Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Κατ’ αποκοπήν φόρος ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια



Στην προσωρινή λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, όχι με βάση την αξία αλλά με βάση την επιφάνεια, καταλήγει η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία ολοκλήρωσε πριν από λίγη ώρα την συνεδρίασή της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η επιτροπή μετά από ενημέρωση που είχε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τα περιθώρια που υπάρχουν για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου στα αγροτεμάχια καταλήγει στην απόφαση τα τελευταία να φορολογηθούν με κατ’ αποκοπήν φόρο 8 – 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα. 

Με βάση όσα συζητήθηκαν σήμερα στην διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Βεσυρόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ και ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: 

- Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου εκτάσεων) θα αναζητηθούν το 2014 και τα επόμενα έτη 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό για το 2014 θα αναζητηθεί μέσω της επιβολής φόρου ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις το οποίο θα είναι μεσοσταθμικά 8 έως 10 ευρώ ανά στρέμμα. Το πόσο θα είναι το ύψος του θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εκτός σχεδίου εκτάσεων που θα δηλώσουν ή έχουν ήδη δηλώσει οι φορολογούμενοι. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έπεσαν στο τραπέζι της διακομματικής κάνουν λόγο για συνολική εκτός σχεδίου γη 66 εκατ. στρεμμάτων. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις ότι μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 80 εκατ. στρέμματα. Τα 10 ευρώ ανά στρέμμα θα επιλεγούν εφόσον η έκταση τελικά είναι 66 εκατ. στρέμματα και θα μειωθούν στα 8 ευρώ εάν αυξηθούν στα 80 εκατ. στρέμματα.

- Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η διακομματική, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 – 210 ευρώ, ενώ για τον μέσο Έλληνα θα είναι 32 – 40 ευρώ. 

- Τα 8 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι μεσοσταθμικός φόρος που σημαίνει ότι θα υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση (π.χ. 4 έως 6 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες δασικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους και υψηλότερες επιβαρύνσεις π.χ. 10-12 ευρώ ανά στρέμμα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσιες εκτάσεις).

- Οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα έως και το τέλος Αυγούστου να επικαιροποιήσουν την εικόνα της εκτός σχεδίου ακίνητης περιουσίας τους μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε9. Η διακομματική καταλήγει στην απόφαση ο υπολογισμός του φόρου για τα αγροτεμάχια να γίνει με βάση τα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ε9 και να μην πάμε σε νέο έντυπο. 

- Για το 2015 και τα επόμενα έτη ο φόρος στα αγροτεμάχια θα υπολογιστεί με βάση τις ειδικές αξίες που ισχύουν για τα εκτός σχεδίου (ΕΒΑ, ΑΒΑ). 

- Για το φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από τα εντός σχεδίου ακίνητα και 500 εκατ. ευρώ για τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της διακομματικής συζητήθηκε και το θέμα της απαλλαγής από το χαράτσι των φορολογούμενων που ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας χωρίς όμως ν α ληφθούν αποφάσεις. 

Όπως ανέφερε το πρωί το Capital.gr, στο τραπέζι της διακομματικής υπάρχει πρόταση για μικρή αύξηση του χαρατσιού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραπάνω φοροαπαλλαγή. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...