Requiem Mediterraneo [Image]Μιά μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Requiem Mediterraneo του Νίκου Παπακώστα στην αίθουσα του Ιανού την Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι.
Οι ομιλητές Ανδρέας Πυλαρινός, Αυγερινός Ανδρέου και Νατάσα Χονδράκη απλά, λιτά και κατανοητά ανέλυσαν τον ποιητικό λογο και την μουσική σύνθεση του REQUIEM MEDITERRANEO αποδεικνύοντας, οτι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά και ποιητικά που έργα της Σύγχρονης Ελληνικής μουσικής, που έχει τις ρίζες της στην Ελληνική παράδοση και τα μεσογειακά ιδιώματα.
Μιάς παράδοσης που ο συνθέτης σέβεται και εξελίσσει με μοναδικό τρόπο. Μιάς παράδοσης που βγαίνει από τις ρίζες προαιώνιων καταβολών και δεν παραμένει στο χώμα η τις αραχνιασμένες μουσιακές προθήκες, αλλά παίρνει νέα ζωή. Βγάζει κλαριά, ανθούς και καρπούς, που γυρνούν στη γη για να αναστηθούν και να καρπίσουν ξανά. Γιατί αυτό σημαίνει παράδοση, γιατί αυτό σημαίνει πολιτισμός.
Ο τ. Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αυγερινός Ανδρέου τόνισε: «Ο Νίκος Παπακώστας στο έργο του ασχολήθηκε με την μεταφυσική για τον θάνατο. Απέδωσε ο ίδιος λογοτεχνικά άρτια και έντεχνα τα κείμενα του Ιωάννη Δαμασκηνού και μέρος της επί του όρους ομιλίας του Ιησού, την οποία λόγω των βαθέων νοημάτων και της υψηλής πνευματικής συλλήψεως σέβονται και αποδέχονται όλοι, ακόμη και οι άθεοι. Επέτυχε απολύτως ......Να εκφράσουμε την ευχή να ασχοληθεί στο μέλλον και με την λαική μεταφυσική για τον θάνατο. Το περιμένουμε....
Ο μαέστρος Ανδρέας Πυλαρινός , που πρώτος ανεκάλυψε και διηύθυνε το έργο με την Ορχήστρα Διαχρονικής Μουσικής της ΕΡΤ, χαρακτήρισε Requiem Mediterraneo σαν ένα από τα μεγαλα έργα στην ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής, που βασίζονται σε κείμενα με θρησκευτικό χαρακτήρα, κατατάσσοντας το ως ισάξιο με τα περίφημα έργα του Μανώλη Καλομοίρη “Aκάθιστος ύμνος, από την Συμφωνία της Λεβεντιάς”, του Mίκη Θεοδωράκη “Ακολουθία εις κεκοιμημένους” και του Ανδρέα Νεζερίτη “Ψαλμοί του Δαυβίδ”.
Τέλος ο μεγάλος αρχιμουσικός εξέφρασε την έκπληξη του για το ότι στη σημερινή εποχή υπάρχουν άνθρωποι που απαρνούνται την εφήμερη επιτυχία γράφοντας αριστουργήματα , ενώ γνωρίζουν οτι ποτέ δεν θα εξαργυρώσουν τα επιτεύματά τους.....
Η τοποθέτηση και ανάλυση του συνθέτη Νίκου Παπακώστα, συναισθηματικά φορτισμένη και συγκλονιστική. Γεμάτη στοιχεία ιστορικά, μουσικολογικά, θεολογικά. Με συγκρίσεις και αναφορές στη Ελληνική διανόηση από τον Πίνδαρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη , τον Ωριγένη, μέχρι τον Καριωτάκη και τον Ελύτη. Mε ξεκάθαρες και ουσιαστικές απόψεις για την ουσιαστική έλλειψη μεταφράσεων των σπουδαίων από φιλοσοφική και φιλολογική άποψη κειμένων της εκκλησίας. Με βαθειά γνώση του τι ήθελε να κάνει και το πως εφτασε στο συγκλονιστικό αυτό αποτέλεσμα. Με αποκρυσταλωμένη άποψη για τον ίδιο και την πορεία του:
“ θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι δεν είχα ούτε την πρόθεση , ούτε και το στόχο να γράψω ένα έργο κλασσικής μουσικής, μιμούμενος η συναγωνιζόμενος τη μεγαλοφυΐα του Μότσαρτ η του Βέρντι , αποποιούμενος την ιδιότητα του λαϊκού συνθέτη. Προσπάθησα στη σύνθεση να χρησιμοποιήσω ρυθμούς, ύφος, χρώμα, κλίμακες και τεχνοτροπία που τη συναντάμε στη λαική και δημοτική μας μουσική, στις επτανησιακές καντάδες, τα παραπονεμένα τραγούδια αποχωρισμού της Ηπείρου και των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας και άλλα μουσικά μεσογειακά ιδιώματα, που ο καθένας, χωρίς ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις, μπορεί να αντιληφθεί και τον καθένα θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε οικεία, τρυφερά και αγαπημένα ακούσματα.
Απλά και με λίγα λόγια ήθελα να δημιουργήσω ένα σύγχρονο, καθαρά μεσογειακό λαϊκό έργο, που θα μπορούσε να εκτελεσθεί τόσο με παραδοσιακά όργανα , όσο και με συμφωνική ορχήστρα , χωρίς αυτό να διαφοροποιεί τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό του”.
Μιά ανάλυση μάθημα πολιτισμού και αξιοπρέπειας, χωρίς κραυγές και αφορισμούς, που θα μπορούσε να συμπυκνωθει στα λόγια της παλιάς και αγαπημένης φίλης του ποιήτριας κ.Αναστασίας Χονδράκη:
“............. Πραγματικά πρόκειται για το πιο τρυφερό και παρηγορητικό reqviem! Όπως ακούσαμε από τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό ένα από τα σπουδαιότερα έργα της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής δημιουργίας που ανοίγει δρόμους και δίνει ελπίδα στη χαοτική κατάσταση της πολιτιστικής μας πραγματικότητας. Υπέροχη μουσική και εξαίσιες φωνές. Εκπληκτική παράσταση με το λόγο του Ιωάννη του Δαμασκηνού, μέσα από την μοναδική απόδοση του Νίκου Παπακώστα, αρχέγονο και λιτό να εξελίσσεται στην ποιητική του σύγχρονη εκφραστική διάσταση αφήνοντας την μουσική να κάνει τον καυμό τραγούδι και το τραγούδι καυμό.
Ο πόνος ανυψώνεται μαζί με το συναίσθημα της απώλειας τόσο που η δραματικότητα του μοιραίου αποχαιρετισμού να κορυφώνεται σε γόνιμη ελπίδα. Η ελπίδα που ανασταίνει τον χωμάτινο άνθρωπο του σήμερα του χτές και του αύριο ώστε να μετρήσει η ζωή γιατί τελικά θάνατος δεν υπάρχει. Θέλουμε να το ακούσουμε ξανά γιατί αυτή είναι η μουσική που ταιριάζει στον κοσμικό άνθρωπο που νοιώθει και όταν σκέφτεται και όταν δεν σκέφτεται πάλι το νοιώθει.
Ο Νίκος Παπακώστας ζει στο σήμερα κουβαλώντας μνήμες και βιώματα απο μια Ελλάδα του χθές. Μια Ελλάδα που μπαίνοντας στον 21ο αιώνα έχει συνηθίσει να ευτελίζεται και να ευτελίζει όποιον αντιστέκεται στην κατρακύλα της. Σαν γνήσιος καλλιτέχνης που είναι ψυχανεμίζεται τον θάνατο. Έναν θάνατο ωραίο χωρίς ανθοστόλιστες κηδείες και χρυσές κορδέλες που στοιχειώνουν τον ουρανό του μυαλού του. Πουθενά δεν ακούγονται μοιρολόγια. Τα χείλη είναι σφιχτά στις ανέκφραστες φάτσες. Συμπορεύονται προς την τελευταία κατοικία.
Ποιός επιτέλους κηδεύει ποιόν;
O Ιωάννης Δαμασκηνός γίνεται αυτόπτης μάρτυρας του βασανιστικού οδοιπορικού του ανθρώπου προς το αναπόφευκτο. Πάσχει και υποφέρει. Με οδύνη παραδίνεται στην αδυναμία της ζωής να παρέμβει. Ξέρει όμως οτι ο θάνατος δεν θα νικήσει.
Ο ταπεινωμένος και καταφρονεμένος άνθρωπος θα μείνει στον Άδη για τρείς μέρες και μετά όμορφος και λαμπερός θα επιστρέψει στο δικό μας αύριο.
Ο Παπακώστας αυτήν την οπτασία ζωντανεύει με την μελοποιημένη του ποίηση. Με ανακούφιση αποτάσσει κάθε επιρροή από επίσημες κηδείες. Ξεφεύγει απο την προδιαγεγραμμένη διαδρομή. Τρυφερά με τη μουσική του αναπλάθει τους γήινους παραδείσους. Με παράπονο, πόνο και καυμό μαλακώνει τα ποιητικά του λόγια. Τα μουσκεύει με λυτρωτικά δάκρυα. Ξέρει οτι μόνο ο μάταιος θάνατος είναι χειρότερος από το θάνατο. Ένα θάνατο μάταιο ποια ζωή θα τον σβήσει;
Η ζωή είναι τόσο γλυκειά όσο μια απατηλή απόλαυση. Και όταν αυτή τελειώσει τότε μόνο η μουσική μένει για να προαναγγείλει την άνοιξη. Βγαίνει από τον θρήνο όπου για τρείς μέρες έχει ταλαιπωρήσει τον θάνατο. Και πάλι ο χαμένος είναι ο θάνατος . Ακόμα και η πιο σύντομη χαρά της ζωής είναι ικανή να τον ποδοπατήσει.
Ο καρτερικός άνθρωπος του Παπακώστα ανταμώνει τον εξαϋλωμένο λαμπερό μάρτυρα του Δαμασκηνού στην μία και μοναδική πατρίδα όλων των αναστημένων ανθρώπων, την άναρχη.
Σε ευχαριστούμε Νίκο Παπακώστα που μας κοινώνησες το απόσταγμα σου! “
H εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της Παγκόσμιας Πρεμιέρας του REQUIEM MEDITERRANEO από την Λυρική Σκηνή Αθηνών και συντελεστές τους:
-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΥΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της ΕΡΤ Υπό την Διεύθυνση του ΑΝΔΡΕΑ ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ
-ΧΟΡΩΔΙΑ του Μ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Υπό την Διεύθυνση του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΙΤΣΗ
-ΧΟΡΩΔΙΑ του Π.Ο. ΔΗΜΟΥ ΠΕΥΚΗΣ Υπό την Διεύθυνση του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
-ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ (Σολιστ)
-ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ (Σολιστ)
-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΝΝΗ (Σολιστ)
-ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΙΚΑ (Σολίστ)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadiαπό την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι AfricaMoyoαπό το Κογκό, οι Guaragniaumκαι η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι μέλος της SACEM (Ένωση Σύνθετων και Στιχουργών της Γαλλίας) από το 1999, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλά αγγλικά και ιταλικά .Για πολλά χρόνια ηταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο , ενω τώρα ειναι γενικός Γραμματέας της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ,ΕΜΣΕ.
Ελληνική και ξένη δισκογραφία
Φεύγουν οι ώρεςΟ πρώτος δίσκος του, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ταξίδια και όνειραΜια μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με το Μιχάλη Δημητριάδη, τη Χρυσούλα Σταύρου, τη Φαίη Μάτσου, το Χρήστο Αγραφιώτη και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
13 Ροκ ΙστορίεςΔισκογραφική συνεργασία Νίκου Παπακώστα και Αλέξανδρου Χατζή. Ο δίσκος αυτός, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παίρνει θαυμάσιες κριτικές και χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
BalkanΚορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά.
La citta del sole
Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη). Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζεται σαν η καλύτερη διεθνής δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς, οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του συνθέτη με τη Warner.
Παρά θιν αλός
Ένα μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Στο δίσκο αυτό ο Νίκος Παπακώστας κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής.
Quatrifoglium
Συμμετέχει στο δίσκο Quatrifogliumτου συγκροτήματος Guaragniaumαπό την Κάτω Ιταλία. Ο δίσκος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Nonholatestaτου τιμημένου με Oscar Ιταλού σκηνοθέτη Hermano Olmi . Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Terra Humana
Ειδική έκδοση του Balkanγια όλο τον κόσμο από τη γαλλική SunsetFrance.
Eliopolis
Ειδική έκδοση του Lacittadelsoleγια όλο τον κόσμο από τη Warner.
Mediterraneo
Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Freedom
Μια μοναδική υπό έκδοση συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.
The secret side
Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία GudyMusic, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες.
Let ' s dance with the Lucky Band
Δίσκος από την BusyMusicστη Γαλλία, που προκύπτει από τη συνεργασία του Νίκου Παπακώστα με το Βέλγο σύνθετη και τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
MediterraneanSpirits and Sounds
Δισκογραφική δουλειά του συνθέτη για τις ανάγκες του μουσικού περιοδικού NewAgeστην Ιταλία.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Συνεργασία του συνθέτη με την Μαρία ΣουλτάτουΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥΤελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την Warner
Συμμετοχή σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές:
RueBalzac
Του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α.
NewMorning
Του πλέον έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.
Collezione2002
Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του.
Karma
Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους.
Anthologie
Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warnerγια τη Λατινική Αμερική.
Βραβεύσεις:
Το 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών VivaMusicaβραβεύεται με το Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 .
Τον Ιανουάριο του 2003, στις Κάννες, βραβεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Το 2004 βραβεύεται με το Διεθνές Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων στη Λυρική Σκηνή στην Αθήνα.Το 2009 βραβεύεται για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadiαπό την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι AfricaMoyoαπό το Κογκό, οι Guaragniaumκαι η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι μέλος της SACEM (Ένωση Σύνθετων και Στιχουργών της Γαλλίας) από το 1999, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλά αγγλικά και ιταλικά .Για πολλά χρόνια ηταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο , ενω τώρα ειναι γενικός Γραμματέας της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ,ΕΜΣΕ.
Ελληνική και ξένη δισκογραφία
Φεύγουν οι ώρεςΟ πρώτος δίσκος του, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ταξίδια και όνειραΜια μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με το Μιχάλη Δημητριάδη, τη Χρυσούλα Σταύρου, τη Φαίη Μάτσου, το Χρήστο Αγραφιώτη και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
13 Ροκ ΙστορίεςΔισκογραφική συνεργασία Νίκου Παπακώστα και Αλέξανδρου Χατζή. Ο δίσκος αυτός, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παίρνει θαυμάσιες κριτικές και χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
BalkanΚορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά.
La citta del sole
Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη). Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζεται σαν η καλύτερη διεθνής δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς, οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του συνθέτη με τη Warner.
Παρά θιν αλός
Ένα μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Στο δίσκο αυτό ο Νίκος Παπακώστας κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής.
Quatrifoglium
Συμμετέχει στο δίσκο Quatrifogliumτου συγκροτήματος Guaragniaumαπό την Κάτω Ιταλία. Ο δίσκος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Nonholatestaτου τιμημένου με Oscar Ιταλού σκηνοθέτη Hermano Olmi . Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Terra Humana
Ειδική έκδοση του Balkanγια όλο τον κόσμο από τη γαλλική SunsetFrance.
Eliopolis
Ειδική έκδοση του Lacittadelsoleγια όλο τον κόσμο από τη Warner.
Mediterraneo
Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Freedom
Μια μοναδική υπό έκδοση συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.
The secret side
Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία GudyMusic, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες.
Let ' s dance with the Lucky Band
Δίσκος από την BusyMusicστη Γαλλία, που προκύπτει από τη συνεργασία του Νίκου Παπακώστα με το Βέλγο σύνθετη και τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
MediterraneanSpirits and Sounds
Δισκογραφική δουλειά του συνθέτη για τις ανάγκες του μουσικού περιοδικού NewAgeστην Ιταλία.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Συνεργασία του συνθέτη με την Μαρία ΣουλτάτουΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥΤελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την Warner
Συμμετοχή σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές:
RueBalzac
Του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α.
NewMorning
Του πλέον έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.
Collezione2002
Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του.
Karma
Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους.
Anthologie
Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warnerγια τη Λατινική Αμερική.
Βραβεύσεις:
Το 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών VivaMusicaβραβεύεται με το Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 .
Τον Ιανουάριο του 2003, στις Κάννες, βραβεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Το 2004 βραβεύεται με το Διεθνές Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων στη Λυρική Σκηνή στην Αθήνα.Το 2009 βραβεύεται για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας
Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί σε παλιές η πρόσφατες συναυλίες η δισκογραφικά με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadiαπό την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι AfricaMoyoαπό το Κογκό, οι Guaragniaumκαι η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμανταίρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι μέλος της SACEM (Ένωση Σύνθετων και Στιχουργών της Γαλλίας) από το 1999, καθώς και πολλών οργανώσεων της παγκόσμιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
Έχει σπουδάσει Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλά αγγλικά και ιταλικά .Για πολλά χρόνια ηταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .) για όλο τον κόσμο , ενω τώρα ειναι γενικός Γραμματέας της Ενωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας ,ΕΜΣΕ.
Ελληνική και ξένη δισκογραφία
Φεύγουν οι ώρεςΟ πρώτος δίσκος του, στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Ταξίδια και όνειραΜια μουσική περιήγηση στο χώρο της λαϊκής μπαλάντας με το Μιχάλη Δημητριάδη, τη Χρυσούλα Σταύρου, τη Φαίη Μάτσου, το Χρήστο Αγραφιώτη και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
13 Ροκ ΙστορίεςΔισκογραφική συνεργασία Νίκου Παπακώστα και Αλέξανδρου Χατζή. Ο δίσκος αυτός, χωρίς να έχει ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, παίρνει θαυμάσιες κριτικές και χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής.
BalkanΚορυφαία δισκογραφική στιγμή στην πορεία του συνθέτη, του ανοίγει τις πόρτες στην παγκόσμια δισκογραφία, αφού εκδίδεται σε πολλές χώρες του κόσμου και χαρακτηρίζεται σαν δίσκος αναφοράς στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Τραγουδούν η Νάντια Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Χατζής, ενώ καθοριστική είναι η συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας και του Βούλγαρου Ιvan Kostof στα παραδοσιακά πνευστά.
La citta del sole
Πρώτη δισκογραφική συνεργασία με τον κορυφαίο Ιταλό τραγουδιστή Franco Simone και την μεγάλη κύρια του ιταλικού τραγουδιού Iva Zannichi (ήταν η πρώτη που έκανε γνωστά στην Ευρώπη τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη). Ο δίσκος αυτός χαρακτηρίζεται σαν η καλύτερη διεθνής δισκογραφική συνεργασία της χρονιάς, οδηγεί -μαζί με τον Franco Simone - στην κατάκτηση του Μεγάλου Βραβείου για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 και γίνεται αφορμή για την πρώτη συνεργασία του συνθέτη με τη Warner.
Παρά θιν αλός
Ένα μουσικό ταξίδι στο Αιγαίο με σολίστ το Νικόλα Χατζόπουλο. Στο δίσκο αυτό ο Νίκος Παπακώστας κάνει την ενορχήστρωση χρησιμοποιώντας έντεχνη ορχήστρα, για να προβάλει τη μαγεία της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής.
Quatrifoglium
Συμμετέχει στο δίσκο Quatrifogliumτου συγκροτήματος Guaragniaumαπό την Κάτω Ιταλία. Ο δίσκος αυτός γράφτηκε για τις ανάγκες της ταινίας Nonholatestaτου τιμημένου με Oscar Ιταλού σκηνοθέτη Hermano Olmi . Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Terra Humana
Ειδική έκδοση του Balkanγια όλο τον κόσμο από τη γαλλική SunsetFrance.
Eliopolis
Ειδική έκδοση του Lacittadelsoleγια όλο τον κόσμο από τη Warner.
Mediterraneo
Μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια προβολής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μέσα από την σύγχρονη αντίληψη και με χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Freedom
Μια μοναδική υπό έκδοση συνεργασία με το αφρικάνικο γκρουπ AfricaMoyo.
The secret side
Ορχηστρικός δίσκος, από την ιταλική δισκογραφική εταιρεία GudyMusic, που παραμένει στα charts για περισσότερο από είκοσι εβδομάδες, ενώ κατακτά την πρώτη θέση για πέντε εβδομάδες.
Let ' s dance with the Lucky Band
Δίσκος από την BusyMusicστη Γαλλία, που προκύπτει από τη συνεργασία του Νίκου Παπακώστα με το Βέλγο σύνθετη και τραγουδιστή Alex Busanel για τις ανάγκες ταινιών κινουμένων σχεδίων.
MediterraneanSpirits and Sounds
Δισκογραφική δουλειά του συνθέτη για τις ανάγκες του μουσικού περιοδικού NewAgeστην Ιταλία.
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Συνεργασία του συνθέτη με την Μαρία ΣουλτάτουΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥΤελευταία δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με την Καλλιόπη Βέττα για την Warner
Συμμετοχή σε διεθνείς δισκογραφικές συλλογές:
RueBalzac
Του κορυφαίου γάλλου τραγουδιστή Johnny Haliday, μαζί με τους Ray Charles, John Lee Hooker, Willie Nelson, Kenny Rodgers, Franky Lane κ.α.
NewMorning
Του πλέον έγκυρου περιοδικού στο χώρο της παγκόσμιας έντεχνης μουσικής NewAge, μαζί με τους David Scott, Wayne Gratz κ.α.
Collezione2002
Συλλογή των σαράντα καλύτερων τραγουδιών της χρονιάς από την Ομοσπονδία Εταιρειών Δίσκων της Ιταλίας, όπου συμπεριλαμβάνονται τρία τραγούδια του.
Karma
Συλλογή από τα καλύτερα ethnic μουσικά κομμάτια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων από τις πέντε ηπείρους.
Anthologie
Συλλογή των καλύτερων τραγουδιών του Ιταλού τραγουδιστή Franco Simone. Μια ειδική έκδοση της Warnerγια τη Λατινική Αμερική.
Βραβεύσεις:
Το 2000 στο Παγκόσμιο Μουσικό Φεστιβάλ των Βρυξελλών VivaMusicaβραβεύεται με το Μεγάλο Βραβείο για τον Πολιτισμό και την Μουσική Wam 2000 .
Τον Ιανουάριο του 2003, στις Κάννες, βραβεύεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Δισκογραφικών Εταιρειών ( F . I . P . I .), για την προσφορά του στη μουσική και για τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων των ανεξάρτητων καλλιτεχνών.
Το 2004 βραβεύεται με το Διεθνές Βραβείο από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων στη Λυρική Σκηνή στην Αθήνα.Το 2009 βραβεύεται για την προσφορά του στον πολιτισμό από την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας