Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Πληρωμές γιοκ μέχρι την επόμενη δόση!





ImageΌποιος πρόλαβε, λεφτά από το δημόσιο ταμείο είδε… Οι ελάχιστοι τυχεροί που πήραν ως προχθές πληρώθηκαν αμοιβές για τις υπηρεσίες τους ή πήραν επιστροφές φόρου από την εφορία, είναι ίσως και οι τελευταίοι για φέτος, αν αργήσει να έρθει η επόμενη δόση των δανείων.

Στο οικονομικό επιτελείο καταστρώνουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για την περίπτωση που η επόμενη δόση δεν έρθει τελικώς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ρίχνουν το βάρος πλέον όχι μόνον στην έκβαση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, αλλά και στην εξεύρεση τρόπων ώστε τα χρήματα που έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία να επαρκέσουν για να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της χώρας, τουλάχιστον για μια-δυο εβδομάδες επιπλέον, με την ελπίδα να ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες της δανειοδότησης από τους εταίρους μας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εδώ και δύο εβδομάδες δημοσίως προειδοποιεί πως η Ελλάδα «θα πεθάνει από ασφυξία» και «δεν αντέχει να περιμένει άλλο» την έγκριση της δόσης, ορίζοντας σαν «σημείο μηδέν» των αποφάσεων για χορήγηση των χρημάτων τα μέσα Νοεμβρίου.

Για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών των μισθών και συντάξεων, αν το δημόσιο παραμείνει χωρίς «μηχανική υποστήριξη» με δάνεια από το εξωτερικό, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν δώσει εντολή να μην πληρώνονται παρά μόνο ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή μισθοί και συντάξεις. Με το σταγονόμετρο θα καταβάλλονται επιδόματα και οι αποζημιώσεις των ταμείων σε ασφαλισμένους.

Ωστόσο η παύση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας έχει αγγίξει ήδη όλον τον ιδιωτικό τομέα και τα απλήρωτα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες έχουν ξεπεράσει πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. «Με τα λεφτά αυτά πληρώνονται εδώ και 4 μήνες μισθοί και συντάξεις»λένε παράγοντες της αγοράς που βλέπουν τα ταμεία των επιχειρήσεών τους να στεγνώνουν.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...