Είναι γνωστό πως τα περισσότερα δάνεια στις τράπεζες έχουν φτάσει στο κόκκινο. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει και είναι λογικό γιατί...
κανένας δεν περίμενε μέχρι πριν από 2-3 χρόνια πως θα φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Και τα χειρότερα ακόμα δεν ήρθαν.
Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών και είναι λογικό . Όταν δεν έχεις να αγοράσεις ψωμί σίγουρα δεν θα σκεφτείς να πληρώσεις ούτε την τράπεζα ούτε το κράτος. Οι τράπεζες όμως ήθελαν τα λεφτά τους που και αυτό έχει μια λογική. Δανείστηκες; Πρέπει να τα επιστρέψεις.
Όμως όταν δανείστηκες είχε την δουλειά σου , την πελατεία σου και όλα ήταν καλά. Μιλάμε φυσικά για ανθρώπους που έκαναν κάποιο δάνειο για να κάνουν κάποια επένδυση ή επειδή είχαν κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Όσοι έκαναν δάνεια για να βγάλουν γούστα δεν αξίζει καν να αναφερθούμε σε αυτούς.
Στην Ημαθία επίσης υπάρχουν χιλιάδες νοικοκυριά που είναι υπερχρεωμένα και ζούνε με τον φόβο μήπως αποφασίσει η εκάστοτε τράπεζα να τους τραβήξει στα δικαστήρια.
Η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες τώρα τελευταία έχουν χαλαρώσει κάπως την στάση τους καθώς αντιλαμβάνονται πως υπάρχει πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει πως θα χαρίσουν όσα έχουν δανείσει αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε εκείνα τα τραγικά περιστατικά όπου εισπρακτικές έσπαζαν τα τηλέφωνα επειδή άργησε μια δόση .
Τώρα θα ενημερώσουν ευγενικά για τις οφειλές που υπάρχουν και θα προτείνουν ξανά και ξανά στους οφειλέτες κάποιον τρόπο για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Το κακό είναι πως συνήθως ζητάνε ρευστό π.χ. χρωστάς ένα χ ποσό δώσε μας τα 2/3 σε 2-3 δόσεις και καθάρισε. Δελεαστικό αν κάποιος είχε τα λεφτά να τα έδινε και να τελείωνε αλλά ποιος έχει μετρητά στις μέρες μας; Και ποιος μπορεί να δώσει ένα σεβαστό ποσό;
Η τράπεζα ποτέ δεν χάνει βέβαια και θα κυνηγήσει όσους κρίνει απαραίτητο. Ποτέ όμως δεν θα κινηθεί από εκδικητικότητα. Απλά θα κοιτάξει το συμφέρον της όπως και κάθε εταιρία.
Στην Ημαθία αρκετοί συμπολίτες μας έχουν κινηθεί και με τον Νόμο Κατσέλη. Δηλαδή να ρευστοποιηθεί η περιουσία τους (αν έχουν) , να γίνει διαγραφή μέρους των οφειλών και να το υπόλοιπο να το πληρώνουν σε μικρές δόσεις. Απάντηση από όσο ξέρουμε δεν έχει έρθει σε κανένα από όσους έχουν κάνει αιτήσεις. Η απάντηση σε όσους έχουν στείλει τις πρώτες αιτήσεις θα έρθει σε 5-6 μήνες. Τουλάχιστον έτσι μας είπαν.
Επίσης μέχρι τώρα δεν έχουμε μάθει για κάποια τράπεζα στην Ημαθία που να έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε όσους θέλησα να κάνουν την ρύθμιση. Το αντίθετο θα λέγαμε. Σε όσους ρωτήσαμε οι υπάλληλοι ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Πριν αρχίσει το όλο θέμα με τον Νόμο Κατσέλη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπήρχε μια ιστοσελίδα που έδινε βήμα για θέματα δανείων κτλπ.
Πριν αρχίσει το όλο θέμα με τον Νόμο Κατσέλη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπήρχε μια ιστοσελίδα που έδινε βήμα για θέματα δανείων κτλπ.
Η ιστοσελίδα είναι το :http://lawblog.gr/. Ανήκει στην κ. Βασιλική Σιαπέρα η οποία είναι δικηγόρος από την Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τέτοια θέματα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση στην ιστοσελίδα αυτή είναι οι άνθρωποι που άφηναν και κάποιο σχόλιο για την κατάσταση τους περιμένοντας κάποια συμβουλή.
Οι περιπτώσεις είναι πραγματικά αμέτρητες και ποικίλες. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά απλά για να δείτε πως δεν είστε οι μόνοι που χρωστάνε σε κάποια τράπεζα και πως υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι στην ίδια κατάσταση. Οι χρήστες που άφηναν σχόλια και προσπαθούσαν να βρουν μια λύση στο θέμα δάνεια προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησαν μια άλλη ιστοσελίδα: http://daneiakartes.zedo.gr/. Όσοι θέλετε μπορείτε να την δείτε και να αντλήσετε πληροφορίες.
Εμείς σαν blog σας λέμε πως η ενημέρωση είναι το καλύτερο όπλο και ποτέ μα ποτέ μην το βάζετε κάτω. Τα παραπάνω site που προτείνουμε είναι καθαρά για ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν προτείνουμε πως να κινηθείτε όσοι έχετε πρόβλημα υπερχρέωσης απλά να καταλάβετε το μέγεθος του συνόλου των ανθρώπων που έχουν το ίδιο πρόβλημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου