Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Το τάμα του Καραϊσκάκη στην Παναγία Προυσσιώτισσα
Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή της Παναγίας Προυσσιώτισσας αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές (Λάμπρο Κατσαντώνη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Μάρκο Μπότσαρη και άλλους).
Μάλιστα, ο στρατηγός Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας της Παναγίας με τα τρία παράσημά του που ήταν ασημένια αστέρια όπως είχε κάνει το τάμα του σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θέρμη (ελονοσία), που τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή. Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα το σπαθί και τα όπλα του Καραϊσκάκη. Επίσης κοντά στο Μοναστήρι σώζονται και οι Πύργοι του Καραϊσκάκη.

Η αργυρόχρυση επένδυση - το πουκάμισο της Παναγίας - οφείλεται σε εκπλήρωση τάματος του γενναιότατου στρατηγού Καραϊσκάκη, ο οποίος όταν συχνά αρρώσταινε από την ασθένεια της θέρμης, πολλάκις φιλοξενούνταν στην Μονή Προυσού και νοσηλευόταν εκεί.

Έταξε στην Παναγιά να του χαρίσει την γιατρειά για να συνεχίσει τους ένδοξους αγώνες του για την απελευθέρωση του γένους, και θα την έντυνε με αργυρόχρυσο πουκάμισο.

Πράγματι μετά την θεραπεία, ευγνωμονώντας Την, εκπλήρωσε το τάμα του στολίζοντάς την με την θαυμάσια τεχνουργημένη επένδυση, έργο του χρυσοχόου καλλιτέχνη Γεωργίου Καρανίκα το 1824, όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας:

« Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824 ».

http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2012/03/blog-post_5539.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...