Μιλάει στην «Γ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σωτήρης Ζαχάρης και ζητάει λύσεις σε προβλήματα που αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την ζωή
Ενενήντα μέλη, έχει στα μητρώα του, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Άρτας. Τα τρία τελευταία χρόνια πρόεδρός του, είναι ένας νέος άνθρωπος, ο Σωτήρης Ζαχάρης. Ο ίδιος στα σαράντα του, μετράει δώδεκα χρόνια ζωής, με μεταμοσχευμένο νεφρό και η υγεία του πάει πολύ καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει για τον ίδιο, πως πρέπει να μην συνεχιστεί ο αγώνας, για τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας όλων των νεφροπαθών της περιοχής μας.
Ενενήντα (90) νεφροπαθείς λοιπόν στην περιοχή μας, όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά! Εξ αυτών οι εξήντα πέντε (65) είναι αιμοκαθαρόμενοι, είκοσι τέσσερις (24) μεταμοσχευμένοι και έξι (6) περιτοναϊκοί. Κάποιοι εξ αυτών διανύουν πάνω από 150 χιλιόμετρα, τρεις φορές την εβδομάδα, για να κάνουν αιμοκάθαρση και αυτό είναι ένα εκ των δειγμάτων του Γολγοθά, που προαναφέρουμε.
Βασικός σκοπός του Συλλόγου Νεφροπαθών Άρτας, όπως εξηγεί στην «Γ» ο πρόεδρός του Σωτήρης Ζαχάρης, είναι να βοηθήσει τα μέλη, ώστε με τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες να προσπαθούν να επιβιώσουν με το πρόβλημα και χωρίς αυτό να τους αναγκάζει να το βάζουν κάτω και να παραιτηθούν της προσπάθειας, που είναι προσπάθεια για ζωή!
Δεν λείπουν τα προβλήματα, τα οποία με συνεχή αγώνα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Σύλλογος Νεφροπαθών
Τα φίλτρα αιμοκάθαρσης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου θεωρεί πως το σημαντικότερο πρόβλημα, είναι αυτό της ποιότητας των φίλτρων, που χρησιμοποιούνται για την αιμοκάθαρση.
Λέει λοιπόν στην «Γ»: «Κάθε χρόνο γίνεται ένας διαγωνισμός για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι συμβάσεις του εν ενεργεία διαγωνισμού, λήγουν στις 15 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Υγείας, θεωρείται σίγουρο πως δεν θα προλάβει να βγάλει το νέο διαγωνισμό και θα αναγκαστεί το κάθε Νοσοκομείο, να κάνει τις δικές του προμήθειες, με μόνο κριτήριο το σήμα «CE». Η σήμανση «CE» δηλώνει ότι ένα προϊόν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία της ΕΕ και, κατά συνέπεια, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής αγοράς. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για εισαγωγές φίλτρων, αμφιβόλου ποιότητας, από τρίτες χώρες, όπως Αίγυπτο, Κίνα κλπ. Ήδη ένα Νοσοκομείο στην πατρίδα μας, χρησιμοποιεί αιγυπτιακά φίλτρα. Να ξεκαθαρίσω πως το φίλτρο, είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στην ζωή, δεν είναι ένα απλό αντιβιοτικό, για την αντιμετώπιση μιας ίωσης».
Σημαντικό, τεράστιο για την ζωή των νεφροπαθών, το φίλτρο της αιμοκάθαρσης, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος Σωτήρης Ζαχάρης, είναι αυτό που ως φορέας έχουν θέσει ως προτεραιότητα στον αγώνα τους, με την ελπίδα, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα αντιληφθεί την σοβαρότητα του προβλήματος και θα δείξει την απαιτούμενη για την υγεία των νεφροπαθών, ευαισθησία.
Έλλειψη προσωπικού
Για την λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Άρτας, ο πρόεδρος των νεφροπαθών Σωτήρης Ζαχάρης επισημαίνει πως λειτουργεί ικανοποιητικά, αν και υπάρχει ένα πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Όπως εξηγεί ο κ. Ζαχάρης, στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Άρτας, υπηρετούσαν τρεις ειδικοί νεφρολόγοι, όμως το τελευταίο διάστημα, η μία εξ αυτών ορίστηκε αντιδήμαρχος στο Δήμο Ν. Σκουφά και πλέον μένουν ο διευθυντής και μία επιμελήτρια, οι οποίοι εξυπηρετούν Άρτα, Φιλιππιάδα, Θεσπρωτικό και την μισή Αιτωλοακαρνανία, μιας και το Νοσοκομείο Αγρινίου, δεν έχει κανέναν ειδικό νεφρολόγο. Αίτημα του συλλόγου, είναι ν’ αντικατασταθεί με επικουρικό γιατρό, η γιατρός που έχει προσωρινά αποχωρήσει απ’ την θέση της.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, κάνει την δική του προσπάθεια, για την αντικατάσταση της ιατρού, αλλά βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής για την απόφαση του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη επικουρικού νεφρολόγου.
Απ’ όταν ιδρύθηκε…
«Απ’ όταν άρχισε να λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Άρτας, λειτουργεί με τα ίδια μηχανήματα και τις ίδιες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, την στιγμή, που η τεχνολογία έχει προχωρήσει και πολλά νοσοκομεία στην χώρα μας, έχουν προμηθευτεί τα πιο σύγχρονα», λέει στην «Γ» ο πρόεδρος των νεφροπαθών Σωτήρης Ζαχάρης και με τον τρόπο αυτό ανοίγει, την συζήτηση για ένα κορυφαίο και σημαντικό αίτημα.
«Στα παλιά μηχανήματα προκύπτουν βλάβες, που καμιά φορά μία εξ αυτών, μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του ασθενούς» εξηγεί ο κ. Ζαχάρης, για να τονίσει με έμφαση πως άμεσα πρέπει να αντικατασταθούν τα μηχανήματα αυτά, αν και το κόστος τους, δεν είναι τρομακτικό.
Δίνουν γενόσημα
Η ισχύουσα νομοθεσία, θέλει και τους νεφροπαθείς, να χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα, τα οποία όμως στην πράξη έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά, αλλά αντίθετα είναι επικίνδυνα, για την ευαίσθητη υγεία των ασθενών. Έτσι οι νεφροπαθείς, για όσα φάρμακα χρησιμοποιούν, εκτός της συμμετοχής τους, πρέπει να πληρώνουν και την διαφορά μεταξύ του κανονικού φαρμάκου και του γενόσημου.
Το αίτημα, για την παροχή κανονικών φαρμάκων, έχει τεθεί απ’ την Ομοσπονδία Νεφροπαθών, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας, είναι μέλος και ο πρόεδρος των νεφροπαθών Άρτας, αλλά απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη και σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στην Ομοσπονδία, δεν δείχνουν διάθεση να το αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
http://www.gnomiartas.gr/
Γίνεται σοβαρή δουλειά…
Τρία χρόνια στο τιμόνι του Συλλόγου νεφροπαθών Άρτας ο Σωτήρης Ζαχάρης, έχει δώσει στον συγκεκριμένο κοινωνικό φορέα, άλλη διάσταση. Λειτουργεί με φόντο την ανθρώπινη ευαισθησία, την οποία επιχειρεί να κάνει κοινωνική κατάκτηση, ώστε με βάση την ευαισθησία, να μπορέσει να πορευτεί αξιοπρεπώς, μια ομάδα συνανθρώπων μας, που η υγεία τους, σε πολλές περιπτώσεις «κρέμεται από μια κλωστή», όπως λέει και ο ίδιος ο πρόεδρος.
Δεν είναι αιθεροβάμονες! Προβάλλουν απλά αιτήματα, τα οποία με χαρακτηριστική άνεση μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά έχουν κι αυτοί την δυστυχία, να ζουν σ’ ένα κράτος κοινωνικά ανάλγητο, που μπροστά στις επιταγές της τρόικας, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ανθρώπινη ζωή.
Το αίτημα για την αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, ας πούμε. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο και δεν είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί άμεσα; Αν σκεφτεί κανένας πως ένα τέτοιο μηχάνημα, το οποίο εξασφαλίζει ζωές, κοστίζει μόνο 7.000 ευρώ, είναι σίγουρο πως θα σκεφτεί ότι είναι εγκληματικό, να μην αντικαθίστανται αυτά τα μηχανήματα. Είναι εγκληματικό που δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη!
Θα πει κανένας, ότι προσπαθεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκος Κατσακιώρης, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Αυτό δεν φτάνει. Για να ακούσουν οι πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας το αίτημα αυτό, πρέπει μαζί με τον Σύλλογο Νεφροπαθών, τον διοικητή του Νοσοκομείου, να κινητοποιηθεί και η λεγόμενη τοπική κοινωνία, διά των εκπροσώπων της. Όμως αυτοί, σε τέτοιες περιπτώσεις, που η παρέμβασή τους, θα είναι χρήσιμη, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ασχολούνται με όλα τα’ άλλα πλην του ανθρώπινου πόνου, που μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν αντιμετωπίζεται.
Και πολλά άλλα. Με παράπονο, έλεγε στην «Γ», ο πρόεδρος των νεφροπαθών Σωτήρης Ζαχάρης, πως όπου κι αν απευθύνεται δεν βρίσκει την ανάλογη με την σοβαρότητα του προβλήματος, ανταπόκριση και επιμένει ο ίδιος, με τα μέλη του Συλλόγου, να χτυπάνε πόρτες και να απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.
ΚΙ εδώ έρχεται η κρίση για την κοινωνία που ζούμε.
-Όταν είναι απούσα απ’ τα σύγχρονα κορυφαία προβλήματα, όπως αυτό της υγείας, τότε που δείχνει ότι υπάρχει και που μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμοι, οι εκπρόσωποί της;
Να επαναληφθεί η διαπίστωση. Ζούμε σε κοινωνία αφασίας. Και μια τέτοια κοινωνία, δεν μπορεί να φανεί πουθενά χρήσιμη, οπότε και οι νεφροπαθείς, όπως και όλες οι άλλες κατηγορίες συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, θα πρέπει να το πάρουν απόφαση. Ότι μπορέσουν και κάνουν μόνοι τους. Δεν υπάρχει περίπτωση, το αίτημα των νεφροπαθών, να γίνει κοινωνικό αίτημα. Κι αν κάποιοι το αναφέρουν, είναι σίγουρο πως την ίδια ώρα θα το έχουν ξεχάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου