Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών τίμησε τον συνδημότη μας (Ελάτη Άρτας)Αριστείδη Σχισμένο



sxismenos 2012 vraveysh eel tzokasΤην Τρίτη 24-4-2012 η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσίασε το συγγραφικό έργο του Αρτινού συγγραφέα κ. Αριστείδη Σχισμένου στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ», στην οδό Ακαδημίας και Γενναδίου 8. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από πλήθος κόσμου των γραμμάτων και των τεχνών. Ομιλητής ήταν ο ποιητής και συγγραφέας Ηλίας Βρατσίστας, ο οποίος εντυπωσίασε το ακροατήριο με τη δεινότητα του λόγου του και ύμνησε με γλαφυρό τρόπο το εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο του κ. Αριστείδη Σχισμένου. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής:


(Τιμητικό βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Λευτέρης Τζόκας στο συγγραφέα Αριστείδη Σχισμένο)
(1/6/2012)
«Πέμπτος γόνος 9τεκνης ορεινής γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειας με ένα και μοναδικό κουσούρι: Ως Αριστείδης έπρεπε παντού και πάντα να αριστεύει. Έτσι αρίστευσε στα πτυχιακά του, στα μεταπτυχιακά του στο εξωτερικό, στις υπηρεσίες του ως δασκάλου στην Ελλάδα και στη Γερμανία, ως διευθυντής μεγάλης σχολικής μονάδας και ως προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Άρτας, όπου κυριολεκτικά διακόνησε για μια εξαετία και απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε προκειμένου να προλάβει να επιτελέσει το «πατριωτικό του καθήκον», «σώζοντας την Ελλάδα» με οριζόντιες περικοπές στη σύνταξή του και στα επικουρικά του. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε συστηματικά από το 1993 και μετά τη συνταξιοδότησή του, γκάζωσε σύμφωνα με την σύγχρονη αργκό, τις προσπάθειές του με αποτέλεσμα σήμερα να ναυαρχεί στο πέλαγος της ελληνικής λογοτεχνίας με εννέα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια έχοντας ως ναυαρχίδα τη θαλαμηγό του. «Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ». … Ως άνθρωπος ακολούθησε τα χνάρια του αρχαίου Αθηναίου συνώνυμού του, γι αυτό διακρίθηκε στη δικαιοσύνη, πρυτάνευσε στην καλοκαγαθία, με την αρχαία σημασία της και θριάμβευσε στον αγώνα του ενάντια εκείνων που αντιστρατεύονται το ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό.
sxismenos 2012 vraveysh eel bratsistasΩς συγγραφέας πρωτοπορεί. Σχολαστικός, επίμονος, μεθοδικός, ακούραστος και ανυποχώρητος. Κυοφορεί για αρκετό χρονικό διάστημα την επιλογή του θέματος, αν και κατά κανόνα ο χώρος περιορίζεται στα πάτρια και μάλιστα μέσα στο βιβλίο της φύσης, προκειμένου να εξαρθεί και η πανσοφία του Δημιουργού και η επίδραση του ανθρώπινου μόχθου πάνω στο δημιούργημα, με την οποία επιτυγχάνεται η εξανθρώπιση της τελειότητας. Ακολουθεί η αναζήτηση, γνωριμία, οι συχνές επισκέψεις στη φύση και στις βιβλιογραφίες, η πλήρης κατανόηση προκειμένου να δημιουργηθούν τα ανάλογα συναισθήματα, τα οποία μετουσιωθούν σε γλαφυρότατο γραπτό λόγο από την πένα του συγγραφέα…
Στα βιβλία του οι εικόνες υπερτερούν του γραπτού λόγου. Ως εκπαιδευτικός, ο συγγραφέας υπεραμύνεται της θέσης πως μια εικόνα αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Δεν φείδεται πανάκριβων εκτυπωτικών υλικών, που διπλασιάζουν το κόστος της έκδοσης. Είναι ανυποχώρητος αν χρειαστεί…».
Για το συγγραφικό έργο του κ. Αριστείδη Σχισμένου ο κ. Βρατσίστας τόνισε μεταξύ των άλλων: Για την τηλεόραση: «…Είναι πράγματι μια εργασία μοναδική στο είδος της, επιστημονικά τεκμηριωμένη, η οποία με γλαφυρότητα λόγου και πνευματική ευρύτητα ανοίγει νέους ορίζοντες για γονείς και εκπαιδευτικούς δίδοντας λύσεις στην πληθώρα των παιδικών και παιδαγωγικών προβλημάτων. Γι’ αυτό άγγιξε την τελειότητα».
-Για το δεύτερο βιβλίο: Το γεφύρι της Άρτας ο κ. Βρατσίστας τόνισε «… Από τα παιδαγωγικά θέματα μεταπηδά στη φύση και επιλέγει ως θέμα ένα από τα τέσσερα «σήματα κατατεθέντα» της ιδιαίτερης πατρίδας μας, δηλαδή «ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ».
sxismenos 2012 vraveysh eel kosmos-ΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ, που είναι το τρίτο βιβλίο ο κ. Σχισμένος ανακαλύπτει, φωτογραφίζει και με λογοτεχνική ευφράδεια περιγράφει τα πενήντα πέντε πέτρινα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τις όχθες του Αράχθου, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους πέντε αιώνες.
-ΑΡΑΧΘΟΣ Ο ΘΕΟΠΟΤΑΜΟΣ, το βιβλίο αυτό αποτελεί τη σύζευξη μεταξύ βιβλίου και άλμπουμ. Το σχήμα, ο χρωματισμός, το στυλ του βιβλίου, η πληθώρα των καλλιτεχνικών φωτογραφιών μας ωθούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για βιβλίο φωτογραφιών ή για άλμπουμ λογοτεχνίας.
-ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ, «…Όντως έριξα στα χειρόγραφα αυτά «την τελευταία ματιά» με αγωνία και περιέργεια και η ματιά αυτή μετουσιώθηκε σε θαυμασμό, ανοικοδομήθηκε σε περηφάνια για το φίλο μου, μεταμορφώθηκε σε κάτι ανεπανάληπτο και μεταποιήθηκε σε διαμάντι.
-Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, στην έκδοση αυτή ο συγγραφέας κατά τη λαϊκή ρήση «έδωσε τα ρέστα του». Εδώ κορυφώνεται η λογοτεχνική μαγεία του συγγραφέα. Απ’ εδώ και πέρα δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος. Δεν ανεβαίνει άλλο ο πήχης. Φτάσαμε στο ζενίθ.
-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ. Πρόκειται για έκδοση, που δίνει νέα διάσταση και νέα αναβάθμιση στα συγγραφικά δρώμενα του τόπου μας με την ευρύτερη πλέον έννοια, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά πως «το λαλονύδωρ» στην περιοχή της Άρτας ρέει πλουσιοπάροχα από τη συγγραφική πένα του Σχισμένου.
-Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ. Βρίσκεται στο τυπογραφείο. Είναι ένας ύμνος του συγγραφέα προς τη γενέτειρά του, την Ελάτη του, την Ιθάκη του. Αξίζει του σεβασμού και της αγάπης μας. Ο κ. Σχισμένος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και τόνισε ότι η τιμητική εκδήλωση της παρουσίασης του συγγραφικού του έργου του παρέχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση και ευχαρίστηση, τον οπλίζει με θάρρος και υπομονή, τον γεμίζει με ελπίδα κι αισιοδοξία και τον εφοδιάζει με δύναμη και αντοχή να συνεχίσει το συγγραφικό του έργο.
Εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρη Τζόκα, για το έργο της Ένωσης, που αποτελεί απάνεμο και φιλόξενο πνευματικό λιμάνι, στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο, ηρεμία, αρωγή και αναπτέρωση οι οδοιπόροι λογοτέχνες.
Ευχαρίστησε και αποκάλεσε τον κ. Ηλία Βρατσίστα εμψυχωτή και αρωγό της συγγραφικής του προσπάθειας και πως η μεγάλη του προσφορά δεν ξεχρεώνεται με λόγια, εκτιμάει ότι θα είναι μόνιμα χρεοφειλέτης και ακόμη ανήκει μερτικό του έργου του και στον Ηλία Βρατσίστα.
Επίσης ευχαρίστησε με θερμά λόγια όλους τους ακροατές και τους υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τη συγγραφική του προσπάθεια.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Λευτέρης Τζόκας απένειμε στον κ. Αριστείδη Σχισμένο και τον κ. Ηλία Βρατσίστα τιμητικά βραβεία. Εμείς συγχαίρουμε τους δύο συγγραφείς Αριστείδη Σχισμένο και Ηλία Βρατσίστα και τους ευχόμαστε καλή υγεία και λαμπρή συνέχεια.


ηχω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...