Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

H αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου στη θέση της Αγαθονίκης Τσιλιπάκου

Ειδική εκδήλωση απολογισμού της 18ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
  
18h eba 2012 2os apologismos kosmosΗ αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου στη θέση της Αγαθονίκης Τσιλιπάκου
Σε κατάμεστη από κόσμο και εκπροσώπους τοπικών φορέων και πολιτιστικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης Άρτας «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» η ειδική εκδήλωση απολογισμού του έργου της 18ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας – Πρέβεζας (18η ΕΒΑ), για το 2011 καθώς και η ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα τρία μεγάλα έργα που η υπηρεσία υλοποιεί μέσω του ΕΣΠΑ.
(17/2/2012)
18h eba 2012 2os apologismos tsilipakoy agatonikhΗ εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της 18ης ΕΒΑ με την Μητρόπολη Άρτας και παρά την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα πλαίσια γενικευμένου μπλάκ άουτ που σημειώθηκε σε γραμμή του ΚΥΤ Αράχθου, κρίθηκε απόλυτα επιτυχής τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και ατμόσφαιρας.
Με μόνο τα φώτα ασφαλείας της αίθουσας η εκδήλωση ξεκίνησε η Μικτή Χορωδία Εθνικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτας, μέχρι να επανέλθει το ρεύμα για να ακολουθήσει η ομιλία της προϊσταμένης Αγαθονίκης Τσιλιπάκου, με παράλληλη προβολή εικόνων από τα εν εξελίξει έργα. Το διάστημα αυτό η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά γαλήνια καθότι οι ήχοι επικρατούσαν στο ημίφως.
Αμέσως μετά και με την αποκατάσταση του μπλακ άουτ το λόγο πήρε η προϊσταμένη της κ. Τσιλιπάκου η οποία όπως είχε νωρίτερα αποκαλύψει και στις δηλώσεις προς τα τοπικά ΜΜΕ αποχαιρέτησε τους τοπικούς εκπροσώπους και τους Αρτινούς πολίτες καθότι πλέον αναλαμβάνει τα καθήκοντα της στην Διεύθυνση του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και από χθες αναχώρησε από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία.
Η κ. Τσιλιπάκου δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για το γεγονός ότι φεύγει από την Άρτα την οποία στις δηλώσεις της χαρακτήρισε ως μια πόλη με πολύ πλούτο που μέχρι σήμερα επισκιάζεται από άλλες πόλεις παραθαλάσσιες και με άλλα αξιοθέατα και αυτό που λείπει είναι η ανάδειξή της. Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση της «Η», ανακοίνωσε ότι την θέση της στην 18η ΕΒΑ κατέχει πλέον η αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου, η οποία υπηρετούσε στην 8η Εφορεία με έδρα τα Ιωάννινα και γνωρίζει καλά τα του νομού της Άρτας καθότι πριν την ίδρυση της εδώ υπηρεσίας οι υποθέσεις της Άρτας υπάγονταν στην 8η εφορία.
Μεταξύ των άλλων η κ. Τσιλιπάκου, με αφορμή ερώτηση μας, αναφέρθηκε στα έργα του ΕΣΠΑ τα οποία έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται από την υπηρεσία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό είναι αυτό που αφορά το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας και συγκεκριμένα είπε: «Είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα, τουλάχιστον της Υπηρεσίας μας, και λόγω του προϋπολογισμού, πέρα από την αξία που έχει για τους Αρτινούς. Ξεκίνησε τον Ιούλιο και στην ουσία το μεγαλύτερο μέτρο ολοκληρώθηκε μέχρι το Δεκέμβριο, όλοι οι καθαρισμοί στο εσωτερικό. Παρόλο που ήταν το εργοτάξιο, το κάστρο ήταν ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα, δεν το κλείσαμε και αν έχετε πάει πολλοί, θα είδατε τα αποτελέσματα. Δηλαδή πλέον φαίνεται το τείχος σε όλη του την πορεία, που δεν φαινόταν. Και εμείς έχουμε εκπλαγεί. Ειδικά σε ορισμένα σημεία δεν υπήρχε πρόσβαση, απ’ ότι είπαν οι παλαιότεροι, επί 35 χρόνια. Δηλαδή πέρα από τα χόρτα που φυτρώνουν σε διάφορα σημεία κατά τόπους και έχουμε κάποια ορατότητα του τείχους, σε ένα μεγάλο τμήμα του δεν υπήρχε καν πρόσβαση και ήταν εντελώς καλυμμένο. Αποκαλύφθηκαν στοιχεία που δεν τα ξέραμε.
Οπότε έχει γίνει αυτή η δουλειά στο κάστρο και θα συνεχιστεί. Μετά έχουμε το έργο της Μονής Βλαχέρνας που είναι ένα μοναστηριακό συγκρότημα και αναλαμβάνουμε την αποκατάσταση των κελιών. Είναι δυτικά και ανατολικά. Και έχουν γίνει καθαρισμοί. Έχουν γίνει εργασίες αρκετές. Δρομολογούνται όλα με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες, νομοθεσία, είναι πάρα πολύ προσεκτικά τα βήματα, δεν γίνονται δηλαδή βεβιασμένα και βέβαια επικεντρωνόμαστε και στην ποιότητα. Δηλαδή ό,τι κάνουμε να υπάρχει ποιότητά στο έργο μας. Και παράλληλα είναι το έργο της Κορωνησίας όπου επίσης θα αποκατασταθούν τα κτίσματα και το καθολικό του ναού επίσης το οποίο και αυτό προχωράει. Στην ουσία αυτά τα δύο ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο και σταδιακά βρίσκαμε και το προσωπικό γιατί υπάρχει και δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού. Η δικιά μου τουλάχιστον επιθυμία είναι να τελειώσουν τουλάχιστον τα δύο μικρά έργα εντός του 2012 αλλά αυτό εξαρτάται πλέον από τους επόμενους».
Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να διατηρήσουμε την ιστορία μας
Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Άρτας κ.κ. Ιγνάτιος δήλωσε: «η όμορφη Άρτα μας είναι μια Βυζαντινή πόλη με υπέροχα μνημεία. Συγκαταλέγεται μεταξύ των Βυζαντινών πόλεων της Ελλάδος, μαζί με τη Θεσσαλονίκη, το Μιστρά, την Καστοριά την Σπάρτη και έχει πολύ ωραίους ναούς και μέσα στην πόλη και στα περίχωρά της. Επομένως αξίζει μια προσπάθεια απ΄ όλους μας να αναδείξουμε αυτά τα μνημεία, να τα συντηρήσουμε και να τα προβάλλουμε. Διότι έτσι προβάλλουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Για το λόγω αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην προϊσταμένη της υπηρεσίας Αγαθονίκη Τσιλιπάκου και την συγχαίρω για αυτή την εκδήλωση. Και εύχομαι βέβαια αυτό να αποτελέσει αφορμή ώστε και οι τοπικοί παράγοντες να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να εξασφαλίσουμε ανάλογα χρήματα για την προβολή και την ανάδειξη των μνημείων μας και κατ’ επέκταση της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής».
Σε ερώτηση σχετική με το αν υπάρχουν φόβοι ότι την οικονομική κρίση της χώρας μπορεί να πληρώσουν και τα μνημεία μας και κατ΄ επέκταση η ιστορία μας, ο κ. Ιγνάτιος μας απάντησε: «όλοι θα την πληρώσουν. Πάντα οι δύσκολες καταστάσεις πληρώνονται και πληρώνουμε όλοι πολλά. Βέβαια καλούμαστε πάλι όλοι και να θυσιάσουμε πολλά και να ενώσουμε προσπάθειες και να μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που θα αφορά ή την καλύτερη ζωή μας μεταξύ μας ή την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν γενικότερα την ιστορία μας και αυτά είναι η ζωή μας».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρταίων Γ. Παπαλέξης, ο Γ.Γ. του Δήμου Γ. Νάκας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Άρτας του Ερυθρού Σταυρού Γ. Βασιλείου, ο πρόεδρος του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» Γ. Κουτσούμπας και η α’ αντιπρόεδρος Αγγελική Κολιού-Κολιούλη, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων κα.ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...