Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

"Ο τόπος μας στο χρόνο - αφιέρωμα στο έπος του Σέλτσου":Εκδήλωση για το ιστορικό Σέλτσο στον Σκουφά



ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΕΛΤΣΟ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ Η ΘΥΣΙΑ-(ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ 23-4-1804)»
Με αφορμή την εκδήλωση - αφιέρωμα που θα γίνει την Τρίτη 25 Μαρτίου στον ΣΚΟΥΦΑ της Άρτας, με θέμα "Ο τόπος μας στο χρόνο - αφιέρωμα στο έπος του Σέλτσου", ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, κ. Χρήστος Καπερώνης, έκανε την παρακάτω ανακοίνωση.   
"Με ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη και ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι την Τρίτη 25η Μαρτίου 2014 και ώρα 19.30 ημέρα της Εθνικής μας εορτής ο Μ/Φ Σύλλογος Άρτας «Ο ΣΚΟΥΦΑΣ» διοργανώνει στην αίθουσα του Συλλόγου του στην Κεντρική πλατεία της Άρτας , επετειακή εκδήλωση με θέμα ‘’ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ’ ενώ θα γίνει και η απονομή των Αγραφιώτικων Βραβείων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι η διακεκριμένη φιλόλογος Μαρία Δέτσικα Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, ως ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ διάρκειας 35΄λεπτών και σπάνιο φωτογραφικό υλικό του διακεκριμένου Αρτινού φωτογράφου-κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα με τίτλο «ΣΕΛΤΣΟ-ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ Η ΘΥΣΙΑ» -(ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ).
Η Αδελφότητα μας εκ μέρους των απανταχού Πηγιωτών, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Μ/Φ Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑ»» για την αφιέρωση αυτής της επετειακής ημέρας στους 1.400 αγνοούμενους της ιστορίας, τους μάρτυρες Σουλιώτες Μποτσαραίους και Ραδοβιζινούς που έπεσαν στο Σέλτσο της Βρεστενίτσας -σημερινές Πηγές- Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Είμαστε σίγουροι ότι η ομιλήτρια η οποία είναι άριστη γνώστης του θέματος, θα αναδείξει ευχερώς το ολόδραμα των Σουλιωτών. Όμως η προβολή του μοναδικού αυτού ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου συμπατριώτη μας του κινηματογραφιστή -φωτογράφου του Βασίλη Γκανιάτσα θα χαράξει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας Τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο
Ο εκλεκτός συμπατριώτης μας με άψογο επαγγελματισμό, ακολουθεί ακούραστα βήμα προς βήμα τα χνάρια των ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ και των άλλων υπερασπιστών του ΣΕΛΤΣΟΥ στα ταμπούρια του ΦΡΑΞΟΥ του ΑΗ ΛΙΑ και του ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΥ .Περπατάει στις χαράδρες του ΝΙΓΚΟΖΙΟΥ και της ΓΚΟΥΡΑΣ, αλλά και τις όχθες του ΑΧΕΛΩΟΥ, την ΒΡΕΣΤΕΝΙΤΣΑ, την ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ και τα μέρη του ΛΙΑΣΚΟΒΟΥ, έχοντας την κινηματογραφική μηχανή ανά χείρας.
Στο δύσβατο και δύσκολο οδοιπορικό του δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους τρείς ΠΗΓΙΩΤΕΣ που τον συντρόφευαν και του έδειχναν τα βήματα των ηρώων όπως τα έμαθαν από τους παλαιότερους και που τα αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ αυτό .
Είναι ο αείμνηστος Πρόεδρος των Πηγών ο Βασίλειος Καπερώνης και οι Πηγιώτες-συγχωριανοί μας ο Επαμεινώνδας Μπαλάς και ο Αθανάσιος Μπαλάς. Εμφανίζονται επίσης ο μεγάλος Ηπειρώτης φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας και ο εξ Ελάτης Άρτας συγγραφέας –εκπαιδευτικός Αριστείδης Σχισμένος (αφηγητής). Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες πορευόμενος ως ιχνηλάτης του χώρου και του χρόνου, μας μεταφέρει νοερά πίσω στις τραγικές στιγμές του χρονικού του <<Χαλασμού>> ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ από τον Δεκέμβριο του 1803 μέχρι τον Απρίλιο του 1804 .
Η προσέγγιση αυτή γίνεται με σεβασμό στις ιστορικές πηγές και στις προφορικές παραδόσεις. Δίνει για πρώτη φορά μια άλλη οπτική διάσταση του απίστευτου δράματος χιλίων τετρακοσίων ( 1.400 )περίπου ψυχών που παίχτηκε στο ΣΕΛΤΣΟ Από αυτούς επέζησαν μόνο 40 με 60 νοματαίοι
Μπροστά σου περνούν τρεις γενιές ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΩΝ που χάθηκαν σε μια μόνο μέρα από τις ορδές 7.000 πάνοπλων υποτακτικών του Αλή Πασά.
Μας βοηθάει να κατανοήσουμε την ανείπωτη αυτή θυσία που όπως αναφέρει ο Pouqueville <<δεν το χωρεί ιστορικού νους, ότι σε μια ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου >> -2- Μας καλεί να περπατήσουμε μαζί στην ποτισμένη με αίμα Ιερή γη του Σέλτσου. Να γίνουμε κοινωνοί του δράματος που εκείνοι έζησαν και κορυφώθηκε στις 23 Απριλίου του 1804 Μας <<αναγκάζει >>να ακολουθήσουμε τα χνάρια της Λένως, του Κίτσου, του Μάρκου ,του Νότη και των άλλων ηρώων και να ζήσουμε νοερά την τραγική μοίρα τους με ένα απλό δάκρυ.
Οι άσιτοι και σκελετωμένοι υπερασπιστές του χωρίς εφόδια , προτίμησαν το θάνατο ήρωος αντί της ζωής σκλάβου-προσκυνημένου στον τύραννο των Ιωαννίνων. Έστησαν έτσι ένα Νέο και Υπέρτερο Ζάλογγο. Είναι μία ταινία ντοκουμέντο που σε γεμίζει με ανείπωτο θαυμασμό και δέος για τους ήρωες αυτούς .
Με την προβολή της μοναδικής αυτής ταινίας που σκορπίζει ρίγη συγκίνησης, έρχεται και η δικαίωση του δημιουργού της που επί χρόνια έβλεπε τον μόχθο του και το μεράκι του να παραμένει αθέατο, αν και είχε προβληθεί και εκτός Άρτας με πολύ θετικά σχόλια για το περιεχόμενο του.
Η προβολή του έγινε και στις Πηγές Άρτας-για πρώτη φορά - τον Αύγουστο του 2011 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Σέλτσου και της ημερίδας για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ που διοργάνωσε ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη στις 22-8-2011 καθώς και στην εκδήλωση μνήμης για το ΣΕΛΤΣΟ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ιωνίας στην Αθήνα στις 8-6-2013. . Αξίζει να του απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια του. Αποτελεί τιμή και αξία για τον τόπο μας η προβολή της ιστορικής μνήμης.
Ένα ευχαριστώ στον άνθρωπο που έγινε << ΠΗΓΙΩΤΗΣ>> και μας έκανε κοινωνούς της ανείπωτης αυτής θυσίας. Είναι και το μοναδικό επαγγελματικό ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με τη θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο. Τού ευχόμαστε καλή δύναμη στην συνέχιση των προσπαθειών του για το μεγάλο έργο που επιτελεί στην ανάδειξη της ιστορίας της λαογραφίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Είναι σίγουρο ότι έργο του θα γίνει παρακαταθήκη και κτήμα των επερχόμενων γενεών.
Καλούμε όλους τους Πηγιώτες, όλους τους Ραδοβιζινούς όλους τους Αρτινούς, όλους τους Ηπειρώτες, όλους τους φίλους μας, να τιμήσουν την εκδήλωση και να παρευρεθούν σ αυτή. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για αυτούς τους Ήρωες, και να δώσουμε μια βροντερή απάντηση στους κατά καιρούς ανιστόρητους εθνοαποδομητές και ¨αντιρρησίες΄΄ της ιστορίας μας.
Καλούμε το δήμο Γ. Καραϊσκάκη να αγκαλιάσει την εκδήλωση αυτή πού αφορά το πρώτο ιστορικό μνημείο του δήμου μας. Η παρουσία όλων μας επιβάλλεται ως ελαχίστη οφειλομένη υποχρέωση στη μνήμη των. Είναι και μια υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Και αν τυχόν τους λησμονήσουμε, πάλι θα μας το θυμίζουν εσαεί, αυτά τα αδούλωτα βράχια που τα πότισε αίμα ηρώων.-

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...