Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Παρ' ολίγο τραγωδία στον Τύμπανο την Καθαρά Δευτέρα

 
Αφηγείται ο δικηγόρος Μενέλαος Παπαδημητρίου


«Οικογένεια από Πηγές Άρτας κατά την επιστροφή τους στην Αθήνα εγκλωβίστηκε για 8 ώρες όταν για κακή τους τύχη χιονοστιβάδα που κατέπεσε τους έφραξε την επιστροφή  ακινητοποιώντας τους μέσα στο επικίνδυνο τοπίο του φοβερού Τυμπάνου»


Περί ώρα 10η πρωϊνή χθες της Καθαρής Δευτέρας κίνησαν για επιστροφή Αργιθεάτες και Ραδοβιζυνοί (από Άρτα) αφού ανέβηκαν το 3ήμερο στα χωριά τους για να αποκρέψουν. Η επιστροφή τους όμως μέσω του χιονισμένου Τυμπάνου αποδείχθηκε αδύνατο εγχείρημα κι όχι μόνο.
Παρ’ ολίγο να έχουμε τραγωδία αφού εκεί αποκλείσθηκαν για πάνω από 8 ώρες αφού ούτε μπροστά προς Μουζάκι μπορούσαν ούτε πίσω προς Αργιθέα να γυρίσουν αφού με την χιονοθύελλα που επικρατούσε έφτασε σάρα (χιονοστιβάδα μικρή) και τους απέκοψε.
Συγκεκριμένα στο πρώτο και προπορευόμενο όχημα 4χ4 ήταν η 4μελής οικογένεια του Αθανασίου Μιμηγιάννη από τις Πηγές Άρτας (ο ίδιος με τη σύζυγό του Αθηνά, το γιό τους Παναγιώτη 17 ετών και τον μικρό γιό τους Ραφαήλ 4 ετών) ακινητοποιήθηκε στη Στενή Λαγκάδα Τυμπάνου.
Εκεί ο πατέρας Αθανάσιος Μιμηγιάννης με το 17 χρονο γιό του βγήκαν από το όχημα και περπατώντας μέσα στα χιόνια μια απόσταση 300 μέτρων κατευθύνθηκαν προς τον αυχένα Τυμπάνου από όπου ερχόταν η μπουλντόζα της Υπηρεσίας Καρδίτσας.
Δεν γνωρίζω τους λόγους που το μηχάνημα δεν συνέχισε τις εργασίες του από αυχένα προς τη Στενή Λαγκάδα όπου είχαν μείνει αποκλεισμένοι η Αθηνά Μιμηγιάννη με τον 4χρονο Ραφαήλ (αυτό, για να μην γράψω κάτι που δεν ξέρω). Πίσω τους ακολουθούσε έτερο όχημα με οδηγό τον Ανθηριώτη Θεόδωρο Κοθώνα και συνεπιβάτες την πενθερά του Λαμπρινή Μπακογιάννη και τα παιδιά του Δημοσθένη 15 ετών και Χριστίνα 14 ετών – μαθητές Γυμνασίου.
Βρίσκοντας εκεί εγλωβισμένη την Κα Μιμηγιάννη και το γιό της Ραφαήλ και βλέποντας αφενός το αδύνατο να προχωρήσει μπροστά για τον αυχένα Τυμπάνου και αφετέρου τον κίνδυνο που διέτρεχαν ο Θεόδωρος Κοθώνας τους πήρε στο όχημά του και κάνοντας στροφή κινήθηκε επιστρέφοντας για Αργιθέα.
Για κακή τους τύχη χιονοστιβάδα που κατέπεσε τους έφραξε την επιστροφή ακινητοποιώντας τους μέσα στο επικίνδυνο τοπίο του φοβερού Τυμπάνου αφού δεν αποκλείονταν να ρθεί και άλλη χιονοστιβάδα και να τους παρασύρει στις απότομες πλαγιές του.
Παραπίσω ακολουθούσαν άλλα οχήματα, όπως του Δημήτρη Γάλλου με τη σύζυγο Κατερίνα και το μηνών αβάφτιστο παιδί τους καθώς και τα παιδιά τους Βασιλάκη και Ελένη καθώς και την Όλγα Κραμποκούκη, όπως του ιερέα Αποστόλη Κλάρα με την πρεσβυτέρα Παναγιώτα και τις 4 κόρες τους-μαθήτριες.
Βλέποντας τον εγκλωβισμό των άλλων οπισθοχώρησαν επιστρέφοντας στο Ανθηρό και παράλληλα ειδοποίησαν τη Δημοτική Αρχή Αργιθέας. Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Χασιώτης σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Χρήστο Καναβό που έτρεχε για άλλα προβλήματα πήρε τον ιδιώτη και χειριστή μηχανημάτων Βαγγέλη Μπαλάνο (λόγοι ανωτέρας βίας και λυτρώσεως από κινδύνου ζωής το επέβαλαν) και με τον φορτωτή του Δήμου έφτασαν στο εικόνισμα του Κουτσού. Έγινε μάχη με τις αντίξοες συνθήκες και το χιονιά (αλλού 1 μέτρο, αλλού 60 πόντους) και κατάφεραν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους.
Να σημειώσω εδώ πως ο φορτωτής του Δήμου ξεκίνησε από τον Αγ. Μηνά –ρέμα Θερινού ανεβαίνοντας και ξεχιονίζοντας. Περί την 7η βραδινή το μαρτύριο των εγκλωβισμένων πήρε τέλος και επέστρεψαν προς Αγορασιά.
Από εκεί ο Πρόεδρος του Ανθηρού Τάσος Ευαγγέλου παρέλαβε την Κα Μιμηγιάννη και το μικρό της γιό Ραφαήλ και τους μετέφερε στη Γέφυρα Κοράκου για να επιστρέψουν στις Πηγές στο σπίτι τους. Στην όλη επιχείρηση οι πληροφορίες μου λένε πως από μέρους του Μουζακίου κινήθηκε προς Τύμπανο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Να σημειώσω εδώ πως Βραγκιανίτες και από τα άλλα χωριά του Αχελώου μαθαίνοντας τον αποκλεισμό του Τυμπάνου και την περιπέτεια των εγκλωβισμένων αναγκάσθηκαν να φύγουν μέσω Γέφυρας Καταφυλίου-Βρουβιανών-Αγρινίου για νάρθουν Αθήνα (όπως Χρήστος Δεληγιάννης, Θανάσης Μόκκας κ.α.).
Στα Βραγκιανά δε αναγκάσθηκαν να παραμείνουν ο Τάκης Πολύζος με την οικογένεια(έχει παιδιά στο σχολείο που έπρεπε να επιστρέψουν στην Καρδίτσα) και ο Σωτήρης Καμζέλης με την οικογένεια(έχει και αυτός παιδιά μαθητές), ο δάκαλος Τάκης Τσιάρας που υπηρετεί σε χωριό της Καρδίτσας, ο Θεοφάνης Κοκορίκος υπάλληλος ΕΛΤΑ και πιθανός και άλλοι.
Ο Τύμπανος και η Κρατική και Κυβερνητική αδιαφορία χώρισαν την οικογένεια Μιμηγιάννη. Ο πατέρας με τον ένα γιό προς τον κάμπο και η μάνα με τον μικρό γιό προς την Αργιθέα-Πηγές Άρτας.
Τι αναμνήσεις να μείνουν στους εμπλακέντες και ιδίως στα μικρά παιδιά μπορείτε να μας πείτε κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της Κυβερνώσας Β΄ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης(αιρετής και διορισμένης); Να αποκρέψουν στα σπίτια τους στα χωριά τους πήγαν οι Χριστιανοί και μόνο αυτοί που έζησαν τη σημερινή περιπέτεια ξέρουν πόσο κινδύνεψαν και τι τράβηξαν…
Κι ύστερα εσείς – ανερυθρίαστα μιλάτε για προγράμματα ανάπτυξης της Αργιθέας(Πιλοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης);
Εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε και ούτε θα καταλάβετε ποτέ γιατί τόσα χρόνια ζητάμε τη ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ. Και ξέρουμε πολύ καλά εμείς-ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΔΟΒΙΖΥΝΟΙ - το γιατί. Γιατί εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα και εκεί προσαρμόζετε τις πολιτικές σας γιατί συνδέετε με αυτά και τα δικά σας πολιτικά συμφέροντα.
Έφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι….Θα μας βρείτε μπροστά σας δυνατούς, ασυμβίβαστους και να ξέρετε πως την δική σας ηθελημένη για 10ετίες αδιαφορία θα την πλερώσουμε όπως πρέπει.

Υ.Γ. Ο υποφαινόμενος με το νεφροπαθή Κώστα Καπερώνη εκ Πηγών Άρτας, γυρίσαμε από Αργιθέα και ήρθαμε Αθήνα μέσω Άρτας - Αγρινίου - Ρίου έπειτα από 9 ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.

27 Φεβρουαρίου-Καθαρή Δευτέρα 2012
Μενέλαος Νικ. Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...