναι ικανοποιητική, την ώρα που αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν μειώσει τις τιμές των ενοικίων τους. 

«Δεν κουνιέται φύλλο…»!

Πάντως, αν υπάρχει ένας ακόμη κλάδος (εκτός της οικοδομής), που «δεν κουνιέται φύλλο» είναι οι αγοραπωλησίες γης. Το κόστος για τους περισσότερους είναι απαγορευτικό, ενώ άπαντες περιμένουν να δουν πρώτα «φως» στο τούνελ της κρίσης και στην συνέχεια να προγραμματίσουν κάποια αγορά. 

Όπως σημειώνουν μεσίτες, «υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσπαθούν να πουλήσουν ένα χωράφι, ακόμη και πολύ μικρό σε έκταση, για πολύ καιρό. Κάποιοι πάνω από ένα ή δυο χρόνια. Ακόμη και στις περιοχές «φιλέτα», επικρατεί άπνοια». 

Υπάρχουν λύσεις…

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να αφήσει άλλο την κατάσταση εκτός ελέγχου. Ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός από την θέσπιση ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα χωράφια. 

Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους ζητούν πρωτίστως συμψηφισμό χρεών, αφού αυτή η λύση θα τους ανακουφίσει τα μάλα, ενώ έχουν ανάγκη και την λήψη μέτρων που θα τους δώσουν τα κίνητρα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. 

«Στην περίπτωσή μας, ευνοϊκή θα ήταν και κάποια ρύθμιση για όσους επιθυμούν να πάρουν κάποιο δάνειο, για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα» τονίζουν και σημειώνουν ότι η οικοδομική ανάπτυξη της Ηπείρου και κυρίως των Ιωαννίνων, μπορεί να διεκόπη απότομα λόγω κρίσης, αλλά δεν θα σταματήσει εντελώς, εάν βεβαίως η Πολιτεία λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...