Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 7 & 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ (ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ)


Στο χωριό Μεγαλόχαρη και στο συνοικισμό Αμπέλια βρίσκεται ο ναός της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Είναι το μόνο κτίσμα που απέμεινε από το μοναστήρι που υπήρχε μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Κτίστηκε το 13ο αιώνα και αναστηλώθηκε στά μέσα περίπου του 17ο αιώνα. Στη εποχή της τουρκοκρατίας είχε μεγάλη περιουσία, όπως αμπέλια ( πήρε και ο συνοικισμός το όνομά του ) κτηνοτροφία και μελισσοκομία.


Από αυτό θα ξεκινήσουν οι επαναστάσεις των Ραδοβυζινών το 1854, το 1866 και το 1878 που είχαν σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Άρτας και της Θεσσαλίας.

Ο ΝΑΟΣ


Δυτικά και βόρεια του ναού υπήρχαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα τα 24 κελιά των μοναχών. Αυτά τα γκρέμισαν οι χωριανοί και με τις πέτρες τους έκτισαν τον γυναικωνίτη και διώροφο Δημοτικό Σχολείο στη αυλή του Μοναστηριού. Το σχολείο λειτούργησε από το 1926 έως το 1958. Σε αυτό φοιτούσαν μαθητές από την Μεγαλόχαρη, το Μεσόπυργο, τα Μηλιανά, το Αστροχώρι. Το 1962 οι χωριανοί το γκρέμισαν γιατί έγιναν άλλα σχολεία. Το 1962 έκλεισε και ο ναός για να επισκευαστεί και το 1965 δόθηκε η άδεια να ξαναλειτουργήσει. Έκλεισε για δεύτερη φορά το 1967 για « άγνωστους λόγους». Το 1977 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σαν διατηρητέο ιστορικό μνημείο. το 1983 οι χωριανοί ζήτησαν να ξαναλειτουργήσει ο ναός όπως και έγινε. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτή τη μέρα γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού στη αυλή του. Ο ναός είναι μονόκλιτος με εγκάρσιο σκαφοειδή θόλο, ο οποίος ενώ εξωτερικά είναι ορθογώνιος στο εσωτερικό οι γωνίες του στρογγυλεύουν. Στη βόρεια και στη νότια πλευρά φέρει τρίπλευρους χορούς. Η είσοδος στο ναό γίνονταν από τη βόρεια πλευρά μέχρι πρόσφατα όμως τώρα γίνεται από τη δυτική πλευρά. Η πόρτα της βόρειας πλευράς είναι μικρή. Το ύψος της φτάνει το 1,50 μ. και το πλάτος της τα 65 περίπου εκατοστά.



ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ 7 & 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ

Σας προσκαλούμε να βρεθείτε μαζί μας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουμε έστω και για λίγες ώρες από τη δύσκολη καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε.
Ελάτε να γλεντήσουμε όλοι μαζί -συγγενείς και φίλοι- ενισχύοντας τη προσπάθεια νέων ανθρώπων, που με την ανάδειξή τους στα διοικητικά του συλλόγου υπόσχονται …αφ’ ενός να διατηρηθεί η παράδοση, αφ’ ετέρου να οδηγηθούμε «συλλογικά» σε μια νέα εποχή με καινοτόμες ιδέες και σχέδια για το μέλλον.

-ο πρόεδρος- - η Γραμματέας-
Γιάννης Δ. Γιάχος Βάγια Ν. Τσουβέλα


ΠΗΓΗ.ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΑΡΤΑΣ

ΡΑΔΟΒΥΖΙ ΑΡΤΑΣ...Ενα μικρό σχόλιο.Σε αυτό τον τόπο που πραγματικά γράφτηκε ιστορία,είναι λυπηρό να βλέπει ο επισκέπτης αυτή την εγκατάλειψη απο τους αρμόδιους φορείς.Κανείς μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε με το στατικό πρόβλημα του ιστορικού αυτού μνημείου,αλλά ούτε με την διάσωση των αγιογραφιών.Ούτε μιά μελέτη της τάξης των 7-8.000 ευρώ δεν έγινε,και όλοι ξέρουμε πως υπήρχε η δυνατότητα.Ελειπε όμως η βούληση...ΤΥΧΑΙΟ..






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...