Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το site ZOUGLA.GR για τις εκλογές στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων







Θεσμικό «φάγωμα» Δημάρχου



Είδαμε το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα zougla. gr την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου. Έχει σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές στις 3 Οκτωβρίου στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Στο ρεπορτάζ αυτό ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης συζητάει με τον δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό και η συζήτησή του είναι αποτυπωμένη μάλιστα σε τρία βίντεο, το δε πλήρες ρεπορτάζ το οποίο φέρει τον προαναφερόμενο τίτλο έχει ως εξής:


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός 

Ένα πρωτοφανές πολιτικό-οικονομικό θρίλερ με δικαστικές προεκτάσεις βρίσκεται σε εξέλιξη σε έναν από τους πιο «παρθένους» και εύρωστους -σε φυσικό πλούτο- Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας.
Απόφαση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προέδρευσε πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ και νυν νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, διατάσσει την επανάληψη, στις 3 Οκτωβρίου, των δημοτικών εκλογών στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, «καθαιρεί» τον εκλεγμένο ανεξάρτητο δήμαρχο, κ. Μαρίνο Γαρνέλη, «σβήνει» προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, απαγορεύει στο συνδυασμό του κ. Γαρνέλη να κατέλθει εκ νέου στις εκλογές και «δικαιώνει» την –υποστηριζόμενη από το ΠαΣοΚ- υποψήφια η οποία κατέθεσε την ένσταση.
Το μεγάλο «παράπτωμα» το οποίο καλείται, όπως λέει, να πληρώσει ο εν λόγω τοπικός άρχοντας αλλά και οι δημότες που τον εξέλεξαν και ο… σημαντικός λόγος για τον οποίο μια δικαστική απόφαση παρακάμπτει τη λαϊκή ετυμηγορία είναι το θέμα της ποσόστωσης.
Δηλαδή το γεγονός ότι το ίδιο το Πρωτοδικείο της Άρτας το οποίο επικύρωσε ως νόμιμο τον συνδυασμό του κ. Γαρνέλη είχε προηγουμένως «κόψει» από το ψηφοδέλτιό του μια γυναίκα-υποψήφια. Το αποτέλεσμα ήταν ο συνδυασμός του δημάρχου να πιάσει την ποσόστωση (εννιά γυναίκες υποψήφιες για 27 δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή το 1/3) αλλά τελικά στις εκλογές να κατέλθουν οκτώ…!
Το ιστορικό  

Στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων κατήλθαν τέσσερις υποψήφιοι συνδυασμοί. Ο ανεξάρτητος συνδυασμός «Πατριωτικός Υπερκομματικός Συναγερμός Κεντρικών Τζουμέρκων» με επικεφαλής τον κ. Γαρνέλη, ο υποστηριζόμενος –από το ΠαΣοΚ- συνδυασμός «Τζουμέρκα Όραμα Ανάπτυξης-Νέα Εποχή» με επικεφαλής την κυρία Σταυρούλα Καραβασίλη και δυο ακόμα.
Στο δεύτερο γύρο προκρίθηκε ο συνδυασμός του νυν δημάρχου και ένας ακόμα υποψήφιος, επίσης ανεξάρτητος. Τελικά επικράτησε ο ««Πατριωτικός Υπερκομματικός Συναγερμός Κεντρικών Τζουμέρκων» με ποσοστό 53%.

Και κάπου εκεί αρχίζουν τα παράδοξα της υπόθεσης καθώς όπως καταγγέλλει ο τοπικός άρχοντας, αν και όλοι οι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε ενστάσεις η κυρία Καραβασίλη κατέφυγε –στις 9 Δεκεμβρίου- στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθεί ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου καθώς, όπως, επικαλείται τελικά κατήλθε στις εκλογές με εννιά γυναίκες αντί για οκτώ…
Απερρίφθη η προσφυγή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, «τούμπα» η απόφαση από το ΣτΕ 

Στις 25 Ιανουαρίου το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ιωαννίνων εκδίδει την 22/2011 απόφαση με την οποία απορρίπτει την προσφυγή της κυρίας Καραβασίλη. Συμπεραίνει ότι κατά την εμπρόθεσμη παράδοση δήλωσης του συνδυασμού στο Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Άρτας στο συνδυασμό του κ. Γαρνέλη συμπεριλαμβάνονταν 9 γυναίκες, δηλαδή ίσχυε το 1/3 της ποσόστωσης. Και καταλήγει ότι η ακύρωση της συμμετοχής της υποψηφίας –από τον Πρωτοδίκη- δεν συμπαρασύρει σε ακυρότητα όλο το συνδυασμό.
Ωστόσο η –υποστηριζόμενη από το κυβερνών κόμμα- υποψήφια προσφεύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτησή της συζητείται από το –αρμόδιο- Γ’ τμήμα του ΣτΕ. Πρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος είναι ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, γνωστός και έμπειρος δικαστής.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εκδίδει την υπ’ αρίθ. 2123/2011 απόφαση η οποία κάνει δεκτή την προσφυγή της κυρίας Καραβασίλη, αποφασίζει την επανάληψη των εκλογών και απαγορεύει στο συνδυασμό του κ. Γαρνέλη να κατέλθει εκ νέου.
Για την ιστορία ο πρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν ήταν και ένας από τους δικαστές που ψήφισαν υπέρ της νομιμότητας του Μνημονίου, στη συνέχεια παραιτήθηκε αιφνιδίως από το δικαστικό Σώμα και ανέλαβε χρέη νομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η απόφασή του μάλιστα είχε ξαφνιάσει, τότε, αρκετούς συναδέλφους του καθώς είχε δυο ακόμα χρόνια θητείας και θεωρούνταν έμπειρος και έγκριτος δικαστής και δη το «Νο2» του ΣτΕ.
Είναι άξιο αναφοράς ότι, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος, η απόφαση-ανατροπής της λαϊκής ετυμηγορίας εκδόθηκε την ύστατη στιγμή. Στις 2 το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου δηλαδή λίγο πριν αρχίσουν την έναρξη του θερινού έτους. Ο ίδιος μάλιστα λέει μέχρι σήμερα παραμένουν εκκρεμείς άλλες πολύ πιο «εύκολες» υποθέσεις που συζητήθηκαν την ίδια ημέρα στο ίδιο τμήμα.
Καταγγέλλει οικονομικά συμφέροντα 
Καταλήγοντας στη συνέντευξή του στη zougla.gr ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων αφήνει σαφείς αιχμές για «οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δεν είδαν με καλό μάτι την εκλογή του. Μιλάει για ανθρώπους που έχουν ως στόχο να καταπατήσουν το σπάνιο φυσικό πλούτο της περιοχής και στο όνομα της «ανάπτυξης» να ιδιοποιηθούν οικονομικά τη παρθένα γη. «Αν είχα συνεταιριστεί μαζί τους δεν θα βρισκόμουν εδώ που είμαι τώρα», λέει ξεκάθαρα.
Τι απαντάει η κυρία Καραβασίλη 
Η zougla.gr επικοινώνησε και με την υποψήφια δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέκρων, κυρία Σταυρούλα Καραβασίλη, η οποία επεσήμανε ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του δημάρχου για τον πολύ απλό λόγο ότι «θέλει να τηρείται η νομιμότητα». Η κυρία Καραβασίλη αρνήθηκε ότι υπήρξε μετεκλογική συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για τη μη άσκηση ενστάσεων και επεσήμανε ότι εάν και εφόσον εκλεγεί κάνει τα πάντα για την πρόοδο του τόπου της… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...