Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Λιγότερα κίνητρα στο νέο Επενδυτικό Νόμο για τις ΑΠΕ - Ανάστατη η αγορά

«Μαχαίρι» στα κίνητρα για τις ΑΠΕ βάζει ο νέος Επενδυτικός Νόμος, καθώς στο εξής όσες πράσινες επενδύσεις εντάσσονται σε αυτόν θα ενισχύονται μόνο με φοροαπαλλαγές, και όχι με επιδοτήσεις όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα και ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
«Για τα επενδυτικά σχέδια για ΑΠΕ που θα υποβληθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και, ανεξάρτητα από το ύψος της επένδυσης παρέχονται μόνο φορολογικά κίνητρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροπολογία.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Στον μέχρι πρότινος Αναπτυξιακό Νόμο, για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ, (όπως αιολικά πάρκα, βιοκαύσιμα, βιομάζα), πλην ωστόσο των φωτοβολταικών, προβλεπόταν επιδότηση για την κατασκευή τους.
 
Όπως όμως επισημαίνεται στο νέο Επενδυτικό Νόμο, «ενόψει της επεξεργασίας από τοΥΠΕΚΑ νέου βιώσιμου σχεδίου διείσδυσης για τις ΑΠΕ και μέχρι τη νέα στοχοθέτησή του, προτείνεται η ενίσχυση για όλα τα επενδυτικά σχέδια των ΑΠΕ που προβλέπει ο νόμος, μόνο με φορολογικά κίνητρα».
 
Το ίδιο κείμενο επισημαίνει ότι «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί με το μεγάλο έλλειμμα του παρουσιάζει ο ΛΑΓΗΕ κρίνεται σκόπιμο στην εξαίρεση των φωτοβολταικών (σσ: εννοεί από τις επιδοτήσεις του Επενδυτικού Νόμου) να προστεθούν και οι ηλιοθερμικοί σταθμοί μέχρι την νέα στοχοθέτηση του προγράμματος διείσδυσης των ΑΠΕ».
 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι στο εξής μεγάλες μονάδες ΑΠΕ θα κατασκευάζονται με ιδιωτικούς πόρους και μόνο, αφού και τα δάνεια έχουν σχεδόν εκλείψει.
Παράγοντες της αγοράς των αιολικών χαρακτηρίζουν ως "ταφόπλακα" την "αποβολή" των ΑΠΕ από τον επενδυτικό νόμο, καθώς στην πράξη θα οδηγήσει στην ακύρωση κάθε επενδυτικού σχεδίου των εταιρειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...