Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πέτρινα μονότοξα γεφύρια του κάτω Ραδοβυζίου (Ανω Καλεντίνη-Πλαγκοβίτσα)


ΠΛΑΚΟΥΤΣΟΡΕΜΑ..Το μικρό αυτό μονότοξο γεφύρι το συναντάμε μετά την καινούργια γέφυρα όπως ανεβαίνουμε προς Ανω Καλεντίνη.Πλήρης εγκατάλειψη και αδιαφορία από τους αρμόδιους......τουλάχιστον ένας σύλλογος να καθαρίσει τα βάτα.....














ΠΛΑΓΚΟΒΙΤΣΑ (Λειβαδάκια).Το κυριότερο ίσως πέρασμα των ορεινών πρός την Αρτα.Είναι κτισμένο στο ποτάμι που ξεκινάει από τη Σκουληκαριά (Σκουληκαρίτη).Σήμερα είναι δύσκολο να το επισκευτεί κάποιος γιατί οι δρόμοι πρόσβασης έχουν εγκαταλειφτεί.Η μελέτη συντήρησης και ανάδειξης πού έγινε πρίν από 4 χρόνια (από τον πρώην Δήμο Γ.Καραισκάκη) βρίσκεται ακόμα σε κάποια συρτάρια.
                                   









Γέφυρα του Βρατσίστα,Άνω Καλεντίνη


Ο Αριστείδης Σχισμένος (συγγραφέας – εκπαιδευτικός) γράφει:
……  Οι ανάγκες (διακομιστικές) ωθούν τους ανθρώπους σε συνεργασία και κοινή προσπάθεια.
Κάπως έτσι οι κάτοικοι της περιοχής και με τη βοήθεια του δεσπότη της Λάρισας Βησσαρίωνα έφτιαξαν το ονομαστό γεφύρι της Άνω Καλεντίνης γύρω στα 1515-1525, περίπου την ίδια εποχή με την ξακουστή γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο ποταμό στις Πηγές Άρτας. Οι δύο γέφυρες (Άνω Καλεντίνης και Κοράκου) διευκόλυναν τις εμπορικές σχέσεις της Άρτας με τη Θεσσαλία, αλλά και την ευρύτερη ακόμη περιοχή.
Είναι δηλαδή η τρίτη γέφυρα της Άνω Καλεντίνης, η οποία αργότερα πήρε και την ονομασία Γέφυρα του Βρατσίστα, από την οικογένεια του Βρατσίστα που κατοικούσε πολύ κοντά στο γεφύρι, ένα από τα παλιότερα πέτρινα γεφύρια του νομού μας.
Εξυπηρέτησε ανθρώπους και ζώα μέχρι την εμφάνιση των αυτοκινήτων και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, περιθωριοποιήθηκε στα φθοροποιά στοιχεία της φύσης.  θηκε, περιθωριοποιήθηκε στα φθοροποιά στοιχεία της φύσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...