Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής
Σε καιρούς χαλεπούς, όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν καθημερινά και μας χερσώνουν την ψυχή μας, ο ελλογιμότατος και αγαπητός φίλος – συγγραφέας Θωμάς Καλαμπόκης τόλμησε να «φυτρώσει» μέσα στις καρδιές μας το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στα Χωριά του Βάλτου και στη Σκουλικαριά της Άρτα». Στο θεάρεστο και ψυχωφελές αυτό έργο του προβάλλει το έργο του Αγίου και προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά του Αιτωλού στα χωριά της ιδιαίτερης Πατρίδας του και στη Σκουληκαριά της Άρτας...........
Στις εκατόν εξήντα περίπου σελίδες, κοσμημένες με τις απαραίτητες φωτογραφίες, παρουσιάζεται όλη η ζωή και το έργο του Εθναπόστολου των Σκλάβων, του Μεγάλου Δασκάλου, Προφήτου, Ισαποστόλου, Διαφωτιστή του Γένους, Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού που γεννήθηκε το 1714 στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Τριχωνίδας και πέθανε μετά από φρυκτά βασανιστήρια στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.
Σ΄ αυτή την ιστόρηση ο συγγραφέας παρουσιάζει μέσα από μαρτυρίες προσώπων, επίσημα έγγραφα και χρήση πλούσιας βιβλιογραφίας, τις περιοδείες του Πατροκοσμά στις συγκεκριμένες περιοχές. Ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης διακρίνει το σχολιασμό πολλών Διδαχών – Διδασκαλιών του Αγίου από τον συγγραφέα. Αναφέρεται στην προσπάθεια του Αγίου να ιδρύσει, με δική του πρωτοβουλία και υπόδειξη την εποχή εκείνη, Εκκλησίες, Ελληνικά Σχολειά, εικονοστάσια, Ιερατικές Σχολές, Σχολές Ιεροκηρύκων.
Τα χρήματα για τη λειτουργία των Σχολείων και την πληρωμή των Δασκάλων εξοικονομούταν από εράνους, από δωρεές, από συνδρομές των κατοίκων, από Εκκλησίες και Μοναστήρια. Αναφέρεται στις νουθεσίες προς τους Ιερείς, για την αγάπη που πρέπει να έχουν οι χριστιανοί μεταξύ τους, «…Αδέλφια μου, η αγάπη έχει δύο ιδιώματα, το ένα δυναμώνει τον άνθρωπο εις τα καλά και το άλλο αδυνατίζει εις τα κακά…». Επίσης για την ισότητα των δύο φύλλων, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά για τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.
Ο συγγραφέας αφιερώνει μεγάλο μέρος του βιβλίου του στις προφητείες του Αγίου Κοσμά γράφοντας σε κάποια σελίδα ότι, «…Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ουδέποτε πρόβαλλε, ότι είχε το προνόμιο της Θείας Χάριτος και ούτε ποτέ παραδέχτηκε ότι ήταν «χρησμολόγος» ή ότι ήταν Θεία φώτιση, οι προβλέψεις του…». Καταγράφει πάρα πολλές προφητείες τις ποίες αξιώθηκε να συλλέξει από όλη την Ελληνική Επικράτεια και όχι μόνο. Το ευχάριστο και καλαίσθητο αυτό βιβλίο ο αγαπητός φίλος Θωμάς το τελειώνει με τα θαύματα του Αγίου. Από όλα τα θαύματα που αναφέρονται καταγράφω τούτο: «Στην Κεφαλονιά ένας παράλυτος ζήτησε να τον μεταφέρουν με το κρεβάτι του, στη Διδαχή-ομιλία του Αγίου. Μετά από λίγες ημέρες, έγινε καλά και ευχαρίστησε τον Άγιο». Στις τελευταίες σελίδες ο συγγραφέας αφιερώνει ύμνο, που αποτελείται από πολλούς στοίχους, στον Άγιο ξεκινώντας ως εξής:
« Πάτερ Άγιε Κοσμά, της Αιτωλίας γέννα και της Πατρίδας ο καημός,
ήσουν το θρέμμα.
Γράμματα πολλά, ήθελες να μάθεις,
Να γίνεις άνθρωπος σωστός, κ΄έφτασες να διδάξεις…
…Με Πίστη και Λατρεία, στον δικό μας Άγιο,
Τον δικό μας Πατροκοσμά, νάχουμε, ως απάγκιο».
Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου ο συγγραφέας χρειάστηκε χρόνο και κυρίως κόπο για να συγκεντρώσει και να ταξινομήσει όλο αυτό το υλικό. Το βιβλίο αυτό συμβάλλει σημαντικά στην πνευματική οικοδομή όλων των αναγνωστών. Θα πρέπει να ταξιδέψει παντού, σε Σχολεία, Συλλόγους, Βιβλιοθήκες για περισσότερη μελέτη.
Αγαπητέ φίλε Θωμά, μέσα στο εξαίρετο βιβλίο σου παρουσιάζεις παραστατικά και με γλαφυρότητα τη ζωή και το θεάρεστο έργο του Πατροκοσμά που αντανακλά πάντοτε αιώνιες αρετές και ηθικές αξίες. Οι μελετητές και ερευνητές θα ευχαριστούν το συγγραφέα για την εργασία του αυτή. Σε ευχαριστούμε που μας χάρισες όλη αυτή την πνευματική τροφή. Θερμά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου, κάθε επιτυχία στις επόμενες εκδόσεις σου.
Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής
Σχόλιο ....Σε καμμία περίπτωση δεν θα τολμήσουμε να κρίνουμε ένα βιβλίο με ένα τόσο "ξεχωριστό" περιεχόμενο.Μια-δυό παρατηρήσεις όμως θα τολμήσουμε να κάνουμε.
Διαβάζοντας προσεκτικά το βιβλίο διαπιστώνουμε ότι περιέχει στοιχεία κυρίως λαογραφικά ενώ ταυτόχρονα απουσιάζουν ιστορικά στοιχεία όπως για παράδειγμα η συνάντηση του Κοσμά του Αιτωλού με τον Άγιο Παρθένιο στο Βελεντζικό το 1774.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στη Σκουληκαριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου