Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Πληρωνόταν για βιολογικά προϊόντα με ψεύτικες βεβαιώσειςΠληρωνόταν για βιολογικά προϊόντα με ψεύτικες βεβαιώσεις

Και στην Άρτα είχε δράση το κύκλωμα με τις πλαστές βεβαιώσεις
Σε τρεις νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Άρτα, εξελίσσεται η έρευνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να εντοπιστούν όλα τα στοιχεία του κυκλώματος, που με πλαστά έγγραφα, βεβαίωνε για βιολογικά προϊόντα, τα οποία μόνο βιολογικά δεν ήταν. Και όπως είναι λογικό, εισέπρατταν επιδοτήσεις, οι οποίες ήταν σημαντικές και όπως λέγεται ξοδεύτηκαν τεράστια ποτά.
Χαρακτηριστική είναι η πληροφορία της «Γ» ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ελέγχονται πάνω από εφτά περιπτώσεις, χωρίς ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί.
Αποδεδειγμένα το κύκλωμα βεβαίωσης βιολογικών προϊόντων έχει δράση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (κυρίως στο Μεσολόγγι), το νομό Φθιώτιδας και το νομό Άρτας.
Τρία άτομα έχουν συλληφθεί στην Αιτωλοακαρνανία, τα μέλη της είναι κυρίως γεωπόνοι και κτηνοτρόφοι, ενώ συμμετέχουν και αντιπρόσωποι επίσημων οργανισμών πιστοποίησης προϊόντων.
Οι επιτήδειοι, χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις, ότι δήθεν οι εκτάσεις τους πληρούν τα ευρωπαϊκά κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας και έπαιρναν τις επιδοτήσεις που χορηγούν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις που έχουν δοθεί συνολικά για τις βιολογικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όμως, πολλοί καλλιεργητές παρουσιάζουν τα προϊόντα τους ως βιολογικά προκειμένου να τα διαθέτουν σε υψηλότερες τιμές από τα συμβατικά. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει η RealPlanet, ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται τουλάχιστον 500-700 καλλιεργητές που ψεκάζουν με χημικά τα «βιολογικά» τους προϊόντα και κτηνοτρόφοι που δεν ταΐζουν τα ζώα τους με τι προβλεπόμενες τροφές.
Οι φορείς πιστοποίησης έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις,, ενώ οι Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν πόσα χρήματα έχουν αποσπάσει οι επιτήδειοι με αυτή τη μέθοδο.

Γνώμη  Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...