Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Σύλλογος Νεφροπαθών Άρτας ( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ )


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ
«ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»

                             γίνε κι εσύ δωρητής οργάνων


                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1η Νοεμβρίου 2013 Πανελλήνια Ημέρα
Δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:
-  να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

-  να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

-  να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης

Πάνω από 1.100 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

70 υπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

21 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

6 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα η χώρα μας κατείχε την τελευταία θέση σε αριθμό δυνητικών δοτών με 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία δυνητικών δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε χώρες όπως η Ισπανία είναι 38,8, η Πορτογαλία 31, το Βέλγιο 26,4, η Αυστρία 23,3, η Τσεχία 18.
Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στις πιο πάνω χώρες είναι θεαματικά.

Και η χώρα μας μπορεί να κάνει την υπέρβαση!!!

Για την αύξηση των δυνητικών δοτών και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας χρειάζεται:

-   Να γίνει πράξη ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 από την Βουλή των Ελλήνων και τα Μ.Μ.Ε. με την συνεργασία του Ε.Ο.Μ. και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να πραγματοποιούν τακτικές ενημερώσεις και ημερίδες και όχι να περιμένουμε κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου για να αναδείξουμε το θέμα.

1)Καθιέρωση και στη χώρα μας του θεσμού της εικαζόμενης συναίνεσης στη δωρεά οργάνων, δηλαδή κάθε ενήλικος πολίτης να θεωρείται υποψήφιος δωρητής μετά θάνατο και με την δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της επιθυμίας του μόνο με μια απλή δήλωση σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα.

2)Επέκταση των ζώντων δοτών από το 1ο και 2ο βαθμό συγγενείας που ισχύει σήμερα έως και 4ο βαθμό εξ αίματος σε ευθεία η πλάγια γραμμή και μέχρι 2ου βαθμού σε συγγενείς εξ αγχιστείας.

3)Ενίσχυση του ρόλου των συντονιστών που είναι η σπονδυλική στήλη των μεταμοσχεύσεων.
Οικοδόμηση πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΜ και των υπευθύνων των Μ.Ε.Θ. ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερα μοσχεύματα.

4)Σχεδιασμός μιας οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς καμπάνιας για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

5)Διοικητική και οικονομική αναβάθμιση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

6)Ενίσχυση των μεταμοσχευτικών κέντρων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν.Άρτας, με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων με αποτέλεσμα στον νομό μας το 2012 να έχουν γίνει ελάχιστες μεταμοσχεύσεις  και τους μήνες του 2013 ακόμα λιγότερες, ενώ οι νεφροπαθείς τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί 20% στο τελικό στάδιο χρόνιας ανεπάρκειας, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι.

Να τονίσουμε ότι στον νομό μας, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 50 αιμοκαθαρόμενοι, 11 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 22 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 40 με 45 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:
Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Το να γίνεις δωρητής οργάνων είναι πολύ εύκολο, με ένα τηλεφώνημα στο 1147 και περιμένεις την κάρτα του δωρητή.

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
               Σωτήριος Ζαχάρης                                                Αγγελική Παπαπάνου


           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...