Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Ήπειρος, Περιφέρεια των συνταξιούχων…

SYNTAKSIOYXOIΣυνταξιούχοι είναι οι μισοί περίπου Ηπειρώτες.... Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα από το Υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν όλους εκείνους που ακόμη οραματίζονται την ανάπτυξη του τόπου.
Στην Ήπειρο λοιπόν, Περιφέρεια που παρουσιάζει από τα χαμηλότερα ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός αυτών που ζουν με τη σύνταξή τους ανέρχεται περίπου στους μισούς με βάση την απογραφή του 2011.
Το μέρος του πληθυσμού που είναι ενεργά παραγωγικό περιορίζεται σε ποσοστό κάτω του 35%!!! Ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από το μέσο όρο που έχουν προσδιορίσει όλες οι κοινοτικές αναλύσεις κι εκθέσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη μία οικονομία και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εικόνα που παρουσιάζει η Ήπειρος δεν απέχει πολύ από την εικόνα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μία περιφέρεια λοιπόν που γηράσκει, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίες.
Η περιφέρεια λοιπόν, με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι η Ήπειρος με ποσοστό 17,4%, ενώ αντίστοιχα η περιφέρεια με τη μικρότερη δαπάνη σε συντάξεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ (σε τιμές 2010), είναι το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 7,7%.
Ο συνολικός αριθμός των συντάξεων στην περιοχή ανέρχεται στις  149.318. Απ' αυτές οι 107.700 είναι γήρατος, οι 14.785 θανάτου, οι 21.408 αναπηρίας και οι 5.425 από άλλους λόγους.
Στο Νομό Άρτας το σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στις 33.945, στο Νομό Θεσπρωτίας στις 16.098, στο Νομό Ιωαννίνων στις 71.792 και στο Νομό Πρέβεζας στις 27.483.
Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στις γυναίκες ανέρχεται στα 762,24 €. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις στους άνδρες ανέρχεται στα 1.058,47 €.
Και μπορεί ο Υπουργός Εργασίας να παρουσίασε πανηγυρικά την «ακτινογραφία των συντάξεων» ωστόσο η ανάλυση πίσω από τους αριθμούς δείχνει ότι ένας τόπος συνταξιούχων δεν μπορεί να έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...