Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πέτρινα γεφύρια του Ανω Ραδοβυζίου

 ΚΟΥΤΣΟΚΑΜΑΡΑ

Πριν το χτίσιμο της Γέφυρας Κοράκου, την οδική σύνδεση εξυπηρετούσε η δίτοξη ή τρίτοξη καμάρα 800 μέτρα από εδώ μεταξύ των θέσεων «Πλατανιάς» Βρεσθενίτσας κοντά στο «Σαμάρι-Σμίξη» όπως κατεβαίνει ο Αχελώος και « Λογγούλα ή Ντρασκός» Λιασκόβου, ονομάζεται δε « Κουτσοκαμάρα ή Κουτσογέφυρο» και κτίσθηκε τα πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια. Προφανώς το μεσαίο και το ακρινό προς Βρεσθενίτσα τόξο καταστράφηκαν ή από το σεισμό του 1466 ή από κατολίσθηση και τότε επιλέχθηκε η θέση στο εδώ βραχοστένωμα και χτίσθηκε η γέφυρα Κοράκου ο δε δρόμος από Γέφυρα Λιασκόβου στη θέση Πυρήνα μέσω Ντρασκού καταργήθηκε και χαράχθηκε νέος μέσω του διάσελου Πέντε Αδέρφια.

koutso1991.jpgΝα σημειώσουμε εδώ πως το προς Αργιθέα τόξο της Κουτσοκαμάρας, μήκους 14 μέτρα και ύψους 7,50 μέτρα καταπλακώθηκε και σχεδόν καταστράφηκε με την ανοχή μας και τις εγκληματικές πράξεις των εταιριών κατασκευής του έργου.
ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ  ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Χρονολογία: 1514-1515
Κτίστες: Άγνωστοι
Χορηγός: Βησσαρίων ο Β΄ μητροπολίτης Λάρισας
Ύψος δαπάνης: Άγνωστο
Υπεύθυνοι Συντήρησης: Κάτοικοι Πηγών Άρτας

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μορφή: Μονότοξο
Επιγραφή: Όχι
Κατάσταση: Kατεστραμμένη.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΒΑΣΗΣ (από πόδι σε πόδι) 49,50 μέτρα με την παρατήρηση ότι από τη μεριά της Αργιθέας η έναρξη της εσωτερικής πέτρινης στεφάνης της γέφυρας ήταν κατά 2,5-3 μέτρα προς τα μέσα.
ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΤΜΗΜΑ-ΠΟΔΙ της Γέφυρας προς Συκιά είναι ελάχιστο πλέον με ύψος 3,30μ, πλάτος 2,50μ και μήκος-βάθος πέδιλου στη σύνδεσή του με το βράχο 1,80 μέτρα.
ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΤΜΗΜΑ-ΠΟΔΙ της Γέφυρας προς Πηγές
Είναι το μεγαλύτερο με ύψος 6,20 μέτρα πλάτος στη βάση του 2,65 μέτρα και βάθος στη βάση του 4 μέτρα, πλάτος οδοστρώματος 2,50 μέτρα και μήκος σωσμένου οδοστρώματος 8,60 μέτρα.


ΜΗΚΟΣ ΝΟΗΤΗΣ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝ Η ΓΕΦΥΡΑ ΔΕΝ ΗΤΟ ΤΟΞΩΤΗ

Το συνολικό άθροισμα των διαστάσεων μας δίνει (8,60 + 49,50 + 1,80) το μήκος των 60 μέτρων










                        ΚΑΜΑΡΑ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ 
Ενα υπέροχο άγνωστο σε πολλούς μονότοξο.Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του συλλόγου της Μεγαλόχαρης γιά την αναδειξη του δυστυχώς (γιά μία ακόμα φορά) κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε.

Αύγουστος 2009

Επιστολή Μεγαλοχαριτών, συγγενών και φίλων

κ. Δήμαρχε
Εκτιμώντας το θεσμικό σας ρόλο και έργο, ζητούμε να σταθείτε αρωγός στην προσπάθειά μας, που πηγάζει από την αγάπη μας γι' αυτό τον τόπο, για την ανάδειξή τόσο σημαντικών -ιστορικά και βιοματικά- αλλά και αγνώστων για τους περισσότερους  των συνδημοτών μας, μνημείων και έργων του, τα οποία αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Μέσα σε αυτά είναι τόσο τα μοναστήρια και τα ξωκκλήσια μας, τα πέτρινα γεφύρια μας, οι νερόμυλοί μας, τα ερειπωμένα πέτρινα σπίτια -έργα τέχνης-, τα ρωμαϊκά και τούρκικα νεκροταφεία, οι παλιοί δρόμοι και τα μονοπάτια μας, όσο και κάθε τι που αναβλύζει κάτι απ' το χθες και μετουσιώνεται νοσταλγικά στο σήμερα.



Ορμόμενοι από πάθος και απέραντο σεβασμό για την ιστορία και τους ανθρώπους αυτού του τόπου και νιώθωντας την ανάγκη να βιώσουμε κάτι από την καθημερινότητα των παπούδων μας και των υστέρων τους,μεταφέροντάς την με τη σειρά μας στα παιδιά μας, στους φίλους και τους ξένους περαστικούς, συμβάλλοντας έτσι στον πολιτισμό μας, διεκδικούμε το αυτονόητο για το οποίο σας θεωρούμε ηθικά και συναισθηματικά συνοδοιπόρο μας και για το οποίο τη συμβολή σας για την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ του τη θεωρούμε επιτακτική και αυτονόητη ώστε επιτέλους να αναδείξουμε τον πολιτισμικό πλούτο αυτού του τόπου.
Η αρχή έγινε από εμάς με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε˙ προχωρήσαμε στον καθαρισμό και στη σήμανση ενός από τα πιο όμορφα μονοπάτια που οδηγούν στην "Καμάρα", παλιό πέτρινο γεφύρι σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς και το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης.
Ζητούμε τη συμβολή τη δική σας και του Δημοτικού Συμβουλίου -με κάθε δυνατό τρόπο- για την ανάδειξη των προαναφερόμενων μνημείων και έργων που αφορούν, όχι μόνο τη Μεγαλόχαρη αλλά και ευρύτερα το Δήμο μας. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον καθαρισμό και τη σήμανση μονοπατιών και δρόμων, καθώς επίσης και τη συντήρηση των πέτρινων γεφυριών και νερόμυλων. Η συνέχεια έπεται.



 
ΜΟΝΟΤΟΞΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΥΡΓΟ (ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ)
    …………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...