Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ… νηστείας φέτος και για τους Ηπειρώτες!

ΠΑΣΧΑ… νηστείας φέτος και για τους Ηπειρώτες!


Νέα σκληρά οικονομικά μέτρα έρχονται μέσα στην εβδομάδα.
Πολύ διαφορετικό, σε σχέση με το προηγούμενο, θα είναι το φετινό Πάσχα, αφού τα συνεχή οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και δεν επιτρέπουν… ανοίγματα. Η πρωτοφανής λιτότητα, που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, θα φανεί ξεκάθαρα, κυρίως στο γιορτινό τραπέζι, αλλά και στις υπόλοιπες αγορές. Έτσι, πολλοί Ηπειρώτες φέτος θα περάσουν ένα Πάσχα… νηστείας, αγοράζοντας για το τραπέζι τους μόνο τα απαραίτητα.
Και αυτό, ενώ όλοι περιμένουν με… κομμένη την ανάσα, τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας! Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και τέλη κυκλοφορίας, μειώσεις μισθών, «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς, μείωση δαπανών για ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία κ.α. της τάξης του 20%, περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα πολύτεκνων-τρίτεκνων και μειώσεις στα φοιτητικά επιδόματα!
Ο ΟΒΕΛΙΑΣ...
Ακόμη οι κρεοπώλες δεν μπορούν να κάνουν σαφείς εκτιμήσεις για το που θα κινηθεί η τιμή του οβελία. «Φέτος το Πάσχα πέφτει αργά και για αυτό τα ντόπια αρνιά δεν είναι πολλά. Έτσι, θα υπάρχουν από Βουλγαρία, Σκόπια κ.α. χώρες. Θα ξέρουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, που ακριβώς θα κυμανθούν οι τιμές» είπε στον «Π.Λ.» ο Γιαννιώτης έμπορος κρεάτων - κρεοπώλης κ. Θανάσης Νίτας.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΚΑ
Πολλοί σκέφτονται και φέτος να αγοράσουν αρνιά… συνεταιρικά, αφού μπορούν με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα. «Έρχονται δυο ή τρεις οικογένειες, που έχουν αποφασίσει να περάσουν μαζί το Πάσχα και θέλουν να αγοράσουν ένα αρνί. Η οικονομική κρίση έχει φέρει μεγάλη λιτότητα», λένε έμποροι της Ηπειρωτικής αγοράς.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Πολλοί είναι όμως και εκείνοι που θα αγοράσουν το αρνί απευθείας από τους κτηνοτρόφους – παραγωγούς. «Ξέρουμε τι παίρνουμε και το προτιμάμε, από το να πάρουμε ένα αρνί του εμπορίου και να το πληρώσουμε πιο ακριβά» σημειώνουν. Εξάλλου, η Ηπειρωτική γη έχει το πλεονέκτημα, ότι είναι αμόλυντη από φάρμακα κ.α. χημικά, κάτι που αποτελεί κίνητρο για τους περισσότερους, ενώ της μόδας φαίνεται πως είναι και τα βιολογικά αρνιά!
ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ…
«Σκαμπαναβάσματα» εμφανίζουν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, πολλά είδη του Πασχαλινού τραπεζιού. Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν πτώση, σε σχέση με πέρυσι, έως και 43%. Για παράδειγμα, τα κολοκυθάκια μειώθηκαν κατά 17,75%, η μελιτζάνα (φλάσκα) 30,54%, το μπρόκολο 43,23% και το σπανάκι 25,21%. Πιο ακριβή σε σχέση με πέρυσι είναι η πατάτα και η ντομάτα κατά 9% και 6,7% αντίστοιχα.
Στο συκώτι, που θα χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή μαγειρίτσα, η τιμή είναι στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή, περίπου από 6 έως 10 ευρώ το κιλό. «Οι καταναλωτές πριν βγουν στην αγορά πρέπει να έχουν αποφασίσει, τι θα πάρουν και κυρίως να κάνουν έρευνα τιμών. Λόγω της κρίσης που μαστίζει τους εμπόρους, οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες στα περισσότερα είδη, αλλά το πρόβλημα είναι, ότι η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει πέσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι» σημειώνουν παράγοντες της Ηπειρωτικής αγοράς.
ΟΙ ΛΑΜΠΑΔΕΣ
Έξοδα, όμως, δεν έχει μόνο το Πασχαλινό τραπέζι, αλλά και τα… βαφτιστήρια! Σύμφωνα με ιδιοκτήτες καταστημάτων εποχικών ειδών, οι τιμές, κυρίως στις λαμπάδες, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, υπάρχουν μειώσεις 5 έως 10%. Τα σοκολατένια αβγά, που προτιμούνται κατά κόρον για δώρα, πωλούνται, σύμφωνα με το μέγεθος, από 4 έως 12 ευρώ.
«Οι τιμές είναι ανάλογες με το βαλάντιο του καθενός, αλλά το γενικότερο οικονομικό κλίμα δεν είναι ευοίωνο. Όλοι θα κάνουν περιορισμένες αγορές και οι καταστηματάρχες πρέπει να τους δελεάσουν» σχολιάζουν πηγές. Έτσι, παρά τις συνεχείς διαφημίσεις για παιχνίδια και δώρα, οι περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν πολύ προσεκτικές αγορές.
«Περιμένουμε να δουλέψουμε λίγο παραπάνω από τις άλλες μέρες, αλλά η αρνητική εικόνα των χειμερινών εκπτώσεων και πιο πριν των Χριστουγέννων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο κόσμος θα κινηθεί με μικρό καλάθι φέτος» σημειώνουν καταστηματάρχες.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ…
Συνεχείς θα είναι και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν, τι αγοράζουν. Να εξετάσουν, δηλαδή, τη σχέση ποιότητας τιμής και να κάνουν έγκαιρα τις αγορές τους, ενώ όλοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, για να μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας.
***
Όσο πλησιάζουμε, λοιπόν, προς το Πάσχα το ενδιαφέρον για τις τιμές των αγαθών θα κορυφώνεται, όμως κοινή διαπίστωση είναι, ότι το κλίμα που υπάρχει και στους Ηπειρώτες καταναλωτές φέτος είναι δυσοίωνο. Η απειλή και νέων μέτρων μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν αφήνει και σε πολλές συζητήσεις τους οι καταναλωτές σημειώνουν, ότι θέλουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για να βρουν την ελπίδα να συνεχίσουν, μέσα στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Πηγή: proinoslogos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...