Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Εμπρησμός στα Μηλιανά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη η νέα πυρκαγιά της Δευτέρας


Ήθελαν να κάψουν το σπίτι του Δημάρχου;
«Οι φλόγες έγλυψαν το σπίτι μου από τρία σημεία ταυτόχρονα», δηλώνει ο Δημ. Γαλλίκας
Για εμπρησμό κάνει λόγο η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Άρτας αλλά και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη μετά το νέο συμβάν που απείλησε τον οικισμό Μηλιανών το απόγευμα της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, με τρεις συνολικά εστίες που ξέσπασαν ταυτοχρόνως κοντά στην κατοικημένη περιοχή.  Η πυρκαγιά αυτή ήταν η δεύτερη μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα –η προηγούμενη ήταν την περασμένη Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου– και χρειάστηκε η συνδρομή δυο πυροσβεστικών αεροπλάνων καθώς επίσης και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Άρτας και των δυο κλιμακίων Αθαμανίου και Αστροχωρίου για να μην παραδοθεί στις φλόγες όλος ο οικισμός, του οποίου μάλιστα εκκενώθηκαν απειλούμενες κατοικίες που τις «έγλυψαν» οι φλόγες. Επρόκειτο για μια στιγμή κατά την οποία καμία «συνθήκη συμμαχίας» δεν υπήρξε για τους πυροσβέστες, εφόσον λίγο αργότερα ξέσπασε και δεύτερη πυρκαγιά στο Γραικικό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Η μάχη δίνονταν ταυτόχρονα και στα δυο μέτωπα, ενώ ούτε η βροχή δεν έρχονταν για να σώσει την κατάσταση. Στην Άρτα άρχισε να βρέχει μετά τις 9 το βράδυ ενώ στην περιοχή μικρή ψιχάλα άρχισε μετά τις 11:30 και κανονική βροχή μετά τα μεσάνυχτα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος έβαλε τις φωτιές σε τρία διαφορετικά σημεία. Ήταν κοντά στον οικισμό και ξέσπασαν ταυτόχρονα όλες οι εστίες, μόνο μια ημέρα μετά την κατάσβεση της προηγούμενης πυρκαγιάς στην ίδια περιοχή. Σε μια περιοχή που θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια δεν είχαμε κανένα συμβάν», δήλωσε ο προϊστάμενος της Π.Υ. Άρτας Θωμάς Ρίζος.
Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρης Γαλλίκας είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό, και δήλωσε σχετικά: «Η δεύτερη αυτή πυρκαγιά  ήταν πολύ πιο σοβαρή από την προηγούμενη. Η φωτιά μπήκε σε τρία ξεχωριστά σημεία και έγλυψαν οι φλόγες το σπίτι μου, από τρία σημεία ταυτόχρονα. Χρειάστηκε να εκκενωθούν τουλάχιστον 10 σπίτια που απειλήθηκαν άμεσα εντός του οικισμού και τα χειρότερα επετεύχθησαν μόνο και μόνο από την μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες και την κινητοποίηση των κατοίκων. Κάηκαν όμως 250 στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικής έκτασης, 10 σταυλαποθήκες και σώθηκαν την τελευταία στιγμή 10 σπίτια μεταξύ αυτών και το δικό μου. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εμπρησμό», είπε ο κ. Γαλλίκας, ο οποίος τόνισε ότι και η Δημοτική Αρχή θα προβεί στην δική της έρευνα για την υπόθεση αυτή.
Στην προσπάθεια σωτηρίας του οικισμού συμμετείχαν δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ στην Άρτα μετέβη συντονίζοντας την επιχείρηση μαζί με τον διοικητή Π/Υ Άρτας Θ. Ρίζο και ο διοικητής Π.Υ. Ηπείρου κ. Σταυρόπουλος. Παράλληλα στο σημείο επιχειρούσαν από εδάφους πέντε οχήματα της Π.Υ. Άρτας, ένα όχημα από το Αθαμάνιο και δυο οχήματα από το κλιμάκιο του Αστροχωρίου καθώς και τα υδροφόρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Σημαντική ήταν σύμφωνα με τον κ. Ρίζο και η βοήθεια των κατοίκων, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 12:10 το μεσημέρι της Δευτέρας να τεθεί υπό έλεγχο στις 22:50 τη νύχτα. Μετά άρχισε και η βροχή με αποτέλεσμα να εκλείψει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.
-Στο Γραικικό η φωτιά, που εκδηλώθηκε στις 16.45 την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, σβήστηκε στις 22.30 αφού πρόλαβε και έκαψε 15 στρέμματα δασικής και 5 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Στην κατάσβεση έλαβαν μέρος τρία οχήματα της Π.Υ. Άρτας και δύο οχήματα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Πάντως ο κ. Ρίζος και με αφορμή τις δυο νέες πυρκαγιές αλλά και επειδή η βροχή μπορεί να ενθαρρύνει πολλούς που θα αρχίσουν να ανάβουν φωτιά στο ύπαιθρο για κάψει κλαδιών, υπογράμμισε ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει και ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...