Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Καταστροφή του μνημείου του Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα.(καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Αρτας)

Στο χωριό Μεσούντα Άρτας, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο μνημείο του Άρη Βελουχιώτη μόλις τρεις μέρες πριν την ιστορική επέτειο της συμπλήρωσης 67 χρόνων από τον τραγικό θάνατό του. Προφανώς οι ίδιοι προκάλεσαν ζημιές στο μνημείο του Δ.Σ.Ε στο χωριό Μελάτες, όπου το 1947 εξοντώθηκαν δύο λόχοι του Στρατηγείου των Τζουμέρκων.Αν και η Αστυνομία ενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό των υπαίτιων η επιλογή των δύο συγκερκιμένων μνημείων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια άλλης σκέψης. Υπάρχει η εκτίμηση, ότι οι βανδαλισμοί αποτελούν κατά κάποιο τρόπο απάντηση των φασιστών στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών της Άρτας στην αντιφασιστική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της πόλης.

Καταγγελία εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Άρτας στην οποία αναφέρει: "Χθες βράδυ άγνωστοι κατέστρεψαν στη Μεσούντα Άρτας το μνημείο του Άρη Βελουχιώτη. Η αστυνομία ενεργεί έρευνες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν συλληφθεί οι υπαίτιοι. Είμαστε σίγουροι ότι πίσω από αυτή την άνανδρη και θρασύδειλη επίθεση βρίσκονται ακροδεξιοί και φασίστες, οπαδοί της τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας σαν αυτή που είδαμε την περασμένη βδομάδα σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, σαν αυτή που βλέπουμε καθημερινά στις γειτονιές της Αθήνας σε βάρος μεταναστών, και αριστερών, σαν αυτή που επαγγέλλονται οι εχθροί της δημοκρατίας, οι νοσταλγοί του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του βάρβαρου ολοκληρωτισμού.Αυτοί που προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή και λαϊκού ηγέτη Άρη Βελουχιώτη, μόλις τρεις μέρες πριν την ιστορική επέτειο της συμπλήρωσης 67 χρόνων από τον τραγικό θάνατό του και μαζί μ΄αυτόν και τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής αυτού του τόπου, δεν δείχνουν με αυτή τους την πράξη παρά τον φόβο και τον πανικό τους, μπροστά στην ραγδαία άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η άνοδος αυτή όμως όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακοπεί με τέτοιες πράξεις βίας, αλλά αντιθέτως η λαϊκή μήνις και κατακραυγή θα συμπαρασύρει και θα εξαφανίσει όλους αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Η μνήμη των αγώνων του λαού μας και οι ιδέες της ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν σπιλώνονται από τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες. Η νίκη θα είναι δική μας. Η νίκη θα είναι του λαού!" Το διπλό αυτό χτύπημα φασιστών σε μνημεία άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του λαϊκού και αριστερού κινήματος θύμισε σε αγωνιστές και αγωνίστριες το λιθοβολισμό, που τους επιφύλαξαν κάτοικοι των ορεινών χωριών της Άρτας, όταν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ανέβαιναν στη Μεσούντα για να τιμήσουν τον Άρη και τους συντρόφους του.

2 σχόλια:

  1. Καταδικάζω κάθε βανδαλισμό κάθε καταστροφή σε ιστορικά μνημεία της χώρας. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν τιμούν καθόλου τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό μας.

    Διαβάζοντας το κείμενο δεν μου άρεσε η φράση «στη μεγάλη συμμετοχή της Άρτας στην αντιφασιστική συναυλία». Εμένα οι εκδηλώσεις αντιφασισμού, αντικουμμουνισμού και γενικά οι αντισυσυγκτρώσεις είναι ενέργειες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και μας γυρίζουν 65 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

    Αντίθετα αρέσουν οι εκδηλώσεις τιμής και εκτίμησης για τον Άρη Βελουχιώτη και κάθε άλλο ιστορικό πρόσωπο χωρίς αρνητικά σχόλια των αντιπάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ του...σαβουάρ βίβρ είσαι.Υπάρχει εκεί έξω μιά πραγματικότητα που οφείλει ο κάθε πολίτης (άσχετα αν συμφωνεί) να τη βλέπει."Δεν σου άρεσε η φράση (Του γράφοντος) αντιφασιστική".Μα έτσι ονομάστηκε και χαρακτηρίστηκε απο τους δι
      οργανωτές....

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...