Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

"Δεν υπάρχει δικαιολογία για ό,τι έχει διαπραχθεί εδώ, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ιστορικής μνήμης. ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ.


Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας: Στον απόηχο των εκδηλώσεων του Αυγούστου στις Πηγές


phges 2011 8os gallikas dannelhs koymoytsakos
Οι Γέφυρες Κοράκου και Κουτσοκαμάρας και πάλι στο προσκήνιο

«Οι ευρωβουλευτές κ.κ. Κουμουτσάκος και Δανέλλης που μας τίμησαν με την παρουσία τους  στην ημερίδα την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη στην τοπική κοινότητα Πηγών Άρτας, -Ιστορική έδρα του δήμου-, στις 22 Αυγούστου 2011 με θέμα «Η ανάπτυξη της Υπαίθρου» αλλά και στις γιορτές του Σέλτσου την επόμενη μέρα  23 Αυγουστου, φάνηκαν να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την κατάσταση στην περιοχή. Έμειναν έκθαμβοι από τις φυσικές ομορφιές, ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, αλλά και αισιόδοξοι πως μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες  ο τόπος αυτός μπορεί να βγει από την απομόνωση και το μαρασμό». Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, που υπογράφεται από τον Πρόεδρό της Χρήστο Β. Καπερώνη και αναφέρει τα εξής: «Τα συναισθήματα όμως αυτά διαδέχθηκαν η οργή και η αγανάκτηση όταν, μετά από περιήγηση που ζήτησαν οι ίδιοι, αυτή τη «γωνιά του παραδείσου» όπως την χαρακτήρισαν, διαπίστωσαν την καταστροφή ιστορικών μνημείων και τις βίαιες παρεμβάσεις που υπέστη το οικοσύστημα και το περιβάλλον, στα πλαίσια των έργων εκτροπής του Αχελώου.  (Στην φωτογραφία οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Δανέλλης και Κουμουτσάκος με τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη, Δημήτρη Γαλλίκα)
Ένα χρόνο ακριβώς από την πραγματοποιθείσα στις Πηγές Άρτας (23/8/2010) ημερίδα «για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου τη διάσωση της γέφυρας Κουτσοκαμάρας, και την αναστήλωση της Κούλιας (φυλάκιο-τελωνείο)» ενημερώθηκαν τόσο οι ίδιοι όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς που συνοδεύονταν, από υπηρεσιακούς παράγοντες, για τα ιδιαίτερα και σπάνια τεχνικά χαρακτηριστικά των γεφυριών, τη διαχρονική συμβολή τους στην περιοχή, τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και για τα αίτια της σημερινής τους κατάντιας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς
Μένοντας κατάπληκτοι αλλά εκφράζοντας και το θαυμασμό τους για αυτά τα αριστουργήματα τέχνης, αισθητικής και αντοχής, που κτίστηκαν αυτή τη δύσβατη, άγρια αλλά και πανέμορφη  περιοχή του Αχελώου,  διαπίστωσαν αυτοπροσώπως το σημερινό κατάντημα των γεφυριών και της καταστροφής της γύρω περιοχής από τις αλόγιστες και υπερβολικές παρεμβάσεις κατά την εκτέλεση των έργων εκτροπής, το έλλειμμα προστασίας αυτών και την εγκατάλειψη. Για τα όσα αντίκρισαν, προέβησαν σε ανάλογες δηλώσεις.

-Ο κ. Δανέλλης είπε τα εξής: "Θλίψη και οργή. Είναι μοιραίο βέβαια η "εκτροπή της λογικής" να συνοδεύεται από απώλεια κάθε ευαισθησίας. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ως εδώ όμως. Έστω τώρα ας κάνουμε αυτό που επιβάλλεται. Ό,τι σώθηκε απ' το μένος του ανθρώπου, την εγκατάλειψη και τα στοιχεία της φύσης, φορτωμένο μνήμες, συμβολισμούς, αλλά και τέχνη, οφείλουμε να προστατεύσουμε κι επιβάλλεται ιδιαίτερα σ' αυτή τη συγκυρία να αναδείξουμε."
-Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε τα εξής: "Δεν υπάρχει δικαιολογία για ό,τι έχει διαπραχθεί εδώ, σε βάρος του   περιβάλλοντος και της ιστορικής μνήμης. Υπάρχει όμως χρόνος -ακόμα λίγος χρόνος- για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Για να επουλωθούν, έστω και τώρα, κάποιες από τις πληγές που άφησε πίσω της η ασυνειδησία. Καμία ολιγωρία, καμία αδιαφορία δε δικαιολογείται πλέον."
Παράλληλα δήλωσαν ότι θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια διάσωσής  και αναστήλωσης τους, ως μνημεία πλέον του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας.
Από πλευράς Αδελφότητας Πηγιωτών, ευχαριστούμε θερμά τους δυο ευρωβουλευτές καθώς και τον κ. αντιπεριφερειάρχη  για το έκδηλο ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψη τους αυτή.
Είμαστε βέβαιοι ότι αποκτήσαμε  νέους ισχυρούς φίλους και  συμμάχους στον μακροχρόνιο αγώνα που κάνουμε για την  προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αυτών ιστορικών μνημείων της περιοχής μας, στις εσχατιές της Περιφέρειας Ηπείρου. Ελπίζουμε ότι θα μ ας επισκεφτούν πάλι και θα μας δώσουν τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε».
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ                
  ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΡΑΔΟΒΥΖΙ ΑΡΤΑΣ.......Και το έγκλημα συνεχίζεται με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κοκκινόλακο και στο Γαύρογο. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ κ ΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΗΓΙΩΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...