«Να είστε εκεί» είναι το σύνθημα της απογραφής που ξεκινά την Τρίτη (10.05), με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της χώρας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου.
Ερωτήσεις κατά την απογραφή
Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που διαμένουν συνήθως, περιλαμβανομένων και αυτών που απουσιάζουν προσωρινά (π.χ. στρατιώτες, ναυτικοί, φοιτητές). Επίσης, στα μέλη του νοικοκυριού συμπεριλαμβάνονται και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι, ενώ δεν χρειάζεται να καταγραφούν φιλοξενούμενοι.
Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.
Ειδικές ερωτήσεις για μετανάστες και αστέγους
Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.
Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους.
Δωρεά οργάνων
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν δωρητές οργάνων θα έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν, κατά την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών, μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό.
Χρήσιμες πληροφορίες
Ο Απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 135 2138-40.
Πρόστιμα και μάλιστα “τσουχτερά” θα επιβληθούν σε όσους δεν απογραφούν, καθώς και σε όσους απογραφείς παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών που συλλέγουν (ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν τα 200.000 ευρώ).
Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική.
Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Τα στοιχεία που θα συλλέξει η Υπηρεσία είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου