Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Εργαστήριο Γεωργικής Πολιτικής στον Αχελώο (Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη)


ena prebezas megaloxarh 2012 7os
Ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ Β. Γιαννόπουλος
«Σε εργαστήριο Γεωργικής Πολιτικής εξελίχθηκαν οι παρουσιάσεις-συζητήσεις που οργάνωσε ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας στην Μεγαλόχαρη και το Αστροχώρι, το διήμερο 23-24 Ιουλίου 2012, στους πρόποδες του βουνού Άστρι, δίπλα στον ποταμό Αχελώο, με γενικό τίτλο ΑΓΡΟΤΙΚΗ & Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ανάπτυξη ΥΠΑΙΘΡΟΥ & Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα».
(1/8/2012)
Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Ένωσης Νέων Αγροτών (ΕΝΑ) Πρέβεζας, που αναφέρει τα εξής: «Οι εκδηλώσεις έγιναν με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και την Ένωση Νέων Αγροτών Άρτας, Πρέβεζας και Θεσσαλονίκης, ενώ η «ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο κ. Αντώνης Κοσσυβάκης
Από όσα ακούσαμε από τον ΥπΑΑΤ καθ Α. Τσαυτάρη επισημαίνουμε:
- την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, στον εγγενή μας πλούτο, στη γεωργία και στους ανθρώπους της, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη βάση για την επανεκκίνηση της χώρας, με το ποιο υγιές κομμάτι της πραγματικής οικονομίας.
- την ανάγκη να αναστρέψουμε το αρνητικό μας εμπορικό ισοζύγιο και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία & απασχόληση στις τοπικές οικονομίες.
- την ανάγκη για την αξιοποίηση αποτελεσματικά των πόρων που διαθέτουμε, με τρόπο που να αποκτούν πολλαπλασιαστική αξία, όπως συμβαίνει στην ύπαιθρο, που δίνει ώθηση και τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.
- την ανάγκη για δημιουργία Πειραματικών Αγροκτημάτων, όπως σχεδιάζεται στον Δήμο Εμμ Παππά, το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (κ. Π. Γκιοργκίνης), καθώς και στον Δήμο Επιδαύρου, το Ινστιτούτο Αρωματικών Φυτών και την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας (κα Γ. Δρόσου-Παγίδα) με τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο.
- την ανάγκη να ενιαιοποιηθεί ο αγροτικός επαγγελματικός χώρος σε ένα συντονιστικό Υπουργείο (μαζί με τον ΕΦΕΤ, μαζί με τα νερά, μαζί με τα δάση, μαζί με την αλιεία, μαζί με τον αγροτουρισμό, μαζί όλοι οι παραγωγοί αγροτικού πραγματικού πλούτου)
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Β. Γιαννόπουλος, σημειώνει με ικανοποίηση ότι:
-ήδη ο ΕΦΕΤ αποτελεί τμήμα του ΥπΑΑΤ με την πρώτη πράξη της νέας κυβέρνησης,
-το ΥπΑΑΤ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί μαζί με το Υπ Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας & Οικονομίας την νέα Κυβερνητική Επιτροπή της Ελλάδος,
-εξαγγέλθηκε ότι θα επιδιωχθεί (2014-2020) να διατίθενται κάθε έτος τακτικά και κανονικά από 80 εκ ευρώ για το πρίμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών (18-40 ετών) και μάλιστα με 50.000 ευρώ /αγρότη, ενώ άλλα 20 εκ ευρώ ετησίως για όσους έρχονται στην αγροτική παραγωγή (40-50 ετών).
-Η ΠΕΝΑ-Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών περιμένει να φανούν οι προθέσεις της νέας διοίκησης με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα θέτουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τους Νέους Αγρότες στο επίκεντρο των μελλοντικών σχεδιασμών. Άλλωστε οι Νέοι Αγρότες χωρίς καμιάς μορφής στήριξη, και μάλιστα με ισχυρή απαξίωση, πραγματοποίησαν το 2011 182 δημόσιες εκδηλώσεις και 107 μέχρι σήμερα το 2012, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα στην άλλη Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης, παρουσίασε δυνατότητες καθετοποίησης αγροτικής παραγωγής με μικρά οικογενειακά εργαστήρια τυριού, μυζήθρας ή άλλων παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων (μαρμελάδας, νερού κλπ) για την τοπική αγορά.
Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Δ. Γαλλίκας πρόσφερε στους εισηγητές από ένα ελληνικό καλάθι με τοπικά προϊόντα από οικοτεχνίες, όπως: Τσίπουρο, μέλι Αμβρακία, Τραχανά, Τσάι βουνού, Θυμάρι και Σύκο γλυκό, και ο κ. Δ. Ρουκάς πρόσφερε στους προσκεκλημένους στο 19ο Συνέδριο ομιλητές και τον δήμαρχο από ένα βιβλίο της ορεινής Πιερίας, ως μια μορφή πρόσκλησης στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, 6-9 Σεπ 2012, στο ορεινό Ελατοχώρι Πιερίας, με τις πολύ σημαντικές Παρουσιάσεις Πραγματικών Πετυχημένων Ιστοριών από πραγματικούς αγρότες, σε πραγματικές συνθήκες στην ελληνική ύπαιθρο και θέμα «Νέες μορφές συνεργασίας στην ΥΠΑΙΘΡΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...