Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ημερίδα ενημέρωσης για την ψηφιακή τηλεόραση

Ενημερωτική ημερίδα ενόψει έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Π.Ε. Πρέβεζας. Ομιλητές ήταν οι: Φαίδων Δημόπουλος, ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Μεταφορών και Δικτύων, Μάκη Βορίδη, η κυρία Πουλιάδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της Digea και ο Δημήτρης Γαζιδέλλης, Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας της ΕΡΤ. Από πλευράς του Δήμου Αρταίων συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος κ. Φώτης Γεωργίου.
(7/12/2011)
Από τις αρχές Δεκεμβρίου μπαίνει και η Δυτική Ελλάδα στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης. Η μετάβαση προγραμματίζεται για τις 9 Δεκεμβρίου 2011, οπότε το ψηφιακό σήμα θα εκπέμψει από το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά».
Οι ομιλητές μίλησαν για την ανάγκη μετάβασης στο ψηφιακό σήμα, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμες συχνότητες, μιας και στην ψηφιακή εκπομπή μέσα από μια συχνότητα μπορούν να εκπέμπουν 4 τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και ραδιόφωνα.
Με απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), όλες οι χώρες πρέπει μέχρι το 2015 να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική μετάδοση. Μάλιστα, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτρέπονται όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες να έχουν περάσει την ψηφιακή μετάδοση από το 2012.
Η μετάβαση έχει τρεις φάσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην 1η φάση, με 23 κέντρα μετάδοσης σε όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει η 2η φάση με 150 κέντρα εκπομπής και στην 3η φάση θα καλυφθούν τα κενά (filling) με 400 κέντρα εκπομπής πανελλήνια.
Για την λήψη, χρειάζεται μια τηλεόραση με ενσωματωμένο δέκτη mpeg 4, ή η ύπαρξη εξωτερικού αποκωδικοποιητή mpeg 4. Στην αγορά κυκλοφορούν 2 τύποι, ο απλός SD και ο υψηλής ευκρίνειας HD. Προσοχή στην αγορά, μιας και μια παλιά τηλεόραση χωρίς είσοδο HDMI δεν υπάρχει λόγος να εξοπλιστεί με δέκτη HD. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στο ότι το νέο ψηφιακό σήμα, έχει λιγότερες απαιτήσεις σε ισχύ, οπότε και πολλοί τηλεθεατές δεν χρειάζονται ενισχυτή σήματος στην κεραία. Πάνω σε αυτό αναφέρθηκαν σε κρούσματα εμπόρων που πουλάνε «ψηφιακές» κεραίες, καλώδια και βύσματα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη αλλαγής στο σύστημα λήψης.
Οι τηλεθεατές που τις τελευταίες μέρες έχουν στην οθόνη τους το κυλιόμενο μήνυμα που προειδοποιεί για την μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, θα πρέπει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου να έχουν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές. Όλοι οι υπόλοιποι (που έχουν λήψη από το πάρκο κεραιών στο Κορφοβούνι) δεν χρειάζεται να κάνουν καμία αλλαγή.
Τα κανάλια που θα εκπέμψουν σε ψηφιακό σύστημα, είναι η ΕΤ1, ΝΕΤ, ERT3, ERT HD και τα κανάλια της Digea MEGA, ANT1, STAR, SKAI, ALTER, ALPHA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV. O κ. Γαζιδέλλης μίλησε και για την μετατροπή 2 πομπών αναλογικού σήματος της ΕΡΤ, σε ψηφιακούς (για μείωση του κόστους) τους επόμενους, ώστε να μεταδίδουν τα κανάλια RIK, prisma, sport+ κτλ.
Ο κ. Φώτης Γεωργίου δήλωσε: «Ο νομός Άρτας είναι από τους πρώτους νομούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Προκύπτουν όμως κάποια πρακτικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση θα έχουν οι πολίτες που παίρνουν σήμα απ’ τα Ακαρνανικά, δηλαδή για το Δήμο Αρταίων είναι η Δ.Ε. Φιλοθέης, η Δ.Ε. Αμβρακικού, ένα κομμάτι της Δ.Ε. Ξηροβουνίου και ένα κομμάτι της πόλης της Άρτας. Οι πολίτες των υπολοίπων περιοχών δεν θα έχουν τη δυνατότητα της ψηφιακής λήψης.
Στη σύσκεψη τέθηκε το ζήτημα αυτό, διότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του Δήμου Αρταίων θα είναι εκτός ψηφιακής λήψης. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου με ευθύνη των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν από τις συγκεκριμένες συχνότητες (πάρκο κεραιών Κορφοβούνι και Βλαχέρνα). Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος Αρταίων δεν μπορεί να κάνει κάποια παρέμβαση αναμετάδοσης διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο. Ως εκ τούτου η ευθύνη της αλλαγής της λήψης από αναλογική σε ψηφιακή ανήκει αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς και απ’ ότι μας ενημέρωσαν οι ειδικοί, αυτό θα γίνει μετά το 2015. Όσοι έχουν λήψη απ’ τα Ακαρνανικά και θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακό σήμα, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν την τηλεόρασή τους, αν έχει ενσωματωμένο δείκτη ψηφιακού σήματος, και αν όχι, να απευθυνθούν σε κάποιο κατάστημα της πόλης για να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή προκειμένου από τις 9 Δεκεμβρίου και μετά να μπορούν να λαμβάνουν σήμα απ’ τα Ακαρνανικά».ΣΥΝΤΆΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΗΧΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...