Μήπως δεν θέλουν πρωτογενή τομέα;
Κερκόπορτα που ανοίγει διάπλατα με στόχο τον αφανισμό και του πρωτογενούς τομέα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας Νικόλαος Γκίζας, αναφερόμενος στον νόμο περί τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων από τους παραγωγούς που αποφασίστηκε στις 31 Δεκεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ από την 1η του έτους.
Ο κ. Γκίζας, επιστρέφοντας από συνάντηση που έγινε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ και με την παρουσία δυο υπηρεσιακών εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα αυτό παραχώρησε συνέντευξη τύπου το πρωί του Σαββάτου στα γραφεία της «Ένωσης», τονίζοντας ότι «όχι μόνο παράλογο αλλά και τραγικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ζητείται από μια έντιμη κοινωνική ομάδα χωρίς γνώσεις κάτι που και από επιστημονική ομάδα να ζητούνταν θα ήταν αδύνατον να εφαρμοστεί σε μία ημέρα…».
Ωστόσο ο κ. Γκίζας υπογράμμισε ότι από πλευράς του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζητείται ένας χρόνος παράταση για την εφαρμογή ενώ παράλληλα έκανε λόγο για πολλά σημεία θολά και αδιευκρίνιστα ως προς την εφαρμογή που αν και έπρεπε να τύχουν της απαιτούμενης προσοχής πριν την σχετική απόφαση εντούτοις όπως ανέφερε τώρα συναντιούνται υπουργείο Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για να τα δουν… «Να τα δουν και να τα διορθώσουν» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος καθότι δίνοντας ένα μικρό παράδειγμα των ζητημάτων που τίθενται είπε συγκεκριμένα: «Τι θεωρούν δαπάνες; Ποια θεωρούνται έσοδα που θα καταχωρηθούν στα βιβλία μας; Ο συνταξιούχος αγρότης που δεν μπορεί να ζήσει με 300 ευρώ και συνεχίζει να καλλιεργεί τι θα κάνει; Οι καλλιεργητικές φροντίδες θεωρούνται έξοδα και πως θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά; Το αγροτικό αυτοκίνητο θα γίνει επαγγελματικό; Ο ετεροαπασχολούμενος που συμπληρώνει το εισόδημά του από την καλλιέργεια θα πρέπει να ασφαλιστεί και στον ΟΑΕΕ; Ο δημόσιος υπάλληλος που απαγορεύεται να τηρήσει βιβλία εσόδων – εξόδων τι θα κάνει; Έδρα ποιά θα είναι, το κτήμα ή θα δηλώσουν ως έδρα το σπίτι του αγρότη και θα μπορεί ανά πάσα μέρα, ώρα και στιγμή να πάει η Εφορία για να κάνει έλεγχο των βιβλίων;».
Αλαλούμ
ΠΗΓΗ: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Ο κ. Γκίζας μίλησε για αλαλούμ αναφέροντας ότι «Στις ΔΟΥ που προστρέχει ο κόσμος ζητείται να πληρώσουν 650 ευρώ για έναρξη επιτηδεύματος. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης προφορικά είπε στη Βουλή ότι για τρία χρόνια δεν θα ισχύσει. Όμως η προφορική αναφορά δεν μας αρκεί…» και πρόσθεσε: «Μας δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν θέλουν πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Όπως αφάνισαν άλλους τομείς, θέλουν να αφανίσουν τώρα και τον πρωτογενή τομέα! Εμείς όμως επιμένουμε και ζητάμε ένα χρόνο περίοδο προσαρμογής και πληρέστερη ενημέρωση για την εφαρμογή του νόμου».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «με όλα όσα ακούγονται σήμερα για τήρηση βιβλίων να μην περάσει προς τα έξω η εντύπωση ή η άποψη ότι οι αγρότες μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν». Απεναντίας, τόνισε ο ίδιος, φορολογούνταν και μάλιστα έχουν προσφέρει και εν μέσω κρίσης περί το 1,5 δις ευρώ παραπάνω το τελευταίο διάστημα στον εθνικό κορβανά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η φορολόγηση των αγροτών γίνονταν με τον υπολογισμό τεκμαρτού εισοδήματος. Υπολογίζονταν βάση καθορισμένης τιμής η καλλιεργητική φροντίδα και το κέρδος παραγωγής.
Όχι μετρητά
Στο μεταξύ στον νόμο αυτό που οι συνεταιριστικές οργανώσεις επιμένουν για το γεγονός ότι ήρθε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί σχετική διαβούλευση και ενημέρωση, ο κ. Γκίζας επισήμανε ότι υπάρχει παράγραφος που απαγορεύει την εμπορική συναλλαγή με μετρητά άνω του ποσού των 500 ευρώ! «Πώς, ποιοί και με ποιό σκεπτικό αποφασίζουν αν ο κτηνοτρόφος στις Πηγές πουλήσει πρόβατα και ο έμπορος βάλει το χέρι στην τσέπη να του δώσει τα 600 ευρώ, επί εξόφλησης τιμολογίου, εκείνος δεν θα πρέπει να τα πάρει αλλά να ζητήσει επιταγή ή τραπεζική συναλλαγή και μόνον. Να του πει δηλαδή «όχι, δεν θα με πληρώσεις» και να ζητήσει επιταγή για τα 600 ευρώ που μπορεί να είναι και ακάλυπτη; Ή θα πρέπει γι’ αυτά τα 600 ευρώ να κατέβει στην Άρτα για να τα πάρει μέσω τραπέζης; Το τιμολόγιο δηλαδή δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος; Το τιμολόγιο θα γράφει την τιμή και την εξόφληση. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα… και τώρα λένε ότι θα μαζευτούν στο υπουργείο με το αντίστοιχο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τα δουν. Να τα δουν και να τα διορθώσουν για να δούμε τι θα γίνει και με τα βιβλία εσόδων - εξόδων, γιατί εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά…», τόνισε.
Να περιμένουν
Στο μεταξύ η αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει… κόκκινο ακόμη και σε τοπικό επίπεδο καθότι ζητείται πλέον από το Επιμελητήριο Άρτα ση καταγραφή τους στο μητρώο του Επιμελητηρίου, κάτι για το οποίο ο κ. Γκίζας όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως «Όχι να μην εγγραφούν οι παραγωγοί και να περιμένουν», εξήγησε ότι και αυτό είναι ένα σημείο που απαιτείται διευκρίνιση, και που «Δυστυχώς στην σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών δεν έδωσαν απαντήσεις, παρά μόνο μετέφεραν ότι όλα τα ζητήματα αυτά θα καθορίζονται από την νέα εγκύκλιο που επρόκειτο να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό λέμε να περιμένουν ένα μικρό διάστημα να δούμε τι θα γίνει. Και αλήθεια πού και ως τι θα εγγραφούν στο επιμελητήριο οι αγρότες κτηνοτρόφοι παραγωγοί. Στο μητρώο εμπόρων, μα δεν είναι έμποροι δεν αγοράζουν αυτά που διαθέτουν τα παράγουν. Στους επιχειρηματίες; Στους μεταποιητές; Πού;».
Όχι η γη στα χέρια λίγων
Αναφορικά με τον αφανισμό του πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έκανε λόγο, ο κ. Γκίζας, κλήθηκε να σχολιάσει και την άποψη που επικρατεί για την στόχευση του νόμου να παραιτηθούν από την αγροτική γη μικροκαλλιεργητές και να συγκεντρωθούν οι εκτάσεις σε μεγαλύτερες καλλιεργητικές μονάδες που θα ασκούν οργανωμένη και ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας την εξής απάντηση: «Είναι ένας προβληματισμός που μας απασχολεί γιατί στην περιοχή μας- και όχι μόνο- υπάρχει μικρός κλήρος με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση καλλιεργητικών εξόδων. Όμως όχι μόνο θα μας βρει κάθετα αντίθετους αλλά και απέναντι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό και σε κάποιο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή υπήρξε η άποψη ότι η αγροτική γη, παρότι σήμερα είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού για να μην υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη. Να μην περάσει σε χέρια λίγων. Να μην ξαναζήσουμε στην πόλη μας, στην περιοχή μας, εποχές Καραπάνου!» είπε και πρόσθεσε: «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τα βιβλία εσόδων- εξόδων θεωρούνται ως το πρώτο βήμα για να διώξουν τον κόσμο από το χωράφι…».
Κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές ο κ. Γκίζας ανακοίνωσε την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το «ΓΕΑ Επιχειρείν» και με τους κατά τόπους Συνεταιρισμούς να δημιουργηθούν άμεσα και να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήδη μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ περνάει ένα κομμάτι της εξυπηρέτησης των παραγωγών για το ΟΣΔΕ, την επιστροφή ΦΠΑ και έχει αποδειχτεί ότι εκτελείται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη- παραγωγό. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και πιο οργανωμένα με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης ως προς την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, την εφαρμογή του νόμου τήρησης βιβλίων, την εκπόνηση σχεδίων βελτίωσης, την εξυπηρέτηση νέων αγροτών κλπ. Πρόκειται για ένα οργανωμένο εργαλείο παροχής υπηρεσιών με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και το μικρότερο δυνατό κόστος. Η εφαρμογή αυτή τίθεται σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και το «ΓΕΑ Επιχειρείν». Ο κ. Γκίζας επισήμανε παράλληλα ότι σύντομα θα υπάρξει ενημερωτική ημερίδα γι’ αυτό το θέμα, ενώ ήδη η «Ένωση» οργανώνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το κοστολόγιο για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία θα γίνει γνωστό και θα είναι με το ελάχιστο κόστος».
Θα γίνει αγορά παραγωγών και στην Άρτα
Αναφορικά με το να η Άρτα θα ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού νομού για την λειτουργία αγοράς παραγωγών, ο κ. Γκίζας, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνει και τον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία των αγορών παραγωγών. Οπότε εξήγησε ότι μόλις αυτό καθοριστεί θα υπάρξει και στην Άρτα αντίστοιχη Farmerς Market, διότι όπως είπε «Ο συμπατριώτης και φίλος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας ο Λεωνίδας Ραβανός παρότι εγκαινιάστηκε εκεί η αγορά πριν ένα χρόνο έχει κυνηγηθεί πολύ λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου», και πρόσθεσε πως θα γίνει στην Άρτα αλλά εννοείται πως δεν υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ζημία σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους γι’ αυτό και θα είναι αυστηρά για παραγωγούς και μάλιστα θα απαγορεύεται η αγορά και μεταπώληση άλλων προϊόντων πέρα από εκείνα που καθένας παράγει. «Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή ένας παραγωγός πορτοκαλιών, για παράδειγμα, να αγοράσει και ντομάτες από κάποιον άλλον για να τις πουλήσει στον πάγκο του στην αγορά παραγωγών. Αυστηρά μόνο ότι παράγει ο καθένας», εξήγησε.
-Σ.Σ.: Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το Σάββατο το πρωί, οπότε σε πολλά σημεία ο κ. Γκίζας έκανε λόγο για απαντήσεις που αναμένονται από την νέα εγκύκλιο την οποία επρόκειτο να εκδώσει με διευκρινήσεις το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με τις απαντήσεις που έδιναν οι υπηρεσιακοί εκπρόσωποι στην συνάντηση για το θέμα υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ωστόσο χθες το μεσημέρι, (Δευτέρα) η εγκύκλιος αυτή αναρτήθηκε. Οπότε αναμένεται να υπάρξει μελέτη των προβλεπομένων και ενδεχόμενα σε πολλά σημεία νέες αναφορές.
Ενόσω πάντως γράφονταν αυτές οι γραμμές και τηλεφωνικά πληροφορηθήκαμε την έκδοση εγκυκλίου, μας μεταφέρθηκε πως τελικά σε ό,τι αφορά την εγγραφή στο επιμελητήριο, η εγκύκλιος αναφέρει ότι μόνο όσοι αγοράζουν και μεταπωλούν προϊόντα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν. Όσοι διαθέτουν μόνο τα προϊόντα παραγωγής τους, «όχι». Αυτό αποτελεί μια πρώτη απάντηση αναφορικά με το ζήτημα που είχε προκύψει και στο νομό καθώς τα σχετικά έγγραφα του Επιμελητηρίου είχαν διαβιβαστεί στη ΔΟΥ απ’ όπου ζητούνταν τις προηγούμενες ημέρες η εγγραφή στο Επιμελητήριο. Μένει ωστόσο η πλήρης ανάγνωση και σχετικές νέες τοποθετήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών και λοιπόν εμπλεκόμενων φορέων επί των διευκρινήσεων.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «με όλα όσα ακούγονται σήμερα για τήρηση βιβλίων να μην περάσει προς τα έξω η εντύπωση ή η άποψη ότι οι αγρότες μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν». Απεναντίας, τόνισε ο ίδιος, φορολογούνταν και μάλιστα έχουν προσφέρει και εν μέσω κρίσης περί το 1,5 δις ευρώ παραπάνω το τελευταίο διάστημα στον εθνικό κορβανά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα η φορολόγηση των αγροτών γίνονταν με τον υπολογισμό τεκμαρτού εισοδήματος. Υπολογίζονταν βάση καθορισμένης τιμής η καλλιεργητική φροντίδα και το κέρδος παραγωγής.
Όχι μετρητά
Στο μεταξύ στον νόμο αυτό που οι συνεταιριστικές οργανώσεις επιμένουν για το γεγονός ότι ήρθε αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί σχετική διαβούλευση και ενημέρωση, ο κ. Γκίζας επισήμανε ότι υπάρχει παράγραφος που απαγορεύει την εμπορική συναλλαγή με μετρητά άνω του ποσού των 500 ευρώ! «Πώς, ποιοί και με ποιό σκεπτικό αποφασίζουν αν ο κτηνοτρόφος στις Πηγές πουλήσει πρόβατα και ο έμπορος βάλει το χέρι στην τσέπη να του δώσει τα 600 ευρώ, επί εξόφλησης τιμολογίου, εκείνος δεν θα πρέπει να τα πάρει αλλά να ζητήσει επιταγή ή τραπεζική συναλλαγή και μόνον. Να του πει δηλαδή «όχι, δεν θα με πληρώσεις» και να ζητήσει επιταγή για τα 600 ευρώ που μπορεί να είναι και ακάλυπτη; Ή θα πρέπει γι’ αυτά τα 600 ευρώ να κατέβει στην Άρτα για να τα πάρει μέσω τραπέζης; Το τιμολόγιο δηλαδή δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος; Το τιμολόγιο θα γράφει την τιμή και την εξόφληση. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα… και τώρα λένε ότι θα μαζευτούν στο υπουργείο με το αντίστοιχο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τα δουν. Να τα δουν και να τα διορθώσουν για να δούμε τι θα γίνει και με τα βιβλία εσόδων - εξόδων, γιατί εδώ τα πράγματα δεν πάνε καλά…», τόνισε.
Να περιμένουν
Στο μεταξύ η αγωνία των αγροτών και των κτηνοτρόφων το τελευταίο διάστημα έχει χτυπήσει… κόκκινο ακόμη και σε τοπικό επίπεδο καθότι ζητείται πλέον από το Επιμελητήριο Άρτα ση καταγραφή τους στο μητρώο του Επιμελητηρίου, κάτι για το οποίο ο κ. Γκίζας όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως «Όχι να μην εγγραφούν οι παραγωγοί και να περιμένουν», εξήγησε ότι και αυτό είναι ένα σημείο που απαιτείται διευκρίνιση, και που «Δυστυχώς στην σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών δεν έδωσαν απαντήσεις, παρά μόνο μετέφεραν ότι όλα τα ζητήματα αυτά θα καθορίζονται από την νέα εγκύκλιο που επρόκειτο να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Γι’ αυτό λέμε να περιμένουν ένα μικρό διάστημα να δούμε τι θα γίνει. Και αλήθεια πού και ως τι θα εγγραφούν στο επιμελητήριο οι αγρότες κτηνοτρόφοι παραγωγοί. Στο μητρώο εμπόρων, μα δεν είναι έμποροι δεν αγοράζουν αυτά που διαθέτουν τα παράγουν. Στους επιχειρηματίες; Στους μεταποιητές; Πού;».
Όχι η γη στα χέρια λίγων
Αναφορικά με τον αφανισμό του πρωτογενή τομέα, για τον οποίο έκανε λόγο, ο κ. Γκίζας, κλήθηκε να σχολιάσει και την άποψη που επικρατεί για την στόχευση του νόμου να παραιτηθούν από την αγροτική γη μικροκαλλιεργητές και να συγκεντρωθούν οι εκτάσεις σε μεγαλύτερες καλλιεργητικές μονάδες που θα ασκούν οργανωμένη και ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση στον πρωτογενή τομέα, δίνοντας την εξής απάντηση: «Είναι ένας προβληματισμός που μας απασχολεί γιατί στην περιοχή μας- και όχι μόνο- υπάρχει μικρός κλήρος με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση καλλιεργητικών εξόδων. Όμως όχι μόνο θα μας βρει κάθετα αντίθετους αλλά και απέναντι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη. Γι’ αυτό και σε κάποιο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή υπήρξε η άποψη ότι η αγροτική γη, παρότι σήμερα είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού για να μην υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη. Να μην περάσει σε χέρια λίγων. Να μην ξαναζήσουμε στην πόλη μας, στην περιοχή μας, εποχές Καραπάνου!» είπε και πρόσθεσε: «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τα βιβλία εσόδων- εξόδων θεωρούνται ως το πρώτο βήμα για να διώξουν τον κόσμο από το χωράφι…».
Κέντρα εξυπηρέτησης αγροτών
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές ο κ. Γκίζας ανακοίνωσε την απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το «ΓΕΑ Επιχειρείν» και με τους κατά τόπους Συνεταιρισμούς να δημιουργηθούν άμεσα και να λειτουργήσουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήδη μέσω των Αγροτικών Συνεταιρισμών και την ΠΑΣΕΓΕΣ περνάει ένα κομμάτι της εξυπηρέτησης των παραγωγών για το ΟΣΔΕ, την επιστροφή ΦΠΑ και έχει αποδειχτεί ότι εκτελείται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη- παραγωγό. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και πιο οργανωμένα με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης ως προς την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, την εφαρμογή του νόμου τήρησης βιβλίων, την εκπόνηση σχεδίων βελτίωσης, την εξυπηρέτηση νέων αγροτών κλπ. Πρόκειται για ένα οργανωμένο εργαλείο παροχής υπηρεσιών με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και το μικρότερο δυνατό κόστος. Η εφαρμογή αυτή τίθεται σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και το «ΓΕΑ Επιχειρείν». Ο κ. Γκίζας επισήμανε παράλληλα ότι σύντομα θα υπάρξει ενημερωτική ημερίδα γι’ αυτό το θέμα, ενώ ήδη η «Ένωση» οργανώνεται προς αυτή την κατεύθυνση. Το κοστολόγιο για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία θα γίνει γνωστό και θα είναι με το ελάχιστο κόστος».
Θα γίνει αγορά παραγωγών και στην Άρτα
Αναφορικά με το να η Άρτα θα ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού νομού για την λειτουργία αγοράς παραγωγών, ο κ. Γκίζας, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή περιλαμβάνει και τον καθορισμό του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία των αγορών παραγωγών. Οπότε εξήγησε ότι μόλις αυτό καθοριστεί θα υπάρξει και στην Άρτα αντίστοιχη Farmerς Market, διότι όπως είπε «Ο συμπατριώτης και φίλος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας ο Λεωνίδας Ραβανός παρότι εγκαινιάστηκε εκεί η αγορά πριν ένα χρόνο έχει κυνηγηθεί πολύ λόγω της απουσίας νομοθετικού πλαισίου», και πρόσθεσε πως θα γίνει στην Άρτα αλλά εννοείται πως δεν υπάρχει στόχος να δημιουργηθεί ζημία σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους γι’ αυτό και θα είναι αυστηρά για παραγωγούς και μάλιστα θα απαγορεύεται η αγορά και μεταπώληση άλλων προϊόντων πέρα από εκείνα που καθένας παράγει. «Δεν θα επιτρέπεται δηλαδή ένας παραγωγός πορτοκαλιών, για παράδειγμα, να αγοράσει και ντομάτες από κάποιον άλλον για να τις πουλήσει στον πάγκο του στην αγορά παραγωγών. Αυστηρά μόνο ότι παράγει ο καθένας», εξήγησε.
-Σ.Σ.: Η συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε το Σάββατο το πρωί, οπότε σε πολλά σημεία ο κ. Γκίζας έκανε λόγο για απαντήσεις που αναμένονται από την νέα εγκύκλιο την οποία επρόκειτο να εκδώσει με διευκρινήσεις το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα και με τις απαντήσεις που έδιναν οι υπηρεσιακοί εκπρόσωποι στην συνάντηση για το θέμα υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ωστόσο χθες το μεσημέρι, (Δευτέρα) η εγκύκλιος αυτή αναρτήθηκε. Οπότε αναμένεται να υπάρξει μελέτη των προβλεπομένων και ενδεχόμενα σε πολλά σημεία νέες αναφορές.
Ενόσω πάντως γράφονταν αυτές οι γραμμές και τηλεφωνικά πληροφορηθήκαμε την έκδοση εγκυκλίου, μας μεταφέρθηκε πως τελικά σε ό,τι αφορά την εγγραφή στο επιμελητήριο, η εγκύκλιος αναφέρει ότι μόνο όσοι αγοράζουν και μεταπωλούν προϊόντα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν. Όσοι διαθέτουν μόνο τα προϊόντα παραγωγής τους, «όχι». Αυτό αποτελεί μια πρώτη απάντηση αναφορικά με το ζήτημα που είχε προκύψει και στο νομό καθώς τα σχετικά έγγραφα του Επιμελητηρίου είχαν διαβιβαστεί στη ΔΟΥ απ’ όπου ζητούνταν τις προηγούμενες ημέρες η εγγραφή στο Επιμελητήριο. Μένει ωστόσο η πλήρης ανάγνωση και σχετικές νέες τοποθετήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών και λοιπόν εμπλεκόμενων φορέων επί των διευκρινήσεων.
http://agrotopos.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου