Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας



- 700 θέσεις στο Νομό Άρτας
Ποιά είναι τα κριτήρια πρόσληψης
Γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο το περίφημο ..."μπλοκάκι"!

“Έγκριση θέσεων απασχόλησης στον Νομό Άρτας, για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας”
 
   Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης οι θέσεις απασχόλησης για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
   Σκοπός του εν λόγω προγράμματος είναι η τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης για την υλοποίηση δράσεων (κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού κ.α.) κοινωφελούς χαρακτήρα.
   Για την Περιφέρεια Ηπείρου οι συνολικές θέσεις εργασίας είναι 2.950θέσεις.  
   Για τον Νομό Άρτας οι θέσειςαπασχόλησης που θα δημιουργηθούνείναι 700. Οι θέσεις αυτές κατανέμονται ως εξής:... 
   Μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (ΕΨΕΠ) εγκρίθηκαν 90 και 100 θέσειςαπασχόλησης αντίστοιχα, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.
   Σε ότι αφορά τους Δήμους του Νομού Άρτας, εγκρίθηκαν στον Δήμο Αρταίων 300θέσεις απασχόλησης, στον Δήμο Νικ.Σκουφά 75, στον Δήμο Κεντρ.Τζουμέρκων 50και στον Δήμο Γ. Καραισκάκη 40.
   Τέλος για τον Νομό Άρτας εγκρίθηκαν 15 θέσεις για την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου και 30 θέσεις για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με τελικό δικαιούχο την ΠΙΝΔΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ.
   Να διευκρινιστεί ότι οι δικαιούχοι του εν λόγω προγράμματος είναι Μη Κυβερνητικές/Αστικές Οργανώσεις, όπως ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΕΨΕΠ κ.α., ενώ η Π.Ε. Άρτας και οι Δήμοι της Άρτας είναι συμπράττοντες φορείς, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους.
   Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων θα γίνει από τον δικαιούχο βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Για τη διασφάλιση του τρόπου επιλογής καθίσταται υποχρεωτική, από τον δικαιούχο, η ανάρτηση των ωφελούμενων στο διαδίκτυο και στον Τύπο, καθώς επίσης και η διαδικασία των προσλήψεων θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
   Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η κατάσταση του ανέργου, η οικογενειακή κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου και η εντοπιότητα.  
   Αναλυτικά, η βαθμολόγηση των κριτηρίων έχει ως εξής:

1Κατάσταση ανέργου  
    Μακροχρόνια άνεργος (>12 μηνών)  20
    Νέος άνεργος έως και 30 ετών που αναζητά εργασία  25
    Βραχυχρόνια άνεργος που δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας  15
    Αγρότης (ασφαλισμένος στον ΟΓΑ που δεν διαθέτει ή δεν δικαιούται δελτίο ανεργίας και έχει ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00 € το οικονομικό έτος 2011)  10
2. Οικογενειακή κατάσταση  
    Μονογονεϊκή οικογένεια  15
    Έγγαμος/-η και οι δύο σύζυγοι άνεργοι  8
    Με προστατευόμενα μέλη  5 (για κάθε προστατευόμενο μέλος)
3. Οικογενειακό εισόδημα  
    από 0,00 € έως και 6.900,00 €  15
    από 6.900,01 € έως και 12.000,00 €  10
    από 12.000,01 € έως και 16.000,00 €  8
    από 16.000,01 € έως και 22.000,00 €  6
    από 22.000,01 € και άνω         
4. Κατάσταση υγείας   
    ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 35% - 50%  6
    ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω  8
5. Εντοπιότητα  
Μόνιμος κάτοικος Περιφερειακής Ενότητας του Νομού στον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα 10

   Το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους: μακροχρόνιους άνεργους (άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών), νέους ανέργους (ηλικίας έως και 30 ετών), βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και αγρότες (ασφαλισμένοι ΟΓΑ χωρίς δελτίο ανεργίας με ατομικό εισόδημα έως και 10.500 € το οικονομικό έτος 2011) και θα λαμβάνουν για 5 μήνες επίδομα κοινωνικής εργασίας έως 625 €/μήνα, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη.
    Δηλαδή, οι υποψήφιοι για τις θέσεις κοινωφελούς εργασίας πρέπει να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και έχουν ατομικό εισόδημα έως 10.500 € το οικονομικό έτος 2011.
  Ο ΑΣΕΠ θα έχει ως αρμοδιότητα:
   α) την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης (πρόσκλησης-ενημέρωσης του δικαιούχου προς τους δυνητικά ωφελούμενους),
   β) τον έλεγχο της νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και
   γ) την εξέταση των ενστάσεων των υποψηφίων.
   Μετά την αποστολή των ανωτέρω εγγράφων των τελικών δικαιούχων, η έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη των ανέργων εξαρτάται από τις τελικές εγκρίσεις και αποφάσεις ένταξης από τον ΑΣΕΠ και την διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...