Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2014

Παρουσίαση βιβλίου του Νίκου Παπακώστα στο Πέτα (Βιογραφικό)


  
papakostas nikosΈγινε το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013, στο Δημοτικό Σχολείο του Πέτα και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού Μουσικοσυνθέτη Νίκου Παπακώστα «Η Σχολή της Σμύρνης και το Ρεμπέτικο» και σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Μέσα σε ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον το πολυπληθές κοινό, αγκάλιασε με ενθουσιασμό την εκδήλωση, την οποία είχε οργανώσει ο δραστήριος σύλλογος της περιοχής και απόλαυσε τον διακεκριμένο συνθέτη σε ένα νέο ρόλο. Αυτόν του συγγραφέα.

Ο Νίκος Παπακώστας, ξετυλίγοντας, με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο τις σελίδες του βιβλίου του, παρουσίασε με σαφήνεια και ακρίβεια την ιστορία, την κοινωνική διαστρωμάτωση της Μητρόπολης του Μικρασιατικού ελληνισμού, τα μουσικά ρεύματα, τους μουσικούς, τους χώρους, όπου αναπτύχθηκε αυτή η αυθεντική λαϊκή δημιουργία, το ρεμπέτικο, γεγονός, που γοήτευσε τους παρισταμένους.

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο ιστορικός-φιλόλογος Λευτέρης Παπακώστας, τίμησαν με την παρουσίαση ο ιδιαίτερα ευαίσθητος στα πολιτιστικά θέματα της Ηπείρου Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Γιάννης Κατέρης, ο κ. Βασίλης Γέμος και ο Αντιδήμαρχος Ν. Σκουφά κ. Θεόδωρος Σερβετάς κ.α.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης πλαισίωσαν οι μουσικοί: Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο, Δημήτρης Τζουβάρας πιάνο, Γιώργος Γεωργίου κρουστά και Νίκος Παπακώστας κιθάρα».
 ΗΧΩ  ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ 
    
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας κ.α.
     
Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά.
     
Έχει γράψει ορατόρια και συμφωνικά έργα  για μεγάλες ορχήστρες κλασσικής μουσικής, , μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
     
Έχει πολλές βραβεύσεις σε πολλές χώρες , ενώ έχει κερδίσει το μεγάλο βραβείο Βραβείο για τον πολιτισμό και τη μουσική WAM στα πλαίσια του φεστιβάλ Viva musica στις Βρυξέλλες, καθώς και την ανώτατη διάκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημιουργών στις Κάννες, για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων της τέχνης.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...