Η εισήγηση του Κ. ΠΑΠΠΑ στάλθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας στα ΜΜΕ, λίγη ώρα πριν τη μοιραία αναχώρησή του για την Πρέβεζα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης:
Η Δωδώνη είναι μία επιχείρηση μύθος που συνδέθηκε από το 1963 με την παράδοση της περιφέρειας, την αιγοπροβατοτροφία, που έχουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της, μια εταιρία που αφού στηρίζει τον αγώνα 7.000 παραγωγών θα πρέπει να τη βοηθήσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να επεκταθεί και να γιγαντωθεί διεθνώς, να βγάλει φτερά προς όφελος της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Μια εταιρία που μας κάνει υπερήφανους επειδή αξιοποιεί σχεδόν όλο το αγελαδινό γάλα που παράγεται στην Ήπειρο (25.000tn) και το 70% του πρόβειου Ηπειρώτικου γάλακτος, γύρω στους 50.000tn, που εξάγει το 20% της παραγωγής της σε 30 χώρες του κόσμου κάνοντας το όνομα της Ηπείρου διάσημο για την παραγωγή της επώνυμης φέτας, ίσως του πρώτου κτηνοτροφικού προϊόντος της Ελλάδας με ονοματεπώνυμο. Άριστο ποιοτικά και νόστιμο προϊόν που έκανε την εταιρία γνωστή από το πιο απόμερο χωριό της Ελλάδας έως τα Harrolds στο Λονδίνο, την Γκαλερί Lafayette στο Παρίσι, το La Buli στη Βαρκελώνη.
Εταιρία κερδοφόρα με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 7% με 7.000 παραγωγούς να αποτελούν τους προμηθευτές και τη στήριξή της. Όμως το ερώτημα σήμερα δεν είναι η κερδοφορία της επιχείρησης, αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι η ιστορική και πραγματική σχέση της με την κοινωνία της Ηπείρου, τους αγνούς κτηνοτρόφους της, την παράδοση και την ποιότητα, αυτά είναι αναγνωρισμένα, δεν είναι το παράδειγμα της επιτυχίας ενός συνεταιρισμού με τα υπέρ και κατά της συνεταιριστικής πρακτικής στην Ελλάδα, ούτε καν ακόμα αν χάρη της Δωδώνης σώθηκε η τιμή του γάλακτος και η κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα ή τουλάχιστον στην Ήπειρο, καθόσον στην περιοχή μας η μέση τιμή είναι 1, 02 €/λίτρο πρόβειου γάλακτος και στην υπόλοιπη Ελλάδα 0,84 €/λίτρο.
Όλα αυτά είναι γνωστά και κανείς δεν τα αμφισβητεί, το κύρος της εταιρίας υψηλό και χαίρει άκρας εκτίμησης από τους καταναλωτές.
Γιατί λοιπόν είναι αναγκαίο οι πολιτικοί και η Περιφέρεια σήμερα να έχουν στο στόμα τους τη Δωδώνη; Για έναν και μόνο λόγο. Tη πρόθεση της Αγροτικής τράπεζας που κατέχει περίπου το 68% της Δωδώνης να την πουλήσει για να εξυγιανθεί η ίδια.
Καθίσταται όμως προφανές ότι το μέλλον της Δωδώνης δεν μπορεί να καθορίζεται μέσω μιας οποιαδήποτε τράπεζας αποκλειστικά από χρηματοοικονομικούς όρους. Δυστυχώς δεν μπορεί μια τράπεζα να διευθύνει μια επιχείρηση τροφίμων επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην υγεία του παιδιού, στην ανάπτυξη και ευρωστία του (βλέπε γάλα), τη βελτίωση της ζωής των παραγωγών (βλέπε τιμή) που ξυπνάνε νύχτα για τα ζωντανά και αρμέγουν τρεις φορές τη μέρα και έχουν τρεις φορές βαρύτερη παλάμη και προσφορά από τους οικονομικούς συμβούλους της Τράπεζας. Η Τράπεζα από τη φύση της βλέπει το χρήμα και όχι το αποκλειστικό συμφέρον του παραγωγού που πρέπει να αμειφθεί καλύτερα για να ζει και να παράγει καλύτερα.
Άρα είμαστε σήμερα εδώ για να διαπιστώσουμε ότι η Δωδώνη δεν αποτελεί βαρίδι για την Αγροτική Τράπεζα , αλλά φιλέτο που ούτε το ΔΝΤ επέβαλλε να πωληθεί και ότι η Δωδώνη έχει μέλλον, αρκεί η επιχείρηση να ζήσει με πρότυπα τη μοναδικότητα των προϊόντων, την ανάπτυξη νέων brand names, την έρευνα για νέα προϊόντα, τις παράπλευρες παραγωγές ειδικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, της παραγωγής ειδικών προϊόντων Τεχνολογίας γάλακτος, γιαούρτης, τυριών, την ανάπτυξη προϊόντων υποκατάστατων γάλακτος ή ορών τυρογάλακτος για τη ζωική παραγωγή, ακόμα και ειδικών πρωτεϊνών γάλακτος ή και παιδικού γάλακτος.
Η Δωδώνη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη και διατήρηση των Ελληνικών αυτόχθονων φυλών και παράλληλα να δημιουργήσει ή να συνεργαστεί με αναπαραγωγούς για τη γενετική βελτίωση των Ηπειρωτικών φυλών προβάτων και αιγών και ως προς την ποσότητα του γάλακτος και ως προς την ποιότητα. Είναι δεδομένο από δημοσιεύσεις σε Διεθνή περιοδικά του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα ότι το κατσικίσιο γάλα της αυτόχθονης Ελληνικής φυλής έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ότι το Φριζάρτα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά γάλακτος και το Καραμάνικο είναι ανθεκτικότατο στις μαστίτιδες. Ποια επιχείρηση πρέπει να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτά αν όχι η Δωδώνη; Συνδυάζοντας την παραγωγή της με την ενίσχυση των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών προβάτων και αιγών, η Δωδώνη μπαίνει στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι της βιοποικιλότητας και η Ήπειρος μαζί με τη Δωδώνη στην πρωτοπορία της διατήρησης της φέτας ως ΠΟΠ έμπρακτα με την αποκλειστική χρήση Ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην έχει ερευνητικές υποδομές και υψηλού επιπέδου ερευνητική ομάδα για παραγωγή νέων ειδών τυριών, με ομάδα διεθνούς γαστρονομίας για τα κριτήρια της γευστικότητας των νέων προϊόντων, αλλά και της βελτίωσης των κλασικών;
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην έχει εργοστάσιο επεξεργασίας τυρογάλακτος για την παραγωγή και διάθεση ειδικών προϊόντων με βάση τους ορούς για χρήση στα ζώα και να μην το εξάγει στη Βαλκανική αγορά; ή να το διακινεί στην εσωτερική, αποτρέποντας τις αντίστοιχες εισαγωγές και συνεισφέροντας στη μείωση του ελλείμματος;
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει στην Ήπειρο ομάδα ανάπτυξης στρατηγικής για την καινοτομία του αγροδιατροφικού κλάδου με συμμετοχή επιστημόνων και επιχειρήσεων;
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην υπεισέρχεται σε θέματα παραγωγής γάλακτος γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικού γάλακτος και ταυτόχρονα βιολογικού κρέατος αμνών και εριφίων;
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν αν πιστεύουμε σε όλα αυτά; Πρέπει η Αγροτική τράπεζα να δει τη Δωδώνη σαν ξεχωριστή επιχείρηση με όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν και να την κρατήσει, για να μπορεί η Δωδώνη να συνεχίζει να είναι η επιχείρηση που θα κρατά σε ζωή τον μικρό παραγωγό, τον προβατοτρόφο των Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Μουργκάνας, του Σουλίου, του Πωγωνίου, της Αετομηλίτσας.
Η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να ενδιαφερθεί για όλα αυτά και να μην ενδιαφέρεται απλά για τη μείωση του κόστους της πρώτης ύλης και την αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος και λογικά των κερδών;
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι διεθνείς συνθήκες και η παρούσα οικονομική συγκυρία κάνουν το έργο μας πολύ δύσκολο και ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Κάναμε πολύ λίγα τόσα χρόνια για να έχει η Ελλάδα και η Ήπειρος σήμερα το δικό της διακριτό ρόλο στο αγροδιατροφικό προϊόν. Η Δωδώνη, η φέτα, τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα βιοτρόφιμα, τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής αποτελούν τη μόνη διέξοδο, την ειδική αγορά που αναζητούμε για τα εκλεκτά γαστριμαργικά πρότυπα, ώστε να διεμβολίσουμε τη μαζική και πάντα φθηνότερη παραγωγή των άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών.
Η Δωδώνη αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την Ήπειρο. Είναι η ώρα της διατροφικής κρίσης να αναδείξει τα πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται την τύχη του Ηπειρωτικού γάλακτος και 10.000 παραγωγών που χάρη στα πρόβατα έφτιαξαν το σπίτι τους, μεγάλωσαν οικογένειες, σπούδασαν παιδιά..
Ας δούμε συνάδελφοι την Ήπειρο όχι σαν μια μικρή Ευρωπαϊκή επαρχία, αλλά στο πρόσωπο της Δωδώνης ως μήτρα υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων που μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές, όπως η παρμεζάνα, το ροκφόρ, το πεκορίνο, η μοτσαρέλα. Ας δούμε την Ήπειρο με το κύρος των προϊόντων που παράγει και ας την ονομάσουμε Ευρώπη. Ας κάνουμε λοιπόν πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και να παλέψουμε για την εδραίωση της πρωτοκαθεδρίας της φέτας και των Ηπειρωτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Είναι καθήκον όλων των φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου μαζί με τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και του κατοίκους, να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υγιή επιχειρηματική λειτουργία και ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗΣ στηρίζοντας τα εισοδήματα των παραγωγών και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η πρότασή μας και η θέση μας για τη ΔΩΔΩΝΗ, θέση την οποία υποστηρίζουμε διαχρονικά, είναι να παραμείνει αν είναι εφικτό με το σημερινό ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση που αποφασιστεί η μεταβίβασή της, πρέπει η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου να περάσει κατά προτεραιότητα με προνομιακούς όρους στους φυσικούς δικαιούχους της, στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Ηπείρου και σε άλλους Ηπειρωτικούς Φορείς, ώστε για να διατηρηθεί ο τοπικός της χαρακτήρας...
Σας ευχαριστώ
«ΔΩΔΩΝΗ»: Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ή ΜΙΑ ΑΠΛΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ;
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας και Υπεύθυνος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Παππάς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε χθες Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011, ήταν ο εισηγητής εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ».Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης:
Η Δωδώνη είναι μία επιχείρηση μύθος που συνδέθηκε από το 1963 με την παράδοση της περιφέρειας, την αιγοπροβατοτροφία, που έχουμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της, μια εταιρία που αφού στηρίζει τον αγώνα 7.000 παραγωγών θα πρέπει να τη βοηθήσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας να επεκταθεί και να γιγαντωθεί διεθνώς, να βγάλει φτερά προς όφελος της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Μια εταιρία που μας κάνει υπερήφανους επειδή αξιοποιεί σχεδόν όλο το αγελαδινό γάλα που παράγεται στην Ήπειρο (25.000tn) και το 70% του πρόβειου Ηπειρώτικου γάλακτος, γύρω στους 50.000tn, που εξάγει το 20% της παραγωγής της σε 30 χώρες του κόσμου κάνοντας το όνομα της Ηπείρου διάσημο για την παραγωγή της επώνυμης φέτας, ίσως του πρώτου κτηνοτροφικού προϊόντος της Ελλάδας με ονοματεπώνυμο. Άριστο ποιοτικά και νόστιμο προϊόν που έκανε την εταιρία γνωστή από το πιο απόμερο χωριό της Ελλάδας έως τα Harrolds στο Λονδίνο, την Γκαλερί Lafayette στο Παρίσι, το La Buli στη Βαρκελώνη.
Εταιρία κερδοφόρα με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 7% με 7.000 παραγωγούς να αποτελούν τους προμηθευτές και τη στήριξή της. Όμως το ερώτημα σήμερα δεν είναι η κερδοφορία της επιχείρησης, αυτό είναι δεδομένο, δεν είναι η ιστορική και πραγματική σχέση της με την κοινωνία της Ηπείρου, τους αγνούς κτηνοτρόφους της, την παράδοση και την ποιότητα, αυτά είναι αναγνωρισμένα, δεν είναι το παράδειγμα της επιτυχίας ενός συνεταιρισμού με τα υπέρ και κατά της συνεταιριστικής πρακτικής στην Ελλάδα, ούτε καν ακόμα αν χάρη της Δωδώνης σώθηκε η τιμή του γάλακτος και η κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα ή τουλάχιστον στην Ήπειρο, καθόσον στην περιοχή μας η μέση τιμή είναι 1, 02 €/λίτρο πρόβειου γάλακτος και στην υπόλοιπη Ελλάδα 0,84 €/λίτρο.
Όλα αυτά είναι γνωστά και κανείς δεν τα αμφισβητεί, το κύρος της εταιρίας υψηλό και χαίρει άκρας εκτίμησης από τους καταναλωτές.
Γιατί λοιπόν είναι αναγκαίο οι πολιτικοί και η Περιφέρεια σήμερα να έχουν στο στόμα τους τη Δωδώνη; Για έναν και μόνο λόγο. Tη πρόθεση της Αγροτικής τράπεζας που κατέχει περίπου το 68% της Δωδώνης να την πουλήσει για να εξυγιανθεί η ίδια.
Καθίσταται όμως προφανές ότι το μέλλον της Δωδώνης δεν μπορεί να καθορίζεται μέσω μιας οποιαδήποτε τράπεζας αποκλειστικά από χρηματοοικονομικούς όρους. Δυστυχώς δεν μπορεί μια τράπεζα να διευθύνει μια επιχείρηση τροφίμων επικεντρώνοντας αποκλειστικά στην υγεία του παιδιού, στην ανάπτυξη και ευρωστία του (βλέπε γάλα), τη βελτίωση της ζωής των παραγωγών (βλέπε τιμή) που ξυπνάνε νύχτα για τα ζωντανά και αρμέγουν τρεις φορές τη μέρα και έχουν τρεις φορές βαρύτερη παλάμη και προσφορά από τους οικονομικούς συμβούλους της Τράπεζας. Η Τράπεζα από τη φύση της βλέπει το χρήμα και όχι το αποκλειστικό συμφέρον του παραγωγού που πρέπει να αμειφθεί καλύτερα για να ζει και να παράγει καλύτερα.
Άρα είμαστε σήμερα εδώ για να διαπιστώσουμε ότι η Δωδώνη δεν αποτελεί βαρίδι για την Αγροτική Τράπεζα , αλλά φιλέτο που ούτε το ΔΝΤ επέβαλλε να πωληθεί και ότι η Δωδώνη έχει μέλλον, αρκεί η επιχείρηση να ζήσει με πρότυπα τη μοναδικότητα των προϊόντων, την ανάπτυξη νέων brand names, την έρευνα για νέα προϊόντα, τις παράπλευρες παραγωγές ειδικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, της παραγωγής ειδικών προϊόντων Τεχνολογίας γάλακτος, γιαούρτης, τυριών, την ανάπτυξη προϊόντων υποκατάστατων γάλακτος ή ορών τυρογάλακτος για τη ζωική παραγωγή, ακόμα και ειδικών πρωτεϊνών γάλακτος ή και παιδικού γάλακτος.
Η Δωδώνη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη και διατήρηση των Ελληνικών αυτόχθονων φυλών και παράλληλα να δημιουργήσει ή να συνεργαστεί με αναπαραγωγούς για τη γενετική βελτίωση των Ηπειρωτικών φυλών προβάτων και αιγών και ως προς την ποσότητα του γάλακτος και ως προς την ποιότητα. Είναι δεδομένο από δημοσιεύσεις σε Διεθνή περιοδικά του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στην Άρτα ότι το κατσικίσιο γάλα της αυτόχθονης Ελληνικής φυλής έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ότι το Φριζάρτα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά γάλακτος και το Καραμάνικο είναι ανθεκτικότατο στις μαστίτιδες. Ποια επιχείρηση πρέπει να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτά αν όχι η Δωδώνη; Συνδυάζοντας την παραγωγή της με την ενίσχυση των αυτόχθονων Ελληνικών φυλών προβάτων και αιγών, η Δωδώνη μπαίνει στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι της βιοποικιλότητας και η Ήπειρος μαζί με τη Δωδώνη στην πρωτοπορία της διατήρησης της φέτας ως ΠΟΠ έμπρακτα με την αποκλειστική χρήση Ελληνικών αυτόχθονων φυλών.
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην έχει ερευνητικές υποδομές και υψηλού επιπέδου ερευνητική ομάδα για παραγωγή νέων ειδών τυριών, με ομάδα διεθνούς γαστρονομίας για τα κριτήρια της γευστικότητας των νέων προϊόντων, αλλά και της βελτίωσης των κλασικών;
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην έχει εργοστάσιο επεξεργασίας τυρογάλακτος για την παραγωγή και διάθεση ειδικών προϊόντων με βάση τους ορούς για χρήση στα ζώα και να μην το εξάγει στη Βαλκανική αγορά; ή να το διακινεί στην εσωτερική, αποτρέποντας τις αντίστοιχες εισαγωγές και συνεισφέροντας στη μείωση του ελλείμματος;
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει στην Ήπειρο ομάδα ανάπτυξης στρατηγικής για την καινοτομία του αγροδιατροφικού κλάδου με συμμετοχή επιστημόνων και επιχειρήσεων;
Είναι δυνατόν η Δωδώνη να μην υπεισέρχεται σε θέματα παραγωγής γάλακτος γεωγραφικής ένδειξης, βιολογικού γάλακτος και ταυτόχρονα βιολογικού κρέατος αμνών και εριφίων;
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν αν πιστεύουμε σε όλα αυτά; Πρέπει η Αγροτική τράπεζα να δει τη Δωδώνη σαν ξεχωριστή επιχείρηση με όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν και να την κρατήσει, για να μπορεί η Δωδώνη να συνεχίζει να είναι η επιχείρηση που θα κρατά σε ζωή τον μικρό παραγωγό, τον προβατοτρόφο των Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Μουργκάνας, του Σουλίου, του Πωγωνίου, της Αετομηλίτσας.
Η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να ενδιαφερθεί για όλα αυτά και να μην ενδιαφέρεται απλά για τη μείωση του κόστους της πρώτης ύλης και την αύξηση της τελικής τιμής του προϊόντος και λογικά των κερδών;
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Οι διεθνείς συνθήκες και η παρούσα οικονομική συγκυρία κάνουν το έργο μας πολύ δύσκολο και ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Κάναμε πολύ λίγα τόσα χρόνια για να έχει η Ελλάδα και η Ήπειρος σήμερα το δικό της διακριτό ρόλο στο αγροδιατροφικό προϊόν. Η Δωδώνη, η φέτα, τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα βιοτρόφιμα, τα προϊόντα Μεσογειακής διατροφής αποτελούν τη μόνη διέξοδο, την ειδική αγορά που αναζητούμε για τα εκλεκτά γαστριμαργικά πρότυπα, ώστε να διεμβολίσουμε τη μαζική και πάντα φθηνότερη παραγωγή των άλλων Ευρωπαϊκών και μη χωρών.
Η Δωδώνη αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την Ήπειρο. Είναι η ώρα της διατροφικής κρίσης να αναδείξει τα πλεονεκτήματα μιας επιχείρησης που διαχειρίζεται την τύχη του Ηπειρωτικού γάλακτος και 10.000 παραγωγών που χάρη στα πρόβατα έφτιαξαν το σπίτι τους, μεγάλωσαν οικογένειες, σπούδασαν παιδιά..
Ας δούμε συνάδελφοι την Ήπειρο όχι σαν μια μικρή Ευρωπαϊκή επαρχία, αλλά στο πρόσωπο της Δωδώνης ως μήτρα υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων που μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές, όπως η παρμεζάνα, το ροκφόρ, το πεκορίνο, η μοτσαρέλα. Ας δούμε την Ήπειρο με το κύρος των προϊόντων που παράγει και ας την ονομάσουμε Ευρώπη. Ας κάνουμε λοιπόν πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο και να παλέψουμε για την εδραίωση της πρωτοκαθεδρίας της φέτας και των Ηπειρωτικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.
Είναι καθήκον όλων των φορέων της Περιφέρειας Ηπείρου μαζί με τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και του κατοίκους, να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υγιή επιχειρηματική λειτουργία και ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗΣ στηρίζοντας τα εισοδήματα των παραγωγών και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου σύμφωνα με τις ιδρυτικές καταστατικές της δεσμεύσεις.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η πρότασή μας και η θέση μας για τη ΔΩΔΩΝΗ, θέση την οποία υποστηρίζουμε διαχρονικά, είναι να παραμείνει αν είναι εφικτό με το σημερινό ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Σε διαφορετική περίπτωση που αποφασιστεί η μεταβίβασή της, πρέπει η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου να περάσει κατά προτεραιότητα με προνομιακούς όρους στους φυσικούς δικαιούχους της, στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Ηπείρου και σε άλλους Ηπειρωτικούς Φορείς, ώστε για να διατηρηθεί ο τοπικός της χαρακτήρας...
Σας ευχαριστώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου