Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η κρίση «γονάτισε» και τα Ηπειρωτικά πανηγύρια!


Λίγοι οι απόδημοι που έρχονται, λόγω και των εξόδων μετακίνησης
Μπορεί ο Αύγουστος που σήμερα κάνει ποδαρικό να θεωρείται ως ο μήνας της ραστώνης και της ξεκούρασης για τους περισσότερους, ειδικά φέτος όμως, οι διακοπές είναι είδος υπό… εξαφάνιση για πολλούς.Ακόμη και τα παραδοσιακά πανηγύρια που γίνονται κατά κόρον αυτές τις ημέρες στην Ήπειρο, έχουν πέσει «θύμα» της κρίσης, αφού μπορεί η προσέλευση να είναι ακόμη και αυξημένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά τα έξοδα είναι κατά πολύ μειωμένα.Στα χωριά της περιοχής μας, ο κόσμος που έχει φθάσει δεν είναι ο αναμενόμενος. Αν και στην αρχή του καλοκαιριού υπήρχαν ενδείξεις, ότι φέτος οι απόδημοι θα ήταν περισσότεροι, τελικά αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει. Κάτι τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγελθούν, κάτι τα «καυτά» εκκαθαριστικά της Εφορίας και η αγωνία για το «αύριο» απέτρεψαν τους αποδήμους, κυρίως των δυο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης να έρθουν στα πάτρια. Όσο για τους Ηπειρώτες του εξωτερικού αυτοί που ήλθαν ήταν πολύ λίγοι φέτος και για μόνο μερικές μέρες.Η εικόνα των χωριών μας δεν θυμίζει καλοκαίρι και πολύ περισσότερο Αύγουστο. Έχουν έρθει μόνο όσοι έχουν κάποια χρήματα και όσοι βεβαίως έχουν σπίτι ή συγγενείς για να μείνουν.

Από τα γύρω χωριά… 
Μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση στα χωριά είναι πεσμένη. Ειδικά στα πανηγύρια ο περισσότερος κόσμος είναι από τα γύρω χωριά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε πανηγύρι του προφήτη Ηλία, όπου το φαγητό ήταν προσφορά της εκκλησίας, έδωσαν το «παρών» πάνω από 300 άτομα, ενώ πέρυσι μόλις 200! Οι περισσότεροι από τους φετινούς επισκέπτες ήταν κάτοικοι γύρω χωριών, ενώ οι απόδημοι ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα.Όσον αφορά τα έσοδα που είχε η εκκλησιαστική επιτροπή; Κάθε πέρυσι και καλύτερα λένε, αφού, για παράδειγμα, στο ίδιο πανηγύρι, φέτος που είχε περισσότερο κόσμο, τα έσοδα ήταν σχεδόν τα μισά απ’ ότι πέρυσι, που είχε λιγότερο!

Είναι πιο φθηνά… 
Πάντως, είναι δεδομένο, ότι όσοι επέλεξαν να έρθουν ή πρόκειται να επισκεφθούν τις πατρογονικές εστίες μέσα στον Αύγουστο, θα μπορέσουν να κάνουν πιο φθηνές διακοπές.Με εξαίρεση τα έξοδα μετακίνησης (που βέβαια είναι… τσουχτερά για κάποιον που έρχεται από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη), οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρία για περισσότερες ημέρες ξεκούρασης, αφού τα άλλα έξοδα είναι λίγο-πολύ περιορισμένα.

Στα παράλια… 
Ήδη αρκετοί από τους αποδήμους που βρίσκονται στα χωριά, μπορούν να μοιράζουν το χρόνο τους, μεταξύ βουνού, αλλά και θάλασσας, μιας και με την Εγνατία Οδό, οι αποστάσεις μέχρι τις Ηπειρωτικές ακτές είναι μικρές. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στις γνωστές τουριστικές ακτές της Ηπείρου, θα διαπιστώσει, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κάπως οι ξένοι τουρίστες, ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι είναι ντόπιοι.«Ο εσωτερικός τουρισμός πνέει τα λοίσθια. Με δυσκολία έρχονται πλέον από άλλες περιοχές της χώρας για να μείνουν δυο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες στην Ήπειρο» λένε επαγγελματίες του Τουρισμού.

Γεμάτα λεωφορεία… 
Πάντως, χαρακτηριστικό της τάσης του κόσμου να μειώσει τα έξοδα του καλοκαιριού είναι η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει στα λεωφορεία, που κάνουν δρομολόγια καθημερινά από τα Γιάννινα στα παράλια της Ηπείρου.Ειδικά τα Σαββατοκύριακα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει θέση, εάν δεν προνοήσει, λένε συμπολίτες που κάνουν συχνά το δρομολόγιο μέχρι τα Ηπειρωτικά παράλια, για λίγες ανάσες δροσιάς. «Το καλοκαίρι αυτό θα μείνουμε στην πόλη, οπότε όταν μπορούμε θα κάνουμε εξορμήσεις στις παραλίες μας» λένε, τονίζοντας, ότι θα προσπαθήσουν να ξεκουραστούν στα σπίτια τους, γεμίζοντας τις… μπαταρίες τους για τον δύσκολο χειμώνα που έπεται.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...