Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

 

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011



ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ

Φαίνεται, έχει εδραιωθεί η πεποίθηση σ’ όλους τους πολίτες ότι, η κατάρρευση της χώρας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Τα ψέματα της κυβέρνησης και του εντελώς ακαταλλήλου υποτιθεμένου πρωθυπουργού, δεν μπορούν πλέον να γίνουν αποδεκτά από τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις, έστω και κατά παραγγελία, των προσκειμένων στην ΠΑ.ΣΟ.Κακή συμμορία και στην κυβερνητική καμαρίλα εταιριών, δίδουν αποτελέσματα απογοητευτικά για το συνονθύλευμα που αποκαλείται κυβέρνηση. Η ψαλίδα, ύστερα από το τεράστιο άνοιγμα, ξανακλείνει.

Ξανακλείνει υπέρ ποίου; Συνήθως, είναι πολιτικός κανόνας, εκείνος που ωφελείται από τη φθορά της κυβέρνησης είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ δεν συμβαίνει αυτό. Κατρακυλάει η κυβέρνηση, δεν ενισχύεται, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση. Ελάχιστα ενισχύονται δύο από τα Κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ο ΛΑ.Ο.Σ και το ΚΚΕ. Οι λαϊκές μάζες, απογοητευμένες από τη συμπεριφορά των πολιτικών των δύο Κομμάτων εξουσίας, απομακρύνονται και παραμένουν ανένταχτες.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι, στις προηγούμενες εκλογές είχαν την αισιοδοξία ότι κάτι θα άλλαζε με κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι Έλληνες έχουν πολλά ελαττώματα αλλά δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει κανένας ως αφελείς. Ούτε ως πολιτικώς άσχετους. Για όλους τους Έλληνες η πολιτική είναι μία επιπλέον ενασχόληση. Και οι πολιτικές αναλύσεις που κάνουν, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν την κατάλληλη προς τούτο παιδεία και εμπειρία, δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Γνώριζαν, λοιπόν, το τι θα έφερνε η νέα κυβέρνηση.

Ο Καραμανλής έκανε τα πάντα για να χάσει τις εκλογές. Αποδείχτηκε κατώτερος των προσδοκιών των ανθρώπων οι οποίοι είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους σ’ αυτόν το 2004. Είχαν κουραστεί και αγανακτήσει με την ασυναρτησία και τη ρεμούλα που επικρατούσε με την κυβέρνηση Σημίτη. Τα σκάνδαλα και η καταλήστευση του δημοσίου χρήματος είχαν ξεπεράσει κάθε όριο. Η σπατάλη σ’ όλους τους τομείς, ιδίως με τα ολυμπιακά έργα και τους εξοπλισμούς, έδειχναν σημεία ρωμαϊκής διαφθοράς. Ο Κώστας Καραμανλής, σ’ εκείνη την κραιπάλη, φάνταξε ως ο σωτήρας. Και ο λαός του έδωσε την έγκριση να κυβερνήσει.

Έδωσε στον Καραμανλή ο λαός, την εξουσιοδότηση, να βάλει τάξη στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων, να ανακόψει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό και να στείλει στη δικαιοσύνη, να λογοδοτήσουν οι διαπράξαντες αδικήματα σε βάρος της. Ο Καραμανλής είχε τα προσόντα. Οι ομιλίες του στη Βουλή, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειχναν άνθρωπο συγκροτημένο, με δομημένο, ορθό λόγο, με θάρρος, με θέληση, με αποφασιστικότητα. Η οικονομική του κατάσταση και το παρελθόν του ήταν εγγύηση ότι δεν θα ακολουθούσε άλλον δρόμο παρά εκείνον της ηθικής. Θα καθάριζε τη βρόμα και θα τιμωρούσε παραδειγματικώς εκείνους που καταλήστευσαν τον λαό με το Χρηματιστήριο, με τις αγορές παλιοσιδερικών που τα ονόμασαν οπλικά συστήματα, με το δεκαπλασιασμό των ολυμπιακών έργων, άχρηστων για την ανάπτυξη της χώρας και για μια νέα πορεία χωρίς τον κίνδυνο της καταστροφής. Και, αντ’ αυτών;

Αντ’ αυτών, όχι μόνο δεν έκανε τίποτε, αλλά οδήγησε τη χώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα στη διαφθορά, με σκάνδαλα, με ρεμούλες, με ανικανότητα, με ασυναρτησία. Έδειξε τέτοια απραξία και ατολμία, ώστε διερωτάται κανείς, τι συνέβη; Αυτός πράγματι ήταν ο Καραμανλής ή εκτελούσε εντολές αφεντικών, με σκοπό να έλθει στην εξουσία ο ελάχιστος Παπανδρέου για να καταστρέψει τη χώρα, σύμφωνα με το παλαιό σχέδιο Κίσινγκερ; Είναι δυνατόν, ένας άνθρωπος σαν τον Καραμανλή, έχοντας την περίοδο εκείνη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού με το μέρος του, να μην τολμάει να κάνει ούτε ανασχηματισμό και να στείλει εκεί που έπρεπε τους ανίκανους και ακατάλληλους για υπουργούς, ανθρώπους της συμφοράς; Όλοι διερωτώμαστε, τι συνέβη;
Ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές, ύστερα από τις δικές του ενέργειες και ήλθε ο καταστροφέας. Άνθρωπος χωρίς καμία εθνική ευαισθησία, χωρίς καμία ικανότητα, φέρων μόνο ένα Ελληνικό όνομα, όχι από εκείνα που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στην πατρίδα, αν εξαιρέσει κανείς εκείνες του Γεωργίου Παπανδρέου κατά την πρώτη του πρωθυπουργία το 1944. Έβαλε την Ελλάδα στον δρόμο της καταστροφής, με βάση σχέδιο που είχε εκπονηθεί σε ξένα κέντρα αποφάσεων. Αποδεικνύεται σήμερα από δηλώσεις κορυφαίων ξένων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής ότι, ο Παπανδρέου είχε προαποφασισμένη την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ, για λόγους που εκείνος και ο βοηθός λογιστού και υπουργός του της Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, γνωρίζουν.
Η διάγνωση είναι πλέον σαφής. Η Ελλάδα βαδίζει στον γκρεμό. Η κατάρρευση είναι εγγύς. Η πείνα θα απειλήσει τη μεγάλη μάζα του λαού που δεν έχει εναλλακτική λύση και έχει δομήσει έτσι τη ζωή του ώστε να ζει στις πόλεις και να μην έχει σχέση με την παραγωγή. Τα πεινασμένα λεφούσια της Αφρικής και της Ασίας, που καταφθάνουν καθημερινώς χωρίς κανένα εμπόδιο και χωρίς κανένα έλεγχο στη χώρα μας, θα οξύνουν το πρόβλημα και θα εμποδίσουν κάθε δυνατή λύση. Τα λεφούσια αυτά τα θεωρεί η Αριστερά ως μέσο για να καταλάβει την εξουσία. Γι’ αυτό κατά κύριο λόγο τα υποστηρίζει. Νομίζει ότι, εκεί θα στρατολογήσει τις δυνάμεις της, αφού στον Ελληνικό λαό αποτελεί ανύπαρκτη μειοψηφία. Και η αξιωματική αντιπολίτευση;

Δώσαμε στον Αντώνη Σαμαρά, στις περασμένες εσωκομματικές εκλογές, την εξουσιοδότηση, να μας απαλλάξει από το μητσοτακέϊκο μίασμα, να εκκαθαρίσει το Κόμμα από τα αποδεδειγμένως ανίκανα και ακατάλληλα στοιχεία, να ενεργοποιήσει ό,τι καλό και ικανό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και να σαλπίσει προσκλητήριο όλων των υγειών πολιτικών Δυνάμεων, των δυναμένων να προσφέρουν στη χώρα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή. Να βγει ο ίδιος στον λαό και να τον ενημερώσει, με αδρές κουβέντες να του πει τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας και να ζητήσει συστράτευση όλων των Ελλήνων. Να αποκαλύψει τον κίνδυνο, που γνωρίζει καλώς ότι είναι ante portas, να προτείνει λύσεις και να απαιτήσει να ξεκουμπιστεί αμέσως από την εξουσία η παρούσα κυβέρνηση και να παραδώσει σε διευθυντήριο αποτελούμενο από προσωπικότητες με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως προσωρινή λύση. Να λειτουργήσει με αναγκαστικούς νόμους μέχρι την επεξεργασία νέου Συντάγματος και τότε να προχωρήσει σε εκλογές, αποκλείοντας τη συμμετοχή σ’ αυτές ανθρώπων που ενεπλάκησαν σε πράξεις που έβλαψαν το κράτος, ασχέτως εάν, με ειδικούς νόμους, απέφυγαν την τιμωρία.


Τι έκανε ο Σαμαράς από όλα αυτά;


Άλλαξε το σήμα του Κόμματος και εγκαταστάθηκε σε πιο άνετα γραφεία. Τοποθέτησε κάποιον δημοσιογράφο ως εκπρόσωπο του Κόμματος, να ψελλίζει μερικές αντιπολιτευτικές λέξεις, για την τιμή των όπλων και εκεί εξαντλείται η αντιπολίτευση. Άδικα διερωτώμαστε:


Μήπως όλοι είναι στο κόλπο;

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ (ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΙΤΗ) ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ

 

 

«Στα τοπικά ΜΜΕ διαβάσαμε πριν λίγες ημέρες βαρύγδουπες δηλώσεις του κ. Χρήστου Τσιρογιάννη υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου ο οποίος μετά από απόφαση του Εφετείου (Εκλογοδικείου) Ιωαννίνων έχασε την έδρα στο Π.Σ. Ηπείρου.
Στον ανωτέρω έχω να απαντήσω τα εξής. Ο κ. Τσιρογιάννης που ούτε λίγο ούτε πολύ νοιώθει τον εαυτό του αδικημένο όταν πήγε στρατιώτης και όταν έγινε δημόσιος υπάλληλος έδωσε όρκο και ορκίστηκε να σέβεται τους "νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους". Και ο νόμος λέει ότι ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης του Κων/νου δεν είχε δικαίωμα να πολιτευθεί διότι δεν ήταν απλός υπάλληλος αλλά Διευθυντής προγραμματισμού Ν.Α. Άρτας παγιωμένη κατάσταση από 27 Δεκεμβρίου 2007 μέχρι 9 Σεπτεμβρίου 2010 τουτέστιν 32 μήνες και 14 ημέρες, με επίδομα θέσης και λοιπές αποζημιώσεις στα συμβούλια κλπ. Και αυτό ο νομοθέτης το απαγορεύει ρητά. Αναπληρωτής λέει ο νόμος είναι όταν αναπληρώνεις κάποιοι μέχρι έξι μήνες το πολύ.
Και ο κ. Τσιρογιάννης δεν είχε ούτε την αρμόζουσα ευπρέπεια αλλά ούτε και την ευθιξία να παραιτηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2009 όπως ο «Καλλικράτης» απαιτεί, προφανώς για να μην χάσει τα κεκτημένα, αλλά και να πολιτευτεί εκ του ασφαλούς. Ο κ. Τσιρογιάννης και στο βιογραφικό του και στις προεκλογικές του κάρτες αναφέρει τον εαυτό του ως "Δ/ντή προγραμματισμού Ν.Α. Άρτας" αλλά στην παραίτηση που υπέβαλε στον Νομάρχη Άρτας στις 2 Σεπτεμβρίου 2010 λέει επί λέξει ότι "αιτείται την απαλλαγή του από τα καθήκοντα του Δ/ντή για να πολιτευτεί στις προσεχείς εκλογές", δηλαδή τα μάτια του τα βγάζει με τα ίδια του τα χέρια, δεν του φταίει κανένας.
Εκμεταλλεύτηκε δε τη θέση του ως Δ/ντής Ν.Α. Άρτας και σε κάθε χωριό και συνοικισμό που διάβαινε έταζε λαγούς με πετραχήλια, μάλιστα δε στο δικό μου χωριό είπε γιατί δεν τον ενημερώσαμε να μας φτιάξει δρόμο. Αγαπητέ φίλε κ. Τσιρογιάννη αυτό δεν είναι σωστή πολιτική για σοβαρούς πολιτικούς που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο, είτε γυναίκες είναι, πολύ δε περισσότερο όταν είναι "ΑΝΔΡΕΣ".
Αλλά δεν πειράζει νέος είσαι όλη τη ζωή την έχεις μπροστά σου οπότε θα σου δοθούν και άλλες ευκαιρίες  Σου δίνω μια μικρή συμβουλή όμως. Να προσέχεις και να είσαι πιο σοβαρός».

Παραλειπόμενα της αιματηρής ληστείας στην Άρτα...

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

 


Σήμερα το πρωί κι ενώ η πορεία για την απεργία είχε μόλις ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο, έγινε μια ληστεία στην ALPHA BANK, στο κέντρο της Άρτας, στο Μονοπλιό.
Ο ληστής ήταν ένας Αλβανός 36 χρονών, που απ' ότι φαίνεται έδρασε μόνο του και ήταν τελείως άπειρος με το ...άθλημα. Θα μπορούσε να ήταν μια ληστεία αλά Μπένυ Χίλ, αν δεν εξελισσόταν σε κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, που από θαύμα δεν είχε θύματα...

Ο ληστής λήστεψε την Τράπεζα και το έβαλε στα πόδια πεζός, με σφιχταγκαλιασμένη την σακούλα με τα λεφτά, τρέχοντας προς την Αγιά Σοφιά...

Εκεί είχε παρκαρισμένοι ένα αυτοκίνητο και μπήκε μέσα προσπαθώντας να το σκάσει όχι προς τον λόφο, προς το Στρατόπεδο, όπου θα μπορούσε να χαθεί προς διάφορες κατευθύνσεις, αλλά μπλέχτηκε στο στενάκι, που βγάζει στο εκκλησάκι του Άγιου Νικόλαου, στην κατηφόρα της Τσούτσινου, γωνία με Βασ. Κων/νου...
Εκεί όμως τον περίμενε περιπολικό, που είχε ήδη ειδοποιηθεί για την ληστεία και για την κατεύθυνση που είχε ξεφύγει τρέχοντας ο δράστης και τα δυο αυτοκίνητα τράκαραν μεταξύ τους...

Ο ληστής βγήκε από το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο και τράβηξε το όπλο του και οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τραυματίζοντάς τον στον ώμο και στο χέρι...

Όλα αυτά έγιναν σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Άρτας, με δεκάδες περαστικούς και θαμώνες σε γύρω καφενεία.

Και ενώ οι νεαροί και προφανώς ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον δράστη, που ήταν πεσμένος με χειροπέδες στην άσφαλτο και περίμεναν το ασθενοφόρο και ενώ καμιά τριανταριά άνθρωποι είχαν μαζευτεί και κινούνταν ανεξέλεγκτα ανάμεσα στα αίματα και στα σπασμένα γυαλιά από τα παρμπρίζ των τρακαρισμένων αυτοκινήτων, το αυτόματο όπλο ενός από τους αστυφύλακες με φορεμένη γεμιστήρα βρισκόταν αφύλακτο στη θέση του συνοδηγού του περιπολικού, με ανοικτές τις πόρτες!!!

Το ότι δεν το πήρε κάποιος ήταν καθαρά θέμα τύχης...

Στην φωτό τα σημάδια που βλέπετε στην άσφαλτο δεν είναι λάδια ή σκουπίδια, είναι αίματα κι εγώ σαν πολίτης που έτυχε να περνάω εκείνη τη στιγμή από το μέρος αναρωτιέμαι:

- Ποιοί είναι οι κανόνες εμπλοκής μέσα σε κατοικημένη περιοχή;

- Τι θα γινότανε αν ένας από τους δεκάδες περίεργους που μαζεύτηκαν (και αρκετά παιδιά) έπαιρνε το αφύλακτο και πιθανά ανασφάλιστο αυτόματο;

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΓΑΒΡΟΓΟ



Ένα μεγάλο παρασκήνιο φαίνεται ότι ξετυλίγεται σιγά-σιγά πίσω από το θέμα «Ανεμογεννήτριες».
Ψάχνοντάς το, διαπιστώσαμε τα εξής:
1)Ότι η εταιρία (ιδιώτης επενδυτής) έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό προεργασία για να μην υπάρξουν αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και να πετύχει όσο ποιο αθόρυβα γίνεται την συγκατάθεση των ιδιοκτητών και συνιδιοκτητών της περιοχής, αλλά και του Δημ. Συμβούλιο
2)Μιλώντας με ανθρώπους που πολιτικά ανήκουν στην πλειοψηφία, φαίνεται ότι θα τοποθετηθούν θετικά (υπέρ της εταιρίας) στο επόμενο Δημ. Συμβούλιο στο οποίο μάλιστα έχουν καλέσει και εκπροσώπους της εταιρίας. Βέβαια η συναίνεση του Δημ. Συμβούλιο είναι τυπική περισσότερο γιατί είναι ο μικρότερος ιδιοκτήτης (περιοχή Μεγαλόχαρης)
3)Από πληροφορίες μαθαίνω ότι η Ι.Μ. Ροβέλιστας η οποία έχει ιδιοκτησία στην περιοχή Κανάλια Βακούφικα έχει ήδη παραχωρήσει στην εταιρεία.
4)Πιο ψύχραιμα αντιμετωπίζουν το θέμα οι Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί Βελεντζικού και Καλεντίνης που όπως φαίνεται οι εισηγήσεις των προέδρων είναι, ΟΧΙ στην εταιρία, αλλά αναγκαστικά θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις οι Γενικές Συνελεύσεις τους.
5)Ένα μεγάλο μέρος του Γαβρόγου που θα γίνει και η επένδυση είναι προστατευόμενη περιοχή (NATURA) κάτι που δεν πτοεί όπως φαίνεται κανέναν βλέποντας με πόση επιπολαιότητα προσεγγίζουν το θέμα.
6)Άγνοια για το θέμα δήλωσε ο πρόεδρος του Δ. Βελεντζικού κ. Κωνσταντινίδης(ήταν αναμενόμενο), καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος(επίσης αναμενόμενο)/
7)Θα έχουμε συνέχεια με έγγραφα και χάρτες της περιοχής αλλά και με τις τοποθετήσεις άλλων αρμοδίων αλλά και της εταιρίας.
8)Επειδή όμως δεν εμπιστευόμαστε κανέναν και επειδή μας βλάπτει άμεσα η συγκεκριμένη επένδυση, διοργανώνουμε συγκέντρωση δημοτών με σκοπό την ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Δ. Καυκιάς

Η Ο ΓΙΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ Η ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΝΕ

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο στο e-mail μας και το δημοσιεύουμε.

Αυτή είναι μια ελληνική παροιμία που έχει και σήμερα πολύ μεγάλη απήχηση στην κοινωνία και συγκεκριμένα στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου στις 18-2-2011
το Δ.Σ. ( στο αρ, 15 θέμα: ¨Έγκριση ενοικίασης γραφείου για το Συμβούλιο Τ. Κ. Καστανιάς.¨) αποφάσισε την ενοικίαση γραφείου για το τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς και τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:
1.     Μήπως φταίει ο «Καλλικράτης» που σύμβουλοι από άλλους πρώην Δήμους χωρίς να γνωρίζουν το θέμα ή να μην έχουν ενημερωθεί σωστά αποφασίζουν για κάτι όχι νόμιμο και παράλογο ?
2.    Δεν έχουν αντιληφθεί την μεγάλη οικονομική κρίση που περνάνε όλοι οι Δημότες και γενικότερα η πατρίδα μας ?
3.    Δεν γνωρίζουνε ότι με νόμο η παρούσα κυβέρνηση έχει κάνει μείωση 20% όλων των δημόσιων συμβάσεων ?
4.    Δεν γνωρίζουν ότι σε απόσταση 70 περίπου μέτρα υπάρχει το πρώην Δημοτικό Σχολείο κλειστό και εγκαταλειμμένο το οποίο ανήκει στο Δήμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί?
5.    Έχει την κατάλληλη πολεοδομική άδεια χρήσης γραφείου ο συγκεκριμένος χώρος ή γίνεται εξαργύρωση προεκλογικών επιταγών?
6.     Γνωρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση απαιτείται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας ανοικτός διαγωνισμός?
7.     Μπορεί ο συγκεκριμένος χώρος να νοικιάζονταν στους πρώην δήμους, θα πρέπει να συνεχίζετε κάτι παράνομα?
Εμείς σαν απλοί δημότες είμαστε υποχρεωμένοι ότι στραβό βλέπουμε να το καταγγέλλουμε και αν άμεσα δεν γίνει ανάκληση της ανωτέρω απόφασης θα απαιτήσουμε τη νόμιμη δικαίωση αρμοδίως . Δεν θα ανεχτούμε εξαργύρωση προεκλογικών επιταγών για να μην ισχύει η ελληνική παροιμία του τίτλου ¨η ο γιαλός είναι στραβός η στραβά αρχινίζουνε¨ ενάμιση μόνο μήνα αφότου αναλάβανε την διακυβέρνηση του Δήμου.

Για να απαντήσετε – σχολιάσετε χρησιμοποιήστε το comments πιο κάτω ή στείλτε μας mail στοastrohori@gmail.com

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη στη συνεδρίαση της 18-02-2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                 Άνω Καλεντίνη 14 Φεβρουαρίου 2011
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ                                                                                                        
ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ                 Αριθ) Πρωτ: 1.129
                                                          ΠΡΟΣ:   Το Δημ. Σύμβουλο
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Παρακαλούμε όπως την 18η του μήνα Φεβρουάριου του έτους 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 προσέλθετε σε συνεδρίαση στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα:
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
1. Έγκριση - βεβαίωση περαίωσης της μελέτης «Τοπογραφική αποτύπωση της Κόκκινης Εκκλησιάς και Φερεντινέϊκα».
2. Έγκριση - βεβαίωση περαίωσης της μελέτης «Τοπογραφική αποτύπωση Δημαρχείου»
3. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Οδοποιία Δ. Δ. Άνω Καλεντίνης (Γ' φάση)».
4. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ύδρευση Δ. Δ. Δήμου Ηράκλειας».
5. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ. Δ, Διχομοιρίου (Γ' φάση)».
6. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ. Δ. Ρετσιανών (Γ φάση)».
7. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ. Δ. Βελεντζικού Δ' φάση».
8. Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Επέκταση δικτύου ύδρευσης στη θέση Ντόβρα».
9. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ.  Δ Βελεντζικού Γ' φάση».
10  Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Αγροτική οδοποιία Δ. Δ. Διχομοιρίσυ (Γ' φάση)».
11 Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «Βελτιώσεις - αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης Δ. Δ. Κλειδιού».
12 Μεταφορά παιδικής χαράς από πλατεία Άνω Καλεντίνης.
13 Καθορισμός ανωτάτου ορίου κλήσεων κινητών τηλεφώνων δημάρχου - αντιδημάρχων.
14 Έγκριση εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δέση «Γεραμπή».
15 Έγκριση ενοικίασης γραφείου για το Συμβούλιο Τ. Κ. Καστανιάς.
16 Έγκριση απολογισμού σχολικής επιτροπής γυμνασίου λυκείου Άνω Καλεντίνης έτους 2010.
17 Σχετικά με τη λειτουργία του Χ. Υ. Τ. Α. και του Χ. Υ Τ Υ.
18 Έγκριση μετακίνησης δημάρχου για παρακολούθηση ημερίδων - συνεδρίων.
19. Έγκριση πρόσληψης ειδικών συνεργατών.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

O Βασίλης Ψαθάς νέος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας

Nέος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας εκλέχτηκε απόψε,  ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασίλειος Ψαθάς. Η εκλογή του κ. Β. Ψαθά έγινε στην τρίτη τελικά ψηφοφορία με 17 ψήφους, από  τους 30 παρόντες περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης.
Υποψηφιότητα για το αξίωμα είχαν θέσει ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας κ.κ. Γαλάνης Αντώνης, Κατέρης Ιωάννης και Διβάρης Διονύσης.

Σύντομο βιογραφικό
Τελείωσε το Οικονομικό τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι Οικονομολόγος - Μελετητής .
Έχει ειδίκευση σε θέματα τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Είναι στέλεχος εταιρείας ιδιωτικού τομέα. Πρώην μέλος Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Πρώην μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης των Προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας ( ΟΠΑΑΧ κ.λ.π.)
Πρώην υπεύθυνος για τα κοινοτικά προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου .
Είναι μέλος της Γραμματείας Οργανωτικού της Ν.Δ.
Είναι μέλος της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ.
Είναι υπεύθυνος της ομάδας τεχνοκρατών της Ν.Δ. για το πρώην Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Συντονιστής της επιτροπής του Γ΄ΚΠΣ της Ν.Δ.
Ήταν υπεύθυνος σχολής του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ εκ μέρους της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

Κ α τ ά λ α β ε ς τ ώ ρ α …;;;

Κ α τ ά λ α β ε ς τ ώ ρ α …;;;

Κατάλαβες τώρα … γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;
Γι’ αυτούς κάθε λέξη που αρχίζει από -εθν και -ελλ ήταν και είναι εμπόδιο όταν ακούγεται μέσα στο μαντρί τού «εκσυγχρονισμού» που μας μπουζούριασαν.
Κατάλαβες τώρα… γιατί σε λέγανε «ρατσιστή»;
Γιατί σε πολύ λίγο δεν θα είσαι ιδιοκτήτης τής  πατρίδας σου· θα είσαι ένας κάτοικος μιας χώρας που θα ανήκει στους παγκόσμιους τραπεζίτες και στους υπαλλήλους τους, οι οποίοι παριστάνουν την… κυβέρνηση.
Κατάλαβες τώρα γιατί πριονίσανε την παιδεία και την υποβάθμισαν σε «εκπαίδευση»;
Για να σε κάνουν υπαλληλάκο των 3,60.
Να σε βάλουν πίσω από τον πάγκο των μπακάλικών τους που απλώσανε στη χώρα σου, να σερβίρεις καφέδες και να πηγαίνεις με το παπί πίτσες στα  πάρτι τού Χριστοφοράκου.
Κατάλαβες τώρα γιατί κατέστρεψαν μεγάλες υγιείς ελληνικές βιομηχανίες ;
( ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΣΚΙΜΟ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, AIΓΑΙΟ, ΧΡΩΠΕΙ, ΠΥΡΚΑΛ ) και έκαψαν σε διάστημα 2 μηνών μεγάλα ελληνικά πολυκαταστήματα  (ΜΙΝΙΟΝ, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ);
Για να βρουν άνετα χώρο, χωρίς προσπάθεια, τα δικά τους μπακάλικα που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μπουν στην ελληνική αγορά…
Κατάλαβες τώρα γιατί σου δίνανε τζάμπα  κάρτες οι τράπεζες;
Για να σου πάρουν το πατρικό σου. Δεκάρα δεν  δίνανε για τις δόσεις σου.
Με χαρτιά τυπωμένα σου πήραν και σου παίρνουνε το σπίτι, το χωράφι, το μαγαζί.
Κατάλαβες τώρα γιατί σε χώσανε στο χρηματιστήριο;
Όταν ένας πρωθυπουργός τής χώρας προέτρεπε τον απλό κόσμο να βάλει το κομπόδεμά του στο στημένο παιγνίδι τού χρηματιστηρίου, δεν εννοούσε ακριβώς τις παραγωγικές επενδύσεις,  αλλά τον τζόγο.
Κατάλαβες τώρα ότι κάποιοι γίνανε πάμπλουτοι σε μια νύχτα ανταλλάσσοντας τον πλούτο σου, τον ιδρώτα σου, με αέρα;
Κατάλαβες τώρα γιατί γουστάρουν τόσο την… «ελεύθερη αγορά»;
Για να κλείσει ο μπακάλης τής γειτονιάς και να στέλνεις τον κόπο σου στα μεγαλομπακάλικα της Γερμανίας.
Σε βγάλανε, ψαράκι, από τη γυάλα σου και στη συνέχεια σε πέταξαν στον ωκεανό με τα σκυλόψαρα,  που έχουν τους δικούς τους κανόνες… διατροφής.
Κατάλαβες τώρα γιατί αγαπάνε τους «μη νόμιμους μετανάστες» τόσο πολύ οι εκλεγμένοι «αλήτες» μας;
Για να κάνουν με τη δυστυχία εκείνων κι’ εμάς δυστυχισμένους.
Κατάλαβες τώρα, ψαράκι, πόσο αξίζει η γυάλα σου;
Γιατί αυτή είναι η καλύτερη γωνιά στον κόσμο – το καλύτερο οικόπεδο – και την κοστολογούν μόλις  300 δις συμπεριλαμβανομένων και τών… αρχαιοτήτων.
Κατάλαβες τώρα γιατί αλλάζουν το ονοματάκι στην Εθνική σου Οδό;
Θέλεις 20$ πλέον για να πας από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας την Εθνική σου Οδό,  ενώ ήταν υποχρέωση τού κράτους να την κατασκευάσει και όχι να την ξεπουλήσουν  στον κάθε «όμορφο» που παριστάνει τον… εργολάβο.
Κατάλαβες τώρα γιατί σου πουλάνε φθηνά τα… χαζοκούτια;
Για να σε κάνουν να τρως κουτόχορτο στα λιβάδια τών… σήριαλς.
Για να σε πετάνε μπαλάκι από τη μεσημεριανή χαζοβιόλα στον απογευματινό πληρωμένο τελάλη της προπαγάνδας τους. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μια θλιβερή παρέλαση  υπερεκτιμημένων «τίποτα», με καμιά ειδικότητα, στον αέρα.
Κατάλαβες τώρα γιατί σ’ έδιωξαν από το χωριό και από τη γη σου, δίνοντάς σου μια θέση στο… «δημόσιο»;
Για να τα δώσουν δωρεάν στους νέους… «εποίκους».
Κατάλαβες τώρα γιατί πρέπει το ζευγάρι να δουλεύει σε δυο δουλειές,  ενώ ο παππούς θα πρέπει να δουλεύει ακόμα και στα… 70 του;
Για να μεγαλώνουν τα παιδιά μόνα τους χωρίς κανένα προσανατολισμό και αρχές.
Για να χαθεί η «καταραμένη» φυλή σου. Τούτο το ξέρουν πολύ καλά και γι’ αυτό προωθούν την… υπογεννητικότητα.
Κατάλαβες τώρα γιατί στη Βουλή δεν μπαίνει κανένας σοβαρός άνθρωπος;
Επειδή αυτός δεν θέλει ν’ ανήκει στον θίασο τών 300 που προδιαγράφουν οι κομματικές λίστες, τις οποίες  συντάσσουν κυρίαρχα οι ντόπιοι τοποτηρητές της παγκοσμιοποίησης μαζί με τις «άγιες οικογένειες» τού τόπου.
Έτσι, στο θέατρο που λέγεται… Βουλή, δεν θα βρείτε σήμερα σχεδόν κανέναν από τους λαμπρούς Έλληνες  διανοητές και επιστήμονες, επειδή δεν είναι… θεατρίνοι.
Κατάλαβες τώρα γιατί τα κάνουν όλ’ αυτά;
Επειδή είναι υπεύθυνοι για τον κάθε ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ…ΓΕΝΝΗΘΕΙ, για την κάθε
ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ…ΓΕΝΝΗΘΕΙ.
Γιατί δεν θέλουν άλλους Έλληνες σ’ αυτόν τον τόπο.
Ούτε στο γένος, ούτε στη σκέψη.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟ! Οι κύριοι αυτοί και τα όργανά τους συντελούν μια νέα μορφή γενοκτονίας στην πατρίδα σου και το ξέρουν πάρα πολύ καλά, επειδή αυτοί είναι εκείνοι που τη σχεδίασαν και την εκτελούν!
Αγαπητοί φίλοι. Αν βρείτε το παραπάνω κείμενο ενδιαφέρον και πραγματικό, παρακαλείσθε να το προωθήσετε.
Στις μέρες που ζούμε η ενημέρωση είναι μια μορφή αντίστασης που μας την προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία την οποία και χρησιμοποιούν κατά κόρον οι εξωθεσμικές δυνάμεις που δρουν πάντα στο… σκοτάδι.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

“Οι ΄Ελληνες δεν έχουν ελπίδα” λέει ο Αντ. Σαμαράς σε ξένη εφημερίδα...

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 


Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com/

“Οι ΄Ελληνες δεν έχουν ελπίδα”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη συντηρητική ισπανική εφημερίδα “El Mundo”, αναφερόμενος στην πολιτική του Γιώργο Παπανδρέου χαρακτηρίζοντάς την “πολιτικό θεατρινισμό".
Πώς ακριβώς το είπε; Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν συμφωνεί με τον πρωθυπουργό που κατηγόρησε για παρεμβατισμό το ΔΝΤ και την Ευρώπη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε:
-Αυτό είναι πολιτικός θεατρινισμός για να καλύψει τις καταστροφικές πολιτικές του. Αυτός ήταν που είπε στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου. Δεν μπορεί να δώσει ελπίδα στο λαό, επειδή αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κυβέρνησή του αδυνατεί να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη. Δεν πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα, και έχει παγιδεύσει τη χώρα σε μια αυξανομένη συσσώρευση χρέους. Οι Έλληνες δεν έχουν ελπίδα.
Για το ποιος φταίει για την οικονομική καταστροφή στην Ελλάδα και αν ...
η χώρα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της, είπε:
-Το παλιό μοντέλο του να δανειζόμαστε χρήματα, να αγνοούμε την ανταγωνιστικότητα και το να ζούμε πέρα από τις δυνατότητες μας. Αυτό άρχισε να συμβαίνει το 1991. Τότε υπήρχε πλεόνασμα. Κυρίως, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν άλλη τροπή με τον πατέρα του Παπανδρέου. Με αυτόν ξεκίνησε το έλλειμμα. Θα πληρώσουμε το χρέος, εάν συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να ξεκινήσει αμέσως η οικονομική ανάκαμψη. Τα τωρινά μέτρα της οικονομικής πολιτικής μάς υποβάλλουν σε μια όλο και πιο βαθιά ύφεση. Δεύτερον, πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεράστια ποσότητα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που μένουν ανεκμετάλλευτα. Υπογραμμίζω, όμως, ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το ξεπούλημα δεν αποτελεί επιλογή για μας.
Η συνέντευξη κλείνει με την ερώτηση του πώς θα βγουν από αυτή την κατάσταση οι περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, με τον Αντώνη Σαμαρά να αποφαίνεται:
-Δουλεύοντας σκληρά, αλλάζοντας τα πάντα γύρω μας και διατηρώντας τον μοναδικό μας χαρακτήρα. Θα καθιερώσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα μας ταιριάζει: ανοιχτό, ανταγωνιστικό, γεμάτο ήλιο, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Καταλαβαίνω ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τις χώρες μας με σκεπτικισμό. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την αντίληψη. Δε χρειαζόμαστε σωτήρες. Ο νότος της Ευρώπης είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζήσει κανείς.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η σύνθετη κρίση της Ελληνικής κοινωνίας.

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Η σύνθετη κρίση της Ελληνικής κοινωνίας.


Η μεγάλη κρίση που ζούμε στην Ελλάδα  φαίνεται να είναι κυρίως οικονομική αλλά είναι εξ ίσου πολιτική, ηθική και πολιτιστική.
Στην Ελλάδα εκτός από την οικονομία πάσχουν το κοινοβούλιο, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα  αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.
Το κοινοβούλιο είναι (ήταν και στο εγγύς παρελθόν) χώρος που δεν ψηφίζονται πια νόμοι με βάση τις δημοκρατικές διαδικασίες, των προτάσεων  από τους αρμόδιους, τον έλεγχο, την κριτική και τη υπερψήφιση ή καταψήφιση αυτών από τους βουλευτές.
Το κοινοβούλιο στην πραγματικότητα έχει καταργηθεί. Απλώς επικυρώνει τους νόμους όπως ακριβώς τους φέρνει η κυβέρνηση. Όποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος καταψηφίσει νόμο διαγράφεται αμέσως. Δεν μπορούμε να μιλάμε πια για κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το καθεστώς είναι περισσότερο μια αυταρχική οικονομική ολιγαρχία.  Αρκετοί βουλευτές  και οι Υπουργοί των κυβερνήσεων συμμετείχαν ανάλογα στο τσιμπούσι της μίζας και δωροδοκίας  και αθωώνουν συνεχώς τους εαυτούς τους και το ρουσφέτι οργίαζε.
Αποτέλεσμα  των παραπάνω  είναι η σταδιακή φασιστικοποίηση του καθεστώτος με ταυτόχρονη καλλιέργεια φόβου στους πολίτες από τις αστυνομικές αρχές και από τα ΜΑΤ με αποκορύφωμα την περίπτωση της Κερατέας και των αγροτών στην Ξάνθη. Η  πόλη της Αθήνας π.χ. αστυνομοκρατείται. Παντού ΜΑΤ, παπάκια και μηχανές με αστυνομία θυμίζουν άλλες εποχές. Αυθαίρετες συλλήψεις και βίαιες συμπεριφορές των αστυνομικών κατά των πολιτών συμπληρώνουν το παζλ.
Τα ΜΜΕ, ανήκουν κατά πλειοψηφία  σε εργολάβους δημοσίων έργων και σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα ΜΜΕ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) έχουν επιδοθεί, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, σε μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα υπέρ της κυβέρνησης Παπανδρέου, και υπέρ του Μνημονίου. Συσκοτίζουν, παραπληροφορούν αποκρύπτουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν.
Τα πολιτικά κόμματα είναι δυστυχώς μέρος του προβλήματος και όχι φορείς για την λύση του.
Το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί πλήρως σε ένα ακραίο αντιδραστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα που εφαρμόζει με συνέπεια τις επιταγές του κεφαλαίου. Το ΔΝΤ, οι μεγαλοεργολάβοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι τράπεζες είναι τα απόλυτα αφεντικά αυτού του τόπου. Η κυβέρνηση με συνέχεια και συνέπεια καταστρέφει το καθεστώς εργασίας και τα δικαιώματα που οι εργαζόμενοι απέκτησαν  με αγώνες δεκαετίες τώρα (και δεν εννοούμε προφανώς τις συντεχνίες). Ξεπουλά τη χώρα στο κεφάλαιο  και αδιαφορεί για της Ελληνική Εθνική κυριαρχία κάνοντας υποχωρήσεις στους Τούρκους και σε άλλους, ασκώντας αδιαφανή εξωτερική πολιτική. Λειτουργεί δικτατορικά αγνοώντας εντελώς την αντιπολίτευση.
Η ΝΔ προερχόμενη από μια μεγάλη ήττα και με νωπές ακόμα τις δικές της ευθύνες της για την κατάντια του τόπου, αμήχανα αρθρώνει έναν αντιφατικό λόγο και δείχνει μια έντονη αμφιθυμία σε σχέση με την λύση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντός της χώρας καταδικάζει την λύση του ΔΤΝ και στην Ευρώπη δηλώνει ότι συμφωνεί με όλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόταση για το ξεπούλημα του τόπου έχει έλθει και από την ΝΔ. Η αντιπολίτευση που ασκεί είναι χαλαρή έως ανύπαρκτη. Η στάση του κόμματος της ΝΔ ως αντιπολίτευσης μόνο μειδίαμα μπορεί να φέρει.
Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι είναι περιχαρακωμένο σε σταθερές θέσεις – θέσφατα και η συμμετοχή του στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι περιορίζεται σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες ανώδυνες για το καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κ Παπαρήγα δηλώνει ότι οι αγώνες κερδίζονται στους δρόμους, το ΠΑΜΕ  είναι το πιο ευπρεπές μέρος της κάθε αντικυβερνητικής διαδήλωσης.
Η Δημοκρατική Συμμαχία, το απόκομμα της Ντόρας,  μπορεί να έκανε αληθινό το μεγάλο όνειρό της να είναι αρχηγός κόμματος αλλά  όντας ουραγός του κ Παπανδρέου δεν πείθει κανένα για την αναγκαιότητα ύπαρξης του κόμματος αυτού. Εκτός αν αποτελεί εφεδρεία για την κυβέρνηση  ώστε σε περίπτωση νέων εκλογών και μη σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ να συνασπισθεί και η κα Μπακογιάννη σε βοήθεια του μεγάλου κεφαλαίου και των Αμερικάνων.
Η Δημοκρατική Αριστερά του κ Κουβέλη φαίνεται να έχει ανάλογα προβλήματα. Ουραγός και αυτή του κ Παπανδρέου, δήθεν δείχνοντας μεγαλύτερη «υπευθυνότητα» από την «λαϊκιστική αριστερά», με γιαλαντζί κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης, κόμμα στελεχών, ξεκομμένο εντελώς από την κοινωνία, προκαλεί επίσης την απορία για την αιτία της δημιουργίας του. Ενδεχομένως σε μια νέα κυβέρνηση Παπανδρέου στο μέλλον να αποτελέσει την αριστερό άλλοθι αυτής.
Για τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ τι να γράψω. Μέτρησα από ένα άρθρο σε απογευματινή εφημερίδα δεκαέξι συνιστώσες. Από την άκρα αριστερά και τις διάφορες αποχρώσεις της (Τροτσκιστές, Μαοϊκούς κλπ) έως Ευρωπαϊστές και Ευρωσκεπτικιστές.  Το μπάχαλο που γίνεται σε αυτό το κόμμα είναι χωρίς τέλος. Οι συνιστώσες δρουν ανεξάρτητα προβαίνοντας σε ενέργειες που προκαλούν την διαμαρτυρία άλλων συνιστωσών. Η εικόνα πάντως που δίνει το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που δρα είναι ότι μόνο με γιουρούσι θα κατακτήσουμε την εξουσία πράγμα που απομονώνει το κόμμα ακόμα περισσότερο από τους αριστερούς πολίτες.
Οι ευθύνες της κοινωνίας έχουν συζητηθεί αρκετά αλλά τις περισσότερες φορές για να ρίξουμε τις ευθύνες στους πολίτες για την καταστροφή της χώρας.  Η ηθική του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά δημιούργησε, με την συμμετοχή και των επομένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ του κ Σημίτη και της ΝΔ του κ Καραμανλή, μια κοινωνία όπου θεοποιήθηκε η μίζα, η ρεμούλα, η ανηθικότητα, το εύκολο κέρδος και αποθεώθηκε η συντεχνία. Αυτή η κοινωνία ψήφιζε κάθε τετραετία τους υπεύθυνους της καταστροφής της χώρας γιατί της γλυκαίνανε τα αυτιά. Η κοινωνία αυτή είναι η ίδια που έστειλε τον κ Παπανδρέου στην εξουσία με 160 βουλευτές για να μπορεί τώρα να λειτουργεί σαν δικτατορίσκος. Η παιδεία διαλύθηκε, ο πολιτισμός υποβαθμίστηκε, η γλώσσα και η ιστορία υπέστησαν ανήκεστη βλάβη.
Τι να ελπίζει κανείς σε όλε αυτές τις μαύρες διαπιστώσεις; Ότι σιγά – σιγά από τα σπλάχνα αυτής της διαλυμένης κοινωνίας θα γεννηθεί μια συνιστώσα πολιτών, που θα ασκήσει ιστορικό ρόλο στη μετεξέλιξη της σημερινής  πραγματικότητας σε μια νέα πιο ελπιδοφόρα, βασισμένη στην αληθινή άμεση δημοκρατία, στον σεβασμό των πολιτών, στην κατάργηση των αυθαιρεσιών του κεφαλαίου και της εξουσίας αλλά και στην ενεργό και συνειδητοποιημένη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή. Και αυτό είναι δύσκολο να γίνει μόνο στην Ελλάδα.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ «ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ» ΤΗΣ ΕΤ3

 


 

Στο Κομμένο βρέθηκε συνεργείο της ΕΤ3 τη Δευτέρα και την Τρίτη 14 και 15 Φεβρουαρίου για τις ανάγκες της εκπομπής «Αληθινά σενάρια», με θέμα της το ολοκαύτωμα και τη σφαγή της 16ης Αυγούστου 1943. Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ. Ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος του τμήματος ρεπορτάζ της ΕΤ3 Νίκος Ασλανίδης, που επισκέφτηκε αυτοπροσώπως το χωριό, είχε την ευκαιρία να συλλέξει μαρτυρίες από επιζώντες του ολοκαυτώματος του Κομμένου, αλλά και να συζητήσει με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκους του, σχολιάζοντας την έκταση της σφαγής του Κομμένου και τη δικαίωση μιας θυσίας που δεν ήρθε ποτέ.
Δεν είναι υλικό και οικονομικό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις αμέτρητες και απερίγραπτες καταστροφές που προκάλεσαν οι στρατιώτες της Βέρμαχτ σε ένα χωριό που δεν τους ενόχλησε, υπογράμμισαν οι επιζώντες του Κομμένου. Είναι θέμα ηθικής τάξης και αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης. Γιατί, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί και δεν έχει καταγραφεί επισήμως αυτό το φριχτό δολοφονικό έργο των ναζί εναντίον αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων ως έγκλημα πολέμου και ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Και το νόημα της θυσίας αυτής δε θα πάψει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν, να παραμένει επίκαιρο, όπως ζωντανό θα παραμένει και το αίτημα των επανορθώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Ασλανίδης κατάγεται από τους Πύργους Εορδαίας του νομού Κοζάνης, από ένα εξίσου καθώς το Κομμένο μαρτυρικό χωριό, που το έκαψαν οι Γερμανοί στις 24 Απριλίου 1944 και εκτέλεσαν 368 κατοίκους του με το γνωστό φρικιαστικό τρόπο. Η οικογένεια του πατέρα του υπήρξε ένα από τα τραγικά θύματα της Γερμανικής θηριωδίας.
Η εκπομπή με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου θα μεταδοθεί στις αρχές Μαρτίου. Θα υπάρξει ανακοίνωση από την πλευρά του Τοπικού Συμβουλίου για ενημέρωση των φίλων του Κομμένου.

2,4εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη διατήρηση και ανάδειξη μοναδικών μνημείων πολιτισμού της Άρτας

 


Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας της Ηπείρου, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε χώρους με ιστορική αξία η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ενέκρινε την ένταξη τριών σημαντικών μνημείων της Άρτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013».


Πρόκειται για τα ανατολικά και Δυτικά κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας και τον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας στα οποία θα γίνουν έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση και των τριών δράσεων γίνεται από τον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Ηπείρου» του Ε.Π. «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013», με φορέα υλοποίησης την 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.Ειδικότερα, το έργο « Συντήρησης και αποκατάστασης των ανατολικών και δυτικών κτιρίων του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 0,5 εκ. ευρώ περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των κελιών, διαμόρφωση και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου κ.λ.π.

Με τον ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και θα διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό ένας πολυχώρος που θα βοηθήσει στη προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού με την οργάνωση εκδηλώσεων, περιοδικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων που θα καλύψουν όχι μόνο τις ανάγκες του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Άρτας.

Σε ότι αφορά το έργο «Αποκατάστασης και στερέωσης του Ιερού Ναού Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας Ν. Άρτας», προϋπολογισμού 0,4 εκ. ευρώ, οι εργασίες θα περιορισθούν σε ένα τμήμα της μελέτης που αφορούν στο ναό της Παναγιάς με το κατά μήκος της βόρειας πλευράς του χαγιάτι και το συνδεδεμένο με αυτό κωδωνοστάσιο, καθώς και το προσαρτημένο κατά μήκος της νότιας πλευράς του ναού ερειπωμένο ελαιοτριβείο.

Το τμήμα που θα γίνουν οι παρεμβάσεις αποτελεί τον πυρήνα του μνημείου, είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί αυτοτελές έργο. Ο ναός είναι κτίσμα του όψιμου 10ου αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου και ανήκει στο σπάνιο τύπο των ημιεγγεγραμμένων σταυροειδών με τρούλο ναών, οι οποίοι παρουσιάζουν στο ανατολικό τους τμήμα την κάτοψη του ελεύθερου, ενώ στο δυτικό την κάτοψη του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου.

Τέλος, το έργο «Αποκατάσταση, συντήρηση και Ανάδειξη του Μεσαιωνικού Κάστρου Άρτας» προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ αφορά σε εργασίες στερεώσεων και περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του χρόνου και τα στοιχεία της φύσης.

Στα πλαίσια του έργου θα γίνουν συστηματικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις, απομάκρυνση των επιχώσεων σε επιλεγμένες περιοχές του χώρου, προκειμένου να εντοπισθούν οι θέσεις τυχόν ερειπωμένων κτισμάτων και λοιπών κατασκευών, ώστε να δρομολογηθεί η μελλοντική τους προστασία και ανάδειξη. Επιπρόσθετα προβλέπεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών και προμήθεια εξοπλισμού και μηχανημάτων που είναι αναγκαία για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.

Να σημειωθεί ότι όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα η ένταξη έργων πολιτισμού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού, τη σύνδεση του με τον τουρισμό και την οικονομία, την ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών και την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
 

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας...

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

 

Τελικά ούτε σήμερα θα ξέρουμε το όνομα του νέου Αντιπεριφερειάρχη μας, γιατί δεν ήμουν μοναχά εγώ που είχα αμφιβολίες για το τι θα έπρεπε να γίνει σχετικά με τη διαδικασία...


Ύστερα από πίεση των Αρτινών συμβούλων, ο Καχριμάνης έκανε ερώτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να μάθουν αν τελικά πρέπει να ψηφίσουν μόνο οι 6 Αρτινοί ή και οι 31 απ' όλη την Ήπειρο...
Ουσιαστικά δηλαδή ρωτάνε αυτό που σας
έλεγα από το πρωί...
Έτσι, αναβλήθηκαν οι εκλογές κι αντί να γίνουν σήμερα τις 5 το απόγευμα, θα γίνουν το Σάββατο...

Όσο για τους υποψήφιους; Μέχρι στιγμής είναι 4 από τους 6 και απ' όσο ξέρω οι 2 σεμνοί είναι ο Χρήστος Κύρκος από την Καλαμιά και ο Γιάννης Παπαγιάννης από την Κορωνησία
...
Μην ανησυχείτε, δεν θα πέσει σ' αυτούς τους 2 το βαρύ φορτίο να αποφασίσουν ποιός θα είναι ο επόμενος Αντιπεριφερειάρχης.



Η λογική λέει ότι στην τρίτη ψηφοφορία (αυτή που χρειάζεται σχετική κι όχι απόλυτη πλειοψηφία), οι "λαγοί" θα αποχωρήσουν από την κούρσα και τελικά θα απομείνουν μόνο οι δυό βασικοί διεκδικητές, που σας έλεγα
προχτές...
Κι όσο για το φαβορί, συνεχίζω να επιμένω στον ίδιο!!!

Για να δούμε όμως, μέχρι το Σάββατο πολλά θα γίνουν...

Εγκατέλειψε και η ΤΕΡΝΑ την Ιόνια Οδό

Εγκατέλειψε και η ΤΕΡΝΑ την Ιόνια Οδό

E-mail Εκτύπωση PDF
ionia_odos
Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με την πορεία της Ιόνια Οδού. Οι εργασίες στο τμήμα της Ηπείρου, εδώ και αρκετούς μήνες καρκινοβατούσαν. Στο μοναδικό μέτωπο που αναπτύσσονταν με ικανοποιητικούς ρυθμούς αυτό στην περιοχή Γυμνοτόπου- Φιλιππιάδας. Και εκεί όμως τα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ έκλεισαν την Παρασκευή το απόγευμα και από σήμερα τα πάντα έχουν σιγήσει.
Οι τράπεζες δεν πληρώνουν επικαλούμενες την οικονομική κρίση κι ας έχει καταβάλει το ελληνικό δημόσιο τη συμμετοχή του με αποτέλεσμα οι εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή και της Ιόνιας και του Ε65 να μην μπορούν να συνεχίσουν χωρίς χρήματα.

Από την άλλη δεν προχωρά ούτε η δέσμευση του υπουργού υποδομών για νομοθετική ρύθμιση παρόμοια με την περίπτωση των ολυμπιακών έργων για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των απαλλοτριώσεων, οπότε δεν απέμενε άλλη λύση στην εναπομείνασα ΤΕΡΝΑ παρά να αποσυρθεί κι αυτή.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική, την στιγμή μάλιστα που επίσημα έχει ανακοινωθεί καθυστέρηση δύο ετών στην ολοκλήρωση των έργων και ανεπίσημα εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες ακόμη και για ματαίωσή τους.

EpirusPost - Ειδήσεις από τα Ιωάννινα και την Ήπειρο

KΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΕΛΕΝΤΖΙΚΟΥ (ΑΓ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ)

Στις 26 Φεβρουαρίου  ημέρα Σάββατο θα γίνει η εκδήλωση (κοπή πίττας) του συλλόγου Βελεντζικού στο κέντρο Ξάγναντο. Τώρα γιατί γίνεται 2 μήνες μετά την πρωτοχρονιά (καί μετά την τσικνοπέμτη) είναι ο πρώτος μου προβληματισμός. Να είναι δηλαδή ποιο κοντά προς το Πάσχα και όχι πρός την πρωτοχρονιά. Κάποιοι μου είπανε οτι έτσι γίνεται πλέον και οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να γίνονται καί μερικούς μήνες μετά. Μα γιά αυτό το λόγο υπάρχουν οι σύλλογοι. Για να διατηρήσουν τα έθιμα του τόπου τους. Και η πρωτοχρονιάτικη πίττα κόβεται την πρωτοχρονιά. (Αγαπητέ καπακα μην κάνεις πάλι σχόλια περί παγκοσμιοποίησης). Ο δεύτερος προβληματισμός είναι γιατί η εκδήλωση δεν γίνεται στο Βελεντζικό (προβλέπεται από το καταστατικό) οπου είναι η έδρα του συλλόγου. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αλλά και τα παιδιά που μένουν στο Βελεντζικό θα δυσκολευτούν να παραβρεθούν σε μια ολονύκτια εκδήλωση 40 χιλιομ. μακριά από το χωριό τους. Επιπλέον τους επιβαρύνεται με παραπάνω έξοδα μετακινήσεις-προσκλήσεις κτλ. Και το κυριότερο είναι ότι αυτοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για μια έξοδο. Όχι εμείς που ζούμε κάπου αλλού.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Δ.Καυκιας.

Σήμερα κληρώνει για Αντιπεριφερειάρχη...

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 


Τελικά σήμερα, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα, θα γίνει η εκλογή του νέου Αντιπεριφρειάρχη Άρτας, που θα αναπληρώσει τον αδικοχαμένο Κώστα Παππά...
Τελικά, αντίθετα με αυτά που έγραφα χτες, δικαίωμα ψήφου δεν έχουν μόνο οι 6 Αρτινοί, αλλά και οι 31 του Καχριμάνη!!!
Ο λόγος είναι η ερμηνεία του Καλλικράτη, που για την αναπλήρωση του Αντιπεριφερειάρχη γράφει στο άρθρο 161: "Η εκλογή του διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του επόμενου άρθρου.", δηλαδή του άρθρου 162, που αφορά την "Εκλογή νέου Περιφερειάρχη".
Αν με ρωτάτε, μάλλον ο νομοθέτης είχε στο νού του την διαδικασία της εκλογής, δηλαδή 2 ψηφοφορίες για το 50+1 και τρίτη (αν χρειαστεί) με σχετική πλειοψηφία και όχι τους εκλέκτορες, αλλά τέλος πάντων...
Πολλά φλου έχει αυτός ο περίφημος 3852/2010, που τον λέμε "Καλλικράτη". Ίσως επειδή γράφτηκε βιαστικά και στο πόδι, όσως επίτηδες, για να έχει διάφορες ερμηνείες...
Αλλά υπάρχει κι άλλη διαφορά σε σχέση με την χτεσινή ανάρτηση.
Χτες έγραφα: "λογικά υποψήφιοι θα είναι αυτοί που από την αρχή είχαν πει, ότι θέλουνε να πάνε για Αντιπεριφερειάρχες, πριν δοθεί το χρίσμα στον Κώστα Παππά, δηλαδή ο Αντώνης Γαλάνης κι ο Βασίλης Ψαθάς".
Αμ δε!!!
Ξέχασα ότι στην πολιτική δεν χωράει λογική, αλλά μόνο φιλοδοξία...
Τελικά υποψήφιοι θέλουν να είναι ή 4 ή 5 από τους 6...
Θα δούμε τελικά πόσοι θα καταλήξουν την ώρα της ψηφοφορίας.
Πάντως, με 31 εκλέκτορες απ' όλη την Ήπειρο, το τοπικιστικό στοιχείο μένει απ' έξω και αποκτάει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο αυτό που έγραφα και χτες: "μάλλον θα βγεί αυτός που περισσότερο θα θέλει ο Καχριμάνης, γιατί δεν μπορεί ο βλάχος να μην δώσει "γραμμή" γιαυτόν που προτιμάει για άμεσο συνεργάτη του..." και επιμένω ότι μάλλον φαβορί δείχνει να είναι ο Βασίλης Ψαθάς, γιατί τόσα χρόνια σύμβουλος του Πανοζάχου, δεν μπορεί, κάποιες προσωπικές επαφές θα τις έχει...
Τέλος πάντων, ας μη βιάζομαι, το κονλάβιο θα αποφασίσει και θα δούμε ποιό όνομα θα ακουστεί όταν θα βγει άσπρος καπνός...
Το βραδάκι λοιπόν για νεότερα...

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Το παλιό Ελληνικό Σχολείο

Το παλιό Ελληνικό Σχολείο


Εμείς οι νεο-Έλληνες πάντα νοσταλγούμε. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το παλαιότερο είναι καλύτερο. Προφανώς δεν είναι πάντα έτσι. Όμως ψυχολογικά ο άνθρωπος νοσταλγεί πάντα εκείνο που δεν έχει. Πολλές φορές δε ωραιοποιεί παλαιότερες απλούστερες κοινωνικές δομείς, ίσως επειδή οι απαιτήσεις της εποχής εκείνης ήταν λιγότερες και μάλλον ευκολώτερες. Αξίζει πάντως να δούμε κάποιες φωτογραφίες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, που απεικονίζουν τη μαθητική ζωή σε Σχολεία της Πατρίδας μας.



όταν ο μαυροπίνακας είναι χαρακωμένος και μόλις διακρίνονται τα σημάδια επάνω του..η σόμπα στη μέση της "αίθουσας" προσπαθεί να δώσει λίγο ζεστασιά στα μικρά παιδιά

όταν στα θρανία δεν κάθονταν δυο δυο η τρεις τρεις αλλά έξι και πάνω!!Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στο βλέμμα του δασκάλου και στα σταυρωμένα χέρια των παιδιών(1952)

τα παπούτσια βέβαια ήταν πολυτέλεια...
....
.

κάτι ανάλογο και στα κοριτσάκια...και βέβαια πού βιβλία... ένα βιβλίο για δύο άτομα...(Δημοτικό Σχολείο Καναλίων Βόλου-1949-)

εδώ δεν υπάρχει ούτε καν αίθουσα...το μάθημα έξω...ο πίνακας φαίνεται μόνο σε λίγους και αυτό με πολύ δυσκολία...(Δημοτικό Σχολείο Ηπείρου-1950-)

...όταν πολυτέλεια ήταν ακόμα και τα θρανία...τα παιδιά γονατισμένα συμμετέχουν στο μάθημα!!(1948)

Παιδόπολις - Αγ. Ελευθερίου - 1953...τα παιδιά ντυμένα πιο προσεγμένα...άλλωστε κυριαρχούσε η προπαγάνδα της βασίλισσας Φρειδερίκης περί προσεγμένων παιδιών και σχολείων...

υποστολή σημαίας σε παιδόπολη τη δεκαετία του 1950

Δημοτικό σχολείο στο Βαρδάρη Θεσσαλονίκης(1930)...καμιά 60αριά παιδιά με μόνο μία δασκάλα!!!

Ελληνικό Σχολείο Αρρένων Πύλου (1930) ...όταν η τραγιάσκα επιβάλλονταν για τα αγόρια...

...και το ανάλογο σχολείο θηλέων...ο αριθμός μαθητριών εξίσου μεγάλος και η δασκάλα πάλι μόνο μία...

όταν η πείνα θέριζε...συσσίτιο στο σχολείο...

και βέβαια δε θα μπορούσαν να λείψουν οι εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς...γυμναστικές επιδείξεις...

να και μια σχετικά πιο πρόσφατη φωτογραφία...το 5ο Γυμνάσιο Θηλέων Θεσσαλονίκης. Η ποδιά απαραίτητη στις μαθήτριες, το ίδιο και ο γιακάς...

ακόμα πιο πρόσφατη φωτογραφία με την ποδιά όμως ακόμα υποχρεωτική


...και η ανάλογη διαφήμιση της εποχής
topaliatzidiko.blogspot.com 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...