Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ελλείψεις υλικών σε βαθμό επικινδυνότητας για το νοσοκομείο Άρτας

  
Σε κατάληψη οι εργαζόμενοι που ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα
Εκβιασμό από τις εταιρείες προμήθειας που δεν δίνουν υλικά καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Λ. Γεωργούσης
Στην Πάτρα για να καταθέσει όλες τις ελλείψεις ο Γ. Λάμπρος
Σε κατάληψη της γραμματείας και όλης της Διοικητικής Μονάδας του Νοσοκομείου Άρτας προχώρησαν από χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας διαμαρτυρόμενοι για την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην παροχή περίθαλψης λόγω της τεράστιας έλλειψης υλικών του νοσοκομείου.
)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Λεωνίδας Γεωργούσης σε δηλώσεις του χθες το πρωί για την κατάσταση η οποία επικρατεί στο νοσοκομείο Άρτας, υπογράμμισε  ότι λείπουν πλέον βασικά υλικά. Δεν έχουμε φλεβοκαθετήρες για να βάλουμε ορό στους ασθενείς, τους λέμε να αγοράσουν από το φαρμακείο έξω και να φέρουν τσιρότα και άλλα υλικά για να μπορέσουμε να τους παρέχουμε υπηρεσίες. Τα προβλήματα έχουν φτάσει στο δεν πάει άλλο», είπε και συγκεκριμένα περιέγραψε: «Υπάρχει τρομερή έλλειψη σε υλικά στο νοσοκομείο. Μιλάμε για βασικά υλικά. Πλέον έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή στις κλινικές να βρούμε ένα τρόπο να βάλουμε ένα ορό στον άρρωστο χωρίς να έχουμε φλεβοκαθετήρα. Δεν μπορούμε πλέον να το κάνουμε αυτό. Μέχρι τώρα υπήρχαν ελλείψεις σε υλικά που κουτσοβολευόμασταν. Έλλειπε δηλαδή το χαρτί, σκουπιζόμασταν με μια πετσέτα που φέρναμε από το σπίτι μας. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια , σε ράμματα, σε αντισηπτικά, σε συσκευές ορού και κάθε μέρα λείπει και από κάτι ακόμη. Στο μεταξύ ό,τι έρχεται από υλικό έρχεται σε ελάχιστη ποσότητα. Δηλαδή έρχονται π.χ. σύριγγες που φτάνουν για δυο μέρες. Στην παιδιατρική επί παραδείγματος χάριν, οι φλεβοκαθετήρες που είναι ειδικοί σε μέγεθος για τα παιδιά είναι σε ελάχιστη ποσότητα, τόση που είναι κλειδωμένοι στο ντουλάπι μαζί με τα ναρκωτικά. Και υπάρχουν τρεις τέσσερις μόνο για το επείγον περιστατικό…».
Ανεστάλησαν τα τακτικά ή όχι;
Στο μεταξύ με δεδομένες τις δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Άρτας ο οποίος δεν επιβεβαίωσε τα περιστατικά αναστολής τακτικών χειρουργείων την περασμένη εβδομάδα λόγω ελλείψεις υλικών και μίλησε για δυσκολίες που ωστόσο ξεπερνιούνται, το ερώτημα που τέθηκε προς τον κ. Γεωργούση ήταν: «Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Υπάρχει πρόβλημα υλικών ή δεν υπάρχει; Ανεστάλησαν κάποια χειρουργεία λόγω ελλείψεις υλικών ή δεν ανεστάλησαν; Είναι στο σημείο μηδέν όπως αναφέρεται η δημόσια υγεία στην Άρτα σήμερα στο βαθμό που αυτή εκπροσωπείται από το γενικό νοσοκομείο ή δεν υφίσταται τέτοιο θέμα;».
Η απάντηση του κ. Γεωργούση ήταν εξής: «Όσον αφορά τα χειρουργεία που ανεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα τα υλικά που υπήρχαν για τα τακτικά  χειρουργεία την προηγούμενη Τετάρτη ήταν ελάχιστα. Υπήρχαν 70 γάζες αποστειρωμένες. Οι 70 γάζες οι αποστειρωμένες που σας λέω για να καταλάβετε το μέγεθος είναι ένα βαρύ χειρουργείο που θα μπορούσε να προκύψει από ένα τροχαίο. Ανεστάλησαν λοιπόν τα τακτικά για να μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο που χάνει τη ζωή του. «Χτυπάμε ξύλο» δεν έγινε το βαρύ τροχαίο, αν όμως συνέβαινε; Και τώρα συνολικά σε ότι αφορά το ερώτημα που θέτετε αν υπάρχουν ή όχι ελλείψεις, σας απαντώ: Με έγγραφό της με ημερομηνία 4 Ιουλίου (προχθές) η πρόεδρος της Επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προς την διοίκηση, την 6η ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι οι ελλείψεις υλικών πλέον θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ασθενών. Η έλλειψη υλικού κ. Καινούργιου σημαίνει ότι ένα υλικό μπορεί να παραμείνει πάω στον άρρωστο και μια βδομάδα ενώ έπρεπε να αλλαχτεί σε τρεις μέρες. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και με ανακοίνωσή μας φτάνουμε και εμείς να ζητάμε να παρέμβει ο εισαγγελέας.
Και σε ότι αφορά το ζήτημα το οποίο θέσατε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, σας απαντώ ότι για μένα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Την αλήθεια λέμε όλοι αλλά ο καθένας ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται. Την αλήθεια μπορούν να σας την επιβεβαιώσουν οι 220 άνθρωποι που νοσηλεύονται σήμερα στο νοσοκομείο της Άρτας, οι συνοδοί τους και οι άνθρωποι που έρχονται κάθε μέρα στο νοσοκομείο και βλέπουν τις ελλείψεις, στους οποίους αναγκαζόμαστε να τους λέμε φέρτε από το φαρμακείο λευκοπλάστ για να στερεώσουμε το φλεβοκαθετήρα, φέρτε γάζες, φέρτε φάρμακα, φέρτε σύριγγα, δηλαδή κάθε υλικό που χρειάζεται για να νοσηλευτούνε.
Και τέλος σας απαντώ πως ναι είμαστε στο σημείο μηδέν διότι τον Αύγουστο κλείνουν όλες οι εταιρείες που προμηθευτούν το νοσοκομείο με υλικά και δεν έχουμε όχι το στοκ που χρειάζεται για όλο τον Αύγουστο στις αποθήκες μας αλλά ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαμε τον Αύγουστο με το στόκ που κανονίζαμε και εξασφαλίζαμε πριν την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου για τις εταιρείες…».
«Εκβιασμός από τις εταιρείες προμήθειας υλικών»
Με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο της Άρτας ο κ. Γεωργούσης επέρριψε σοβαρές ευθύνες όχι μόνο στην διοίκηση αλλά και στις προμηθεύτριες εταιρείες κάνοντας λόγο για άσκηση πίεσης από την πλευρά τους και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το βάρος αυτή τη στιγμή δεν το φέρει μόνο η Διοίκηση αλλά και οι εταιρείες, οι οποίες παλαιότερα πληρώνονταν σε πέντε και σε έξι χρόνια και έφερναν αφειδώς υλικά. Ενώ τώρα που πληρώνονται σε ένα χρόνο, δηλαδή τώρα πληρώνονται για τον Ιούνιο του ’11 και δεν φέρνουν υλικά! Υπάρχει δηλαδή ένας γενικότερος εκβιασμός σε όλο το σύστημα. Και όλο αυτό πάνω στις πλάτες των ασθενών και των εργαζόμενων. Κάθε μέρα οι εργαζόμενοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους ασθενείς λες και φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν υπάρχουν υλικά στο νοσοκομείο. Όλοι εκβιάζουν αυτή τη στιγμή για να πάρουν χρήματα. Όμως όταν οι εταιρείες έχουν ένα χρόνο απλήρωτες οι εργαζόμενοι έχουν άλλους έξι – εφτά μήνες. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι το πρωτεύον ότι είμαστε εμείς απλήρωτοι, αλλά ότι δεν έχουμε υλικά για να δουλέψουμε!».
Στην Πάτρα ο διοικητής
Σε ερώτημα σχετικό με το αν υπήρξε επικοινωνία με τη διοίκηση ο κ. Γεωργούσης εξήγησε ότι υπήρξε και μόλις χθες το πρωί ο διοικητής έχοντας μαζί του το έγγραφο της Επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, την καταγραφή πλήρως των ελλείψεων του νοσοκομείου Άρτας σε υλικά και φάρμακα καθώς και την καταγραφή της απλήρωτης εργασίας του προσωπικού, αναχώρησε για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην Πάτρα όπου υπάγεται το νοσοκομείο της Άρτας. «Αν θα υπάρξει και ποιο αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργούσης ο οποίος ωστόσο εξήγησε ότι ούτε διοικητικό Συμβούλιο υπάρχει στο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα διοικητή έχουμε μόνο και δυο εκπροσώπους των εργαζομένων. Καθώς όπως είπε: «οι διορισμένοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντιπρόεδρος και αναπληρωτής του έχουν παραιτηθεί εδώ και τρεις τέσσερις μήνες και δεν έχουν αντικατασταθεί και τα υπόλοιπα μέλη δεν παρευρίσκονται καν στις συνεδριάσεις. Δεν έχουμε λοιπόν διοίκηση. Έναν διοικητή έχουμε στο νοσοκομείο. Καλούνται δηλαδή τώρα οι εκπρόσωποι των ιατρών και των εργαζομένων που παραμένουν στο διοικητικό Συμβούλιο να πάρουν αποφάσεις για προμήθειες χωρίς να υπάρχει εκπρόσωπος της ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να τις υλοποιεί».
Αναφορικά με την κινητοποίηση ο κ. Γεωργούσης δήλωσε ότι η κατάληψη της Διοικητικής μονάδας δεν επιφέρει κανένα πρόβλημα σχετικά με τους ασθενείς. Τα εξιτήρια μόνο δεν εκδίδονται αφού δεν λειτουργεί η διοικητική μονάδα, αλλά μπορούν να εκδοθούν την Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως καμία εμπλοκή δεν υπάρχει για την υγεία των ασθενών.
Αυτό που όμως έκανε γνωστό ο ίδιος ήταν πως από την απεργία των φαρμακοποιών για 20 μέρες, το προηγούμενο διάστημα χρόνια πάσχοντες που δεν αγόρασαν το φάρμακο τους γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το ποσό εξολοκλήρου στο φαρμακείο, έχουν επιβαρύνει την υγεία τους και φτάνουν πλέον στο νοσοκομείο με πιο βαριά συμπτώματα της ασθένειας τους επειδή παρέμειναν για ένα διάστημα χωρίς την φαρμακευτική τους αγωγή.

 ΗΧΩ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...