Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΗΓΕΣ: Αναβιώνουν και φέτος το έθιμο

-Ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια την εποχή που όλοι πήγαιναν στην εκκλησία με τα ζώα και μετά την λειτουργία ξεκινούσε ολοήμερο γλέντι, και το διατήρησαν οι γονείς και παππούδες μας, μέχρι σχεδόν τις μέρες μας

Στις 8-Σεπτεμβρίου 2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11η πρωινή στην Κεντρική Πλατεία των Πηγών- Άρτας, Ιστορικής έδρας του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, κατά τον εορτασμό του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου Πηγών,... 


...η Εκκλησιαστική Επιτροπή, με την εθελοντική συνδρομή ενοριτών και μελών της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, θα αναβιώσει το παραδοσιακό κεντρικό πανηγύρι του χωριού παραθέτοντας δωρεάν γεύμα [πλην ποτών] στους προσκυνητές, με ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών για ελεύθερο χορό.

Στην κεντρική πλατεία, τόπο συνάντησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δίνεται η ευκαιρία να νοιώσουμε νοσταλγικές στιγμές αλλά και να δοκιμάσουμε τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές.

Η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια με πρωτοστάτη τον ιερέα του ναού πατέρα Ιωάννη Μπαφατάκη πού ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζεται εφέτος , σκοπό έχει στις δύσκολες ημέρες που περνάμε όλοι μας, να διατηρηθεί ζωντανό αυτό έθιμο αφού τα τελευταία χρόνια είχε ατονήσει όπως και πολλά άλλα παραδοσιακά πράγματα, λόγω νέων ευδαιμονιστικών και καταναλωτικών συνηθειών.

Το πανηγύρι της 8ης Σεπτεμβρίου το κυριότερο του χωριού μας, έχει για εμάς τους Πηγιώτες ιδιαίτερη συναισθηματική αξία διότι παραπέμπει σε ένα έθιμο που ξεκίνησε πριν από 100 περίπου χρόνια την εποχή που όλοι πήγαιναν στην εκκλησία με τα ζώα και μετά την λειτουργία ξεκινούσε ολοήμερο γλέντι, και το διατήρησαν οι γονείς και παππούδες μας, μέχρι σχεδόν τις μέρες μας.

 Έτσι οι παλαιότεροι θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν στη μνήμη τους παρόμοια γλέντια τα οποία γίνονταν μερικές δεκαετίες πριν και μαζί με αυτούς, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο διασκέδασης και τα παλιά έθιμα των προγόνων μας.

Το πανηγύρι χωρίζονταν παλιά σε τρία σκέλη: 

Πρώτο το θρησκευτικό, με λειτουργία στην εκκλησία, δοξολογία και λιτάνευση της εικόνας.

Το δεύτερο ήταν το ψυχαγωγικό, όπου κάτω από τις θεόρατες φτελιές με όργανα, μουσική και χορό στρωνόταν τραπέζι με ό,τι ο καθένας είχε να προσφέρει.

Τρίτο ήταν το οικονομικό, καθώς στήνονταν υπαίθρια παζάρια ενώ γινόταν πώληση ντόπιων αγροτικών προϊόντων[ ντομάτες, μήλα σταφύλια σύκα κ.α] πού μεταφέρονταν σε κοφίνια με γαϊδουράκια.

Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών, είχαν την ευκαιρία να αναδιοργανώσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, είτε σε οικογενειακό είτε σε ευρύτερο επίπεδο, να συνάψουν συμφωνίες οικονομικής φύσης, ακόμη και μία ευκαιρία για τα δύο φύλα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να γίνουν συνοικέσια ή δεσμοί που τις περισσότερες φορές οδηγούσαν σε γάμους.

Καλούμε λοιπόν όλους τους απανταχού Πηγιώτες αυτή την Κυριακή να την αφιερώσουν στην Παναγιά του χωριού μας και να συμμετάσχουν σʼαυτό το αντάμωμα. Με τη συμμετοχή μας, διατηρούμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, και αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων.

Επίσης καλούμε και τους προσκυνητές συνδημότες και συμπατριώτες, επίσημους και μη, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους Η φετινή εκδήλωση είναι και ένα πρόκριμα για την περαιτέρω συνέχιση της προσπάθειας μας για την αναβίωση του, και ζητούμε από όλους να το αγκαλιάσουν και να το στηρίξουν.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 2-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...