Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Περικλής Μίγδος: «Αυτή η γη είναι δική μας»

wind-energy


«Γαζώνουν» 1600 στρ με ανεμογεννήτριες!
Περικλής Μίγδος: «Αυτή η γη είναι δική μας- θα την παραχωρήσουμε για μια μπριζόλα;»
Άνεμος ενστάσεων πολιτών όσο και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης με πρώτο τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο, φύσηξε στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, αναφορικά με τις εγκρίσεις που έχει λάβει εταιρεία παραγωγής ενέργειας για την επένδυση σε αιολικό πάρκο 12 μονάδων (ανεμογεννητριών) σε έκταση 1.600 στρεμμάτων που χαρακτηρίζεται ως απείρου φυσικού κάλλους.
Το γεγονός έγινε γνωστό, όταν το Σάββατο στην περιοχή ΚΕΓΕ Καλεντίνης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα από την Κίνηση Πολιτών, όπου υπήρξε αρκετά μεγάλη συμμετοχή, όσο όμως και συμμετοχή του δημάρχου Περικλή Μίγδου. Για την εν λόγω επένδυση έχει γνωμοδοτήσει θετικά το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως αποκάλυψε ο κ. Μίγδος μια σειρά επίσης από θετικές γνωμοδοτήσεις έχουν δοθεί από άλλες εμπλεκόμενες αρχές, όμως η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να βάλει την υπόθεση αυτή στο …μικροσκόπιο.
Η Κίνηση
Η «Κίνηση Πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των Ραδοβυζίων», έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και σύντομα θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, όπως ο εκπρόσωπος Βασίλης Κλάγκος επισήμανε. Το Σάββατο έγινε μια πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο χώρο του ΚΕΓΕ Καλεντίνης και αφορμή στάθηκε μια παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την τοποθέτηση αιολικού πάρκου στο ορεινό και πιο όμορφο κομμάτι της περιοχής.
«Μιλάμε για την περιοχή Γαβρόγου, που είναι προστατευόμενη περιοχή από τη συνθήκη Νατούρα ΙΙ. Είναι ότι για την Αθήνα η Ακρόπολη», είπε ο Β. Κλάγκος.
«Άνοιξε η όρεξη σε διάφορες εταιρείες για να προχωρήσουν σε εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων άρχισαν να χαρτογραφούν την περιοχή και να ζητούν άδειες. Και η εκδήλωση ενημέρωσης έγινε γιατί θέλουμε να προστατέψουμε την περιοχή μας. Δεν είμαστε αντίθετοι στην πρόοδο και στην τεχνολογία, όμως θεωρούμε ότι επιθυμούμε την ήπια μορφή παρέμβασης που θα προστατεύει το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής».
Θολή εικόνα
Ο κ. Κλάγκος δήλωσε ότι η εικόνα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη για την συνολική έκταση και τον αριθμό των ανεμογεννητριών που δρομολογούνται προς επένδυση εταιρειών στην περιοχή, λέγοντας: «Ξεκίνησαν από μας από την περιοχή Καλεντίνης για μια έκταση αρχικά 460στρέμματα για τρεις ανεμογεννήτριες και στην πορεία βλέπουμε με βάση σχέδια που υποβάλλουν σε υπηρεσίες να φτάνουν στις 20, στις 30, στις 60, αναλόγως τα σχέδια σε κάθε υπηρεσία που υποβάλλονται. Έχουν συμπεριλάβει κι άλλη περιοχή, τον Κοκκινόλακο μέσα, που είναι προς τις Πηγές και γενικότερα όλο το ορεινό τμήμα του Βάλτου» λέει.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε η θέση η από πλευράς των παρισταμένων και των μελών της Κίνησης, σύμφωνα με τον κ. Κλάγκο, είναι πως «Θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη από Ανεξάρτητη Αρχή κι όχι από τον εργολάβο. Δεν μπορεί ο εργολάβος να κάνει μια μελέτη για το έργο που θα φτιάξει και να την εγκρίνει ο ίδιος. Οι μελέτες συνήθως που έχουν οι εργολάβοι, είναι μελέτες φασών, που δεν εξειδικεύουν στο γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής. 

Παράδειγμα; Το ανάγλυφο της περιοχής μας δεν νομίζουμε ότι επιτρέπει τέτοια παρέμβαση, διότι δεν είναι μια επίπεδη περιοχή. Χρειάζεται να μεταμορφωθεί όλο το τοπίο. Όλη η κορυφογραμμή αυτή πρέπει να ξυριστεί, ν’ αλλάξει μορφή. Πέρα από τις περιπτώσεις της λειτουργίας των ανεμογεννητριών στους κατοίκους. Διότι πρέπει να πούμε ότι είναι περιοχή που κατοικείται από ανθρώπους που ζουν εδώ, που έχουν τα κοπάδια τους. και που αύριο μπορεί να έρθουν κι άλλοι. Έχουν κι έννομο συμφέρον διότι αυτή η περιοχή είναι αγορασμένη από τον Καραπάνο και ας μην ανατρέξουμε ιστορικά πιο πίσω, αλλά σας λέω ότι είναι συνδιακατεχόμενη περιοχή αυτή που αναφέρεται. Είναι περιοχή που παράγει αρωματικά φυτά, με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και τι επιπτώσεις θα έχει, δεν γνωρίζει κανένας. Είναι μελέτη που έγινε χωρίς καν να έρθουν εδώ στην περιοχή αυτοί που την έκαναν, διότι είναι μελέτη φασών!».
Αδειοδοτήσεις
Υπάρχουν αδειοδοτήσεις από πρώην Δημοτικό Συμβούλιο, ΡΑΕ, ΥΠΕΚΑ, Μητρόπολη Άρτης, όμως τώρα θα ειπωθούν όλα ανοιχτά, λένε όσοι ζητούν να υπάρξουν ανοιχτά χαρτιά και διαφάνεια.
Ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, παραβρέθηκε στην ενημερωτική συνάντηση αυτή και εξέφρασε αρχικά τους δικούς του προσωπικούς προβληματισμούς, διότι όπως μας επεσήμανε, οι όποιες απόψεις υπάρξουν από μέρος του Δήμου θα αποτελέσουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα, με πρόσκληση προς ειδικούς καθηγητές και άλλους, όσο όμως και προς τους Συλλόγους και όλους τους κατοίκους της περιοχής, που θα πρέπει να έχουν άποψη και συμμετοχή στις αποφάσεις τους για τον τόπο τους.
Ο κ. Μίγδος είπε σχετικά: Έχει δημιουργηθεί μια Κίνηση στο Δήμο μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να μην συνδράμει σε αυτή την ενέργεια, διότι οι δραστηριότητες της Κίνησης πολιτών είναι για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων και γενικότερα για την καλύτερη ανάπτυξη της περιοχής μας. Βρεθήκαμε λοιπόν και χαιρετίσαμε την κίνηση αυτή», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα δεδομένα για την υπόθεση αυτή, απαρίθμησε: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει μια αδειοδότηση για Αιολικό Πάρκο στη θέση «Γεραμπί» του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Δώδεκα συνολικά ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν εκεί. Το ιστορικό της υπόθεσης αυτής έχει ως εξής: Υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με τον προηγούμενο δήμαρχο η οποία συμφωνεί στην τοποθέτηση. Υπάρχει απόφαση της ΡΑΕ που γνωμοδοτεί υπέρ. Δίνει άδεια δηλαδή. Υπάρχει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, όπου ορίζει τους περιβαλλοντικούς όρους για να γίνει αυτή η επένδυση. Υπάρχει στοιχείο που αποδεικνύει ότι η Μητρόπολη Άρτης στο διακατεχόμενο από την Μονή Ροβέλιστας χώρο συνηγορεί. Υπάρχει απόφαση της Διεύθυνσης Δασών που αξιολογεί το γεγονός θετικά. Πάρα ταύτα η νέα Δημοτική Αρχή, ανησυχώντας για τα δεδομένα που παρουσιάζονται στη σημερινή κοινωνία, επανεξετάζει το θέμα και το φέρνει το επόμενο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ενημερωθεί και ο τελευταίος δημότης για το τι συμβαίνει. Να ξέρει τις παρενέργειες, την χρησιμότητα, την ωφελιμότητα αλλά και τις επικινδυνότητα απ’ όλη αυτή την ιστορία».
Ο κ. Μίγδος δήλωσε ότι ως Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί για πλήρη ενημέρωση απέναντι στην «Κίνηση», αλλά πολύ περισσότερο στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και τους κατοίκους του, λέγοντας: «Έχουμε λοιπόν δεσμευτεί ότι άμεσα θα γίνει ανοιχτή διαδικασία σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και το γεγονός ότι υπάρχει θετική απόφαση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν υποχρεώνει εμένα να μην κάνω κάτι. Εγώ είμαι υποχρεωμένος απέναντι στους δημότες να προχωρήσω σε ενημέρωση».
Έρχονται τώρα επειδή είμαστε σε εξαθλίωση
«Οι ανεμογεννήτριες στο Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη, είναι η κορύφωση, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τι άλλο να σας πω; Πυραμιδικά ξεκινάνε όλα και φτάνουμε εκεί. Έρχονται τώρα επειδή είμαστε σε εξαθλίωση, σε δύσκολη οικονομικά θέση και με κάποια χρήματα, αντισταθμιστικά οφέλη τα λένε, πείτε τα όπως θέλετε και ζητάνε να παραχωρήσουμε πράγματα. Και εγώ σας λέω: Κοιτάξτε να δείτε δεν είμαι δήμαρχος ο οποίος παρουσιάζω ένα δημαρχοκεντρικό πλαίσιο προς τα έξω. Είμαι δήμαρχος ο οποίος συνεργάζομαι με τους δημότες μου, αφουγκράζομαι την κοινωνία. Θα συνεννοηθώ με την κοινωνία, τις τοπικές κοινότητες, τους τοπικούς προέδρους, τους Συλλόγους, τους κατοίκους και θα συναποφασίσουμε».
Αυτή η γη είναι δική μας
Ο ίδιος αναφερόμενος στην ευθύνη συμμετοχής που έχουν όλοι οι δημότες στις αποφάσεις τόνισε: «Πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι να αναλάβουν κι εκείνοι τις ευθύνες τους. Να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι θα πρέπει να γίνει, ακόμη και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ποιός έχει οριοθετήσει την λειτουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου σε ένα πανηγύρι το καλοκαίρι; ¨Όχι! Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να συμμετέχουν και να πάρουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και πρώτος εγώ βέβαια ως δήμαρχος το μεγαλύτερο. Αλλά εγώ δεν μπορώ να βάλω την «Χ» εταιρεία στη γωνία. Με τον κόσμο όμως όλου του Δήμου μπορεί και να μπορούμε. Με την απόφαση, η οποία θα είναι με τη σύμφωνη γνώμη των δημοτών, μπορούμε. Στο κάτω-κάτω αυτή η γη είναι δική μας. Και δεν εννοώ εγώ του Κλειδιώτη, ή του Διασελιώτη. Εννοώ είναι δική μας! Είναι ελληνική γη, και θα πρέπει να τα δούμε όλα, διότι αν τα οφέλη είναι 100χιλιάδες ευρώ για την περιοχή και για τον ιδιώτη 4 εκατομμύρια, τότε μιλάμε για ξεπούλημα».
Διαφορετική αξιοποίηση
Στο μεταξύ ο ίδιος δήλωσε ότι έχει προσωπική γνώμη την οποία θα μεταφέρει και στο Συμβούλιο όμως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν συλλογικά και με τη συμμετοχή των κατοίκων. Όταν όμως τη ζητήσαμε ο κ. Μίγδος κατέθεσε την προσωπική του γνώμη, λέγοντας: «Εγώ τείνω προς την πλευρά ότι έχουμε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, με σπάνιες ομορφιές και κατοίκους φτωχούς μεν αλλά ισχυρούς στο να διαχειριστούν αυτή τη φυσική ομορφιά και ένα περιβάλλον που μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει άλλους πόρους ώστε να ζήσουν οικογένειες. Υπάρχει δυνατότητα η περιοχή αυτή να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Και φυσικό περιβάλλον υπάρχει, και ιστορική κληρονομιά και εκπληκτική διάθεση από τη νέα Δημοτική Αρχή για να δώσουμε άλλο αέρα και ανάπτυξη στην περιοχή μας. Να αναπτυχθεί ο Θρησκευτικός τουρισμός, η επισκεψιμότητα στις φυσικές ομορφιές, η επισκεψιμότητα στα σπίτια μας. Εμείς σας φιλοξενούμε στα σπίτια μας. Δεν χρειάζονται αιολικά πάρκα. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν αυτή τη φυσική ομορφιά και μπορούν να πάνε εκεί να κάνουν τα αιολικά πάρκα. Ας έρθουν να μας ενημερώσουν για την ωφελιμότητα τους. ποια είναι τα κέρδη που θα έχει ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη από αυτή τη διαδικασία. Διότι εγώ πιστεύω και έχω συγκεκριμένη άποψη για το θέμα. Ότι δηλαδή η φύση μας, τα νερά μας, ο καθαρός μας αέρας δεν μετριέται με αντισταθμιστικά οφέλη. Καλούμαι να φτάσω στο τελευταίο σπίτι και να εξηγήσω σε όλους κι ας αποφασίσουν οι πολίτες».
Στο καλύτερο κομμάτι
Ο κ. Μίγδος απαντώντας στα ερωτήματά μας, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία επίσημα στο Δήμο που να αναφέρονται σε άλλες αιτήσεις, όμως πρόσθεσε πως «Αν ανατρέξετε σε ό,τι έχει συμβεί σε άλλες περιοχές, αν οι επενδύσεις τους είναι κερδοφόρες ποιός ξέρει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και τι προέκταση μπορεί να πάρει το θέμα. Σας λέω όμως ότι επειδή δεν είμαι ειδικός, καθηγητής φυσικής αγωγής είμαι, αλλά καλούμαι να είμαι γνώστης των θεμάτων προσπάθησα και πληροφορήθηκα για το όλο ζήτημα, μέχρι στιγμής με επίσημα στοιχεία. Μιλάμε για θέση Γεραμπή, για 12 ανεμογεννήτριες, για ένα πολυγωνικό οικόπεδο που συμπεριλαμβάνει τη θέση που έχουν τη νομή οι κάτοικοι Σκουληκαριάς, ένα δασικό κομμάτι 1.600 στρεμμάτων, που έχουν τη νομή οι κάτοικοι του Μεσοπύργου, διακατεχόμενο δασικό κτήμα με νομή στους κατοίκους Μεγαλόχαρης, κομμάτι από το Βελεντζικό που τη νομή έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, κομμάτι από την Ιερά Μονή Ροβέλιστας Άρτης. Μιλάμε για ένα κόσμημα για το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη. Μία φυσική ομορφιά ανεπανάληπτη. Δεν είναι όντως αναπτυγμένη η περιοχή, αλλά οι φυσική ομορφιά δεν χρειάζεται παρέμβαση».
Για μια μπριζόλα;;;
Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά, ο κ. Μίγδος δήλωσε ότι «γίνεται λόγος για μια ελάφρυνση στο ρεύμα για τους κατοίκους 5 με 6%. Ωραία λοιπόν. Οι κάτοικοι του Δήμου μου δεν πληρώνουν πάνω από 100 ευρώ ρεύμα. Μέχρι εκεί το πολύ όλα τα νοικοκυριά του Δήμου. Οπότε τι μπαίνουμε σε όλη αυτή η διαδικασία για γλιτώσουμε 4 ή 5 ευρώ; Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία για να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να γλιτώσουμε 5 ευρώ στο ρεύμα; Μπαίνουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία για να δουλέψουμε πέντε με οχτώ μήνες, αν θα δουλέψουμε και να πουλήσουμε μια μπριζόλα σε ένα καφενείο; Μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία για το αν θα πάρει δυο άτομα ανειδίκευτο προσωπικό για να δώσει 15 μεροκάματα; Και να δώσουμε το φυσικό περιβάλλον, για το αν θα μας φτιάξει μια βρύση στο Μεσόπυργο, στο βουνό; Αν πάρουν τέτοια απόφαση οι δημότες, παρά το γεγονός ότι όπως είπατε είμαι ο πρώτος δημότης, δεν έχω παρά να συμφωνήσω με τους ανθρώπους μου. Αλλά να ενημερώσουμε ρε παιδιά πρώτα. Να γνωρίζουν όλοι περί τίνος πρόκειται. Δηλαδή παίρνουμε μια απόφαση χωρίς να γνωρίζει ο κόσμος; Εντάξει μας κάνανε δημάρχους, αλλά δεν μας κάνανε να έχουμε την πρωτοκαθεδρία σε όλα τα επίπεδα και να τους ακυρώνουμε σε όλα τα επίπεδα».


ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δείτε και παρακάτω.
Δεν μιλάμε για 1600 στρ στο Γεραμπή.Το αιολικό Πύργοι αφορά την κορυφογραμμή της Σκουληκαριάς , και το αιολικό Πλατυβούνι (το μεγαλύτερο απο όλα) είναι πάνω από τον οικισμό Γιαννιώτη.Μαζί με το αιολικό Σπασμένο , πάνω από το Βελεντζικό πόσα στρέμματα μπορεί να είναι όταν ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ??

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...