Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» ΤΗΣ ΕΤ3

 


 

Στο Κομμένο βρέθηκε συνεργείο της ΕΤ3 τη Δευτέρα και την Τρίτη 14 και 15 Φεβρουαρίου για τις ανάγκες της εκπομπής «Αληθινά σενάρια», με θέμα της το ολοκαύτωμα και τη σφαγή της 16ης Αυγούστου 1943. Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ. Ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του τμήματος ρεπορτάζ της ΕΤ3 Νίκος Ασλανίδης, που επισκέφτηκε αυτοπροσώπως το χωριό, είχε την ευκαιρία να συλλέξει μαρτυρίες από επιζώντες του ολοκαυτώματος του Κομμένου, αλλά και να συζητήσει με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκους του, σχολιάζοντας την έκταση της σφαγής του Κομμένου και τη δικαίωση μιας θυσίας που δεν ήρθε ποτέ.
Δεν είναι υλικό και οικονομικό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις αμέτρητες και απερίγραπτες καταστροφές που προκάλεσαν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ σε ένα χωριό που δεν τους ενόχλησε, υπογράμμισαν οι επιζώντες του Κομμένου. Είναι θέμα ηθικής τάξης και αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης. Γιατί, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί και δεν έχει καταγραφεί επισήμως αυτό το φριχτό δολοφονικό έργο των ναζί εναντίον αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων ως έγκλημα πολέμου και ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και το νόημα της θυσίας αυτής δε θα πάψει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να παραμένει επίκαιρο, όπως ζωντανό θα παραμένει και το αίτημα των επανορθώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Ασλανίδης κατάγεται από τους Πύργους Εορδαίας του νομού Κοζάνης, από ένα εξίσου καθώς το Κομμένο μαρτυρικό χωριό, που το έκαψαν οι Γερμανοί στις 24 Απριλίου 1944 και εκτέλεσαν 368 κατοίκους του με το γνωστό φρικιαστικό τρόπο. Η οικογένεια του πατέρα του υπήρξε ένα από τα τραγικά θύματα της Γερμανικής θηριωδίας.
Η εκπομπή με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου θα μεταδοθεί στις αρχές Μαρτίου. Θα υπάρξει ανακοίνωση από την πλευρά του Τοπικού Συμβουλίου για ενημέρωση των φίλων του Κομμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...