Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Στις 25 Μαΐου του 2014 οι αυτοδιοικητικές εκλογές



Στην διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης.......


 Μέγαρο Μαξίμου και Αγίου Κωνσταντίνου μετά από αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω της επιμονής του τρίτου εταίρου Β. Βενιζέλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατεθούν 1,5 χρόνο μετά, πείσθηκαν ότι η παράταση της θητείας των αιρετών θα είχε τελικώς περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα, και αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης σχεδόν το προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη από τα Γιάννενα.
  Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τα δύο κόμματα οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση:
    1) Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.
      2) Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
     3) Οι δύο κυβενητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλιτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
     Οι δύο προτάσεις που απορρίφθηκαν
  Μετά από αυτή την (κοινή) απόφαση ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εκμηδενίζονται τα περιθώρια πιέσεων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου, που θα πρέπει να αρκεσθεί (αν τελικώς του δοθεί και αυτό) στο υπουργείο Εσωτερικών (μέσω Πάρι Κουκουλόπουλου), προκειμένου να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις προς ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κατατεθεί ανεπισήμως δύο προτάσεις για την παράταση της θητείας των αιρετών:
- Η πρώτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο για διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 και
- Η δεύτερη από τη ΔΗΜΑΡ που έκανε λόγο για παράταση ενός εξαμήνου, δηλαδή, για διεξαγωγή των εκλογών το Νοέμβριο του 2014.
     Το Μαξίμου θέλει και δύο ψηφοδέλτια αλλά…
Επιπλέον, εκτός από την απόφαση για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου 2014, από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σενάρια με βάση την προ τετραμήνου πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη για δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:
-Ένα για το δήμαρχο και και τον περιφερειάρχη που θα είναι ξεχωριστό για κάθε πρόσωπο
-Ένα ενιαίο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους
Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και έτσι, θα σταματήσουν, κυρίως, τη Χρυσή Αυγή και, δευτερευόντως, το ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...